Шестимата от Белград са оправдани напълно

печат

На 16 юни Белградският съд приключи последното си (най-накрая) заседание по въпроса с обвиненията срещу шестимата анархисти, повечето от Анархосиндикалистка инициатива – Сърбия. Както сме информирали неколкократно те бяха обвинени в международен тероризъм“, заради два коктейла „Молотов“, хвърлени по сградата на гръцкото посолство в Белград. Отговорност за тази акция на солидарност с намиращия се по това време в 45-ти ден на гладна стачка гръцки анархист Тодорис Илиопулос тогава пое никому неизвестна група с име „Черен Илия“. Почти шест месеца прекараха първо в предварителния арест, а после и в Белградския централен затвор шестимата сръбски анархисти – Ратибор Тривунац, Тадей Курепа, Иван Вулович, Саня Дойкич,Никола Митрович и Иван Савич. По време на ареста повечето от тях бяха подложени на психически и физически тормоз от полицията. След безпрецедентно постоянно отлагане на делото, най-накрая на 17 февруари то се състоя. След показаната интернационална солидарност, изразяваща се в присъствието на техни другари в залата и протести по цял свят, както и благодарение на добрата адвокатска защита, шестимата бяха освободени, но абсурдното обвинение остана. В средата на май, след още 2 безсмислени заседания, най-накрая обвинението в „международен тероризъм“ отпадна и беше заменено с мого по-лекото „причинявана на обществена опасност“. Сега, на 16 юни, съдът се произнесе, че шестимата са абсолютно невинни и че делото приключва.

Всички ние се радваме за щастливия край на тази 9-месечна агония и пожелаваме на нашите сръбски другари успехи и кураж в борбата! Задаваме си обаче въпроса не е ли удачно анархистите от Белград да заведат на свой ред контра-дело срещу сръбската държава, обвинявайки я в неправомерно задържане и полицейски и съдебен тормоз, както и посочвайки истинската, политическа, причина за цялото дело?
Солидарността е нашето оръжие срещу всяка власт!

П.С. В момента усилията на другарите в Сърбия са насочени за премахване на обвиненията за нарушаване на обществения ред срещу трима членове на АСИ от малкия град Вършац, които през септември бяха арестувани с тези обвинения, докато лепяха плакати с надпис „Свобода за арестуваните анархисти“, впоследствие бяха освободени, но обвинението остана. Друг аспект на борбата с държавата остава и връщането на паспортите на двама другари от чужбина – Дадо от Хърватска и Рада – от Австрия/от сръбски произход/, които по време на процеса на 17 февруари залепиха вътре в съдебната сграда плакат с надпис „Анархизмът не е тероризъм“!. Те бяха арестувани, обвинени в „натиск върху съдебната система“, освободени след една седмица, но без право да напускат Сърбия, докато не приключи делото на шестимата. Паспортите им и до момента остават в ръцете на сръбската полиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *