Свобода за Дмитрий Бученков!

печат

1_105Дмитрий Бученков е анархист, професор по политически науки и история, на 36 години, автор на няколко книги, посветени на историята на съвременния анархизъм в Русия.

Организира улични протести и различни културни събития. Участва в създаването на клуба за вегетарианство и трезвеност Project V.

Дмитрий има планове да организира антифашистки и анархистки форум на тема „Самоуправление и безвластнически комунизъм“ в цяла Русия в началото на 2016 г. Арестът му съвпада с последните приготовления за тази инициатива.


Дмитрий  е арестуван по „случая Болотная“ в началото на декември 2015 г. и оттогава е в затвора. На 6 май 2012 г. на площад Болотная в Москва се провеждат масови протести, но по това време Дмитрий се намира в родния си Нижни Новгород.
Разследването твърди, че той е участвал в бунтовете и е упражнявал насилие над представителите на властта.

Заведеното дело срещу Бученков се основава на видео, на което се вижда някакъв човек, облечен в черно. Следствието смята, че това е Бученков или поне прилича на него.

ekspertiza
Експертизата, предоставена от защитата. В ляво е „мъжът в черно“, вдясно – Бученков.

Защитата прилага портретна експертиза, от която е видно, че мъжът от видеото и Бученков са двама различни души. Съдът отказва да вземе под внимание експертизата.

Към 28 ноември 2016 г. срокът за задържане на Дмитрий Бученков е удължен до 6 март 2017 г.

Изразяваме солидарността си с всички наши другари, преследвани и затворени по политически причини!

На сайта Свободу Дмитрию Бученкову може да проследите хронологията и новини по делото, да прочетете статии от Бученков и да изразите своята солидарност.
Подкрепата си може да заявите и на фейсбук страницата Свободу Дмитрию Бученкову / Freedom to anarchist Dmitry Buchenkov

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.