Солидарност с петимата от Барселона!

На 15 май 2013г, след полицейска операция,  със заповед на Испанският национален съд, Йоланда, Силвия, Хуан, Хавиер и Хосе бяха арестувани в домовете си в предградията на Барселона . Освен техните арести, полицията е разбила клубове и конфискувала пропагандни материали  на каталунските анархисти.

Арестуваните са обвинени  в извършване на престъпления като “членство в терористична група”, “възхваляване на тероризма”, притежание и съхраняване на взривни вещества. В момента те са затворени в затвора “Сото дел Реал”, далеч от семействата и приятелите си, при мизерни условия.

Конкретните обвинения са: предполагаемо участие на петимата анархисти в поддръжката на Фейсбук страници на групите “Bandera Negra” ( Черно знаме) ,”Front Solidari de Barcelona” и други, които държавата и регионалните полицейски сили смятат за “терористични банди”, въпреки че няма  доказана никаква дейност извън социалните мрежи, освен тяхното участие участие в демонстрации, в които е имало инциденти и публично изразяване на мнения, “които били насочени към разпространението на подривни идеи и да подбуждането и/или извършването на престъпления срещу държавните и частни интереси” (съдебно решение от 17/05/2013 г.).

Освен това,  прокуратурата счита, че материалите конфискувани от техните домове потвърждават тези обвинения: анархистки знамена и тениски, анархистически философски книги, бензин от гаража, различни видове винтове, карнавални бомбички и ракети, чиято продажба е легална.

След тези събития, настоявайки за освобождаването на петимата анархисти арестувани в Барселона и целейки да разпространим информация и опишем несправедливата ситуация, в която те се намират, ние заявяваме:

1. Вземайки предвид представените “доказателства”, такива обвинения са абсурдно несъразмерни и изключително несправедливи и още веднъж доказват липсата на легитимност в сегашната политическа система, надменната воля на  управляваща класа,  фашисткия геном на испанската държава и латентната липса на политическа независимост в съдебната система.

2. Въпреки че са обвинени в подобни престъпления, срещу тях не се прилагат обичайните мерки според анти-терористичното законодателство. Липсата на сериозни доказателства и съдебния цирк, в които нашите приятели са замесени, води до единствения логичен извод, а той е, че те не са терористи.

3. Арестуването и вкарването в затвора на нашите другари е неприемливо и необосновано и отразява единствено стремежа към репресии и политическото преследване спрямо онези, които отхвърлят днешния политически режим.

Поради тези причини, ние настояваме за незабавното освобождаване на петимата анархисти от Барселона и призоваваме за солидарност с всички, които като тях отхвърлят несправедливата икономическа, политическа и социална система.

Ето защо ние молим за вашата помощ в разпространяването на новината за ситуацията с Йоланда, Силвия, Хуан, Хавиер и Хосе, докато не остане никой, който да не е чул за неоправдания политически, медиен и полицейски фарс, на който те са жертви.

Ние искаме обратно нашите другари, приятели, родители. Искаме ги свободни, вкъщи, при нас.

http://freedomforthefive.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Los5DeBarcelona

print

1 коментар

  • А? ко? неее

    Съвремената „Света инквизиция“ в действие! Когато всички са се омазали в л*йна и смърдят не понасят свежия въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *