Хартата на овчедушните

печат

В разгара на втората седмица на протестите в София отношение към ситуацията взе Конфедерацията на работодателите и индустриалци в България.

Господата вярно казаха, че “държавата съществува, за да защитава живота ни, собствеността ни и да гарантира справедливо разрешение на споровете”. Точно така. Държавата защитава живота на богатите и овластените, изоставяйки останалите сами да се оправят; брани едрата собственост, а тази на обикновените граждани отнема със съдии изпълнители по искане на банките; своеобразно е и разбирането на работодателите за “справедливо решавани конфликти”, предвид факта, че те не излизат с инициативи да плащат навреме на работниците си, да ги осигуряват и така нататък.

КРИБ огласи своето искане за изборност на районните съдии и полицейски началници. Изказаха се за работещ на сесии (и заплащан само тогава) парламент и по-малко народни представители.

Мнението и пожеланията им са обясними – по-евтина държавна администрация, повече техен контрол върху съдебните и силови институции, по-податливи на лобистки оферти законодатели. Мечтата на едрия бизнес да не бъде подконтролен на никого, да не му вменяват задължения, да го оставят да си реализира печалбите както намери за добре. Типичен класов интерес. Засега не можем да им кажем “но пасаран”, уви. Но разбираме защо искат точно тези неща, а не други. Усещат силата си да влияят върху избори и решения, не са луди да изпуснат такава хапка. Или поне да си направят устата за нея.

Неразбираема е обаче позицията на група автори, представящи себе си за интелектуалци. Фактически те не принадлежат към класата на едрите капиталисти, но написаната от тях “Харта 2013” е просто възторжена ода на неолиберализма. Нещо повече, “Хартата” е на път да се превърне в програмен документ на юнските протести. Как да кажеш “но пасаран” на индустриалците, след като част от техните наемни работници бързат да им се подмажат толкова безсрамно! Засега има само една разлика – господата от КРИБ смятат, че подходящото време за нови избори е 2014, а дотогава – удобно за тях безвремие. Но понеже някои протестиращи желаят да “дискутират” тезисите на Хартата, за да ги “подобрят”, разликите може и да бъдат заличени.

Какво толкова съдържа тази Харта?

Накратко – помия.

Озаглавена е “Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава (Независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона)”

Очевидно авторите, някои до днес заслужавали известно уважение, имат твърде розови представи що е “демокрацията”, “върховенството на закона”, еле пък “плутокрация”.

“Плутокрация” значи власт на богатите. Близко до “олигархия” (власт на малцина). И в текста на “независимата инициатива” четем:

“Протестите на десетки хиляди граждани в цялата страна бяха мотивирани от отчаяна загриженост за състоянието на държавността в България.”

Отчаяна загриженост за фактора, който съсипва страната, обеднява народа? Очевидна диагноза: я тежък мазохизъм, я склонност към самоубийство.

“Икономическата и финансовата системи са организирани на картелен принцип. Липсата на правна сигурност на едрата собственост, на изпълнението на договорите и превръщането на държавните органи в инструменти за рекет задушава независимото предприемачество и подчинява стопанската дейност на нуждата от осигуряване на протекция.”

Нататък може и да не се чете, наистина.

ЕДРАТА СОБСТВЕНОСТ ЛИ НЯМАЛА БИЛА ПРАВНА СИГУРНОСТ?! Нима гражданите с малка, средна или направо никаква собственост преливат от “правна сигурност”?

Едрата собственост – това с други думи е точно собствеността на плутократите, уж “превзели държавата”. Нека разкрием пред авторите на хартата една страшна и очевидно до този момент тайна за тях истина: плутократите поначало владеят всяка една държава.

Очевиден извод: Хартата е съчинена и подписана или от глупаци, или от мерзавци. Само глупак би настоявал да се укрепи сигурността на тези, срещу които се бори (на думи). Или само един мерзавец би развявал лозунги против олигарсите и плутократите, докато (на дело) възнамерява да гарантира сигурността на собствеността им.

Обидно ми е за някои имена под тази “Харта”. Срам ме е за някои хора, юрнали се да “подобряват” едно в корена си неподобримо, антинародно текстче.

Но явно това е нивото на днешния “интелектуален” елит на България. Значи, по-добре без него.

Николай Теллалов

1 коментар

  • А? Ко? Неее!

    Днес разбрах че съм анархист! Поне докато не открия и вашето мръсно бельо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.