Бюджетът: четиво за будали

печат

Ако не сте си пускали скоро страхотната песен на Dire Straits “Money for nothing” или никога не сте обръщали внимание на текста, то изчакайте още месец. Повод ще имате съвсем скоро. От 1-ви януари всички ще се превърнем в герои на Данте. Идва данъчен ад и ценови шок. Държавата пак посегна към мизерните ни доходи. Мерките били неотложни, но за сметка на това неизбежни. Европа ни притискала за тях, иначе нашите водачи те не искали и т.н. Мнозина от нас обаче помнят и обичат да се ровят в близкото не-минало.

Постиженията на кабинета Виденов:

• годишна инфлация през 1996 г.: 311%
• свиване на валутния резерв до критичните 417 милиона щатски долара
• обезценка на лева до 3000%
• 18 банки са поставени под надзора на БНБ. В средата на 1996 г. БНБ затваря шест банки, малко по-късно още девет
• реален ръст минус 11%

Планираните постижения на кабинета Станишев:

• увеличаване на цените на парното с 25-40%
• увеличаване на цените на електроенергията за промишлени нужди
• прогнозирано нарастване на инфлацията до края на годината с 3%
• увеличаване на цените на горивата
• липса на средства за 13та заплата и пенсия
• увеличаване на данъчните оценки с 30–100%
• увеличаване на акцизите на горивата
• увеличаване на акцизите на алкохола и цигарите
• планирано 10% съкращаване на администрацията

Наред с тези планирани постижения на кабинета Станишев, бе представен и бюджетът за 2006 г. Осем години след фиаското на БКП, те отново ни представят пиеса, която сме гледали. Макар медиите да се опитаха да изстискат някаква драма по темата „Трупата на Пламен Орешарски разби илюзиите на гласувалите за БСП”, това си остана четиво за наивници и злорадстващи седесебари, които си предстяват как разочаровани болшевики скубят коси в мазето на Позитано 20, че не им били залегнали илюзиите в бюджета. Да, бе, да. Ние обаче знаем, че гласувалите за БСП ще се простят с илюзиите си, когато близките им се простят с тях за последно.

А чиновниците са си свършили работата, тоест попълнили са колонките с цифри и са се опитали да ни убедят в правотата си. Другари, бюджетът обаче е Математика все пак и цифрите говорят сами:
Разходите в Бюджет ‘2006 са 18 258,0 млн. лв.
За социално осигуряване, подпомагане и грижи –13,5% от БВП
За образование – 4,2 % от БВП
За здравеопазване – 4,4% от БВП За отбрана и сигурност – 5,1% от БВП
За благоустройство и опазване на околната среда – 2,2% от БВП
Средногодишната инфлация е 5,8 на сто.

В проекта за бюджет за 2006 г. се предвижда икономически ръст в страната 5,5% за догодина. Около 82,5% от приходите за 2006 г. ще са от данъчен характер. Над 56% от данъчните приходи ще са от косвени данъци (ДДС, акцизи, мита, такси). Предвидено е още 10% съкращение на администрацията от 1 април 2006 година. По предварителни сметки това ще засегне около 15 000 души.

Заплатите на оцелелите след чистката ще се индексират с 6 на сто от 1 юли, пише още в проекта. Това означава ръст от около 3.3%, тъй като по-високите заплати ще се взимат само шест месеца, а не дванадесет. Като цяло обаче парите за издръжка на администрацията догодина се увеличават с 25 процента. През 2006 г. всички държавни служби ще похарчат общо 1,54 млрд. лева. За Националната служба за охрана за догодина са предвидени 19,48 млн. лв., а за Националната разузнавателна служба с 2,7 млн. лв. помалко. С 5% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 януари 2006г. Максималният размер на пенсията нараства от 420 на 455 лв.

Като цяло, предвидените данъчни промени нито ще стимулират икономиката, нито ще повишат жизненото равнище на хората. Отново не се предвиждат данъчни облекчения за разходите на работодателя за квалификация, обучение и развитие на персонала и извършените разходи за подобряване условията на труд. За поредна година не се възприема предложението на работодатели и синдикати за освобождаване от данък върху дохода и осигурителни вноски на ваучерите за работническо хранене. Фактите са, че 40% от домакинствата и 30% от фирмите работят в сивия сектор на икономиката, и че напримир за 2004 г. от 7472 обществени поръчки, само при 12 е имало определяне на изпълнителя чрез публичен търг. На фона на това бюджетът прилича на касичка без дъно. Става ясно, че данъчната тежест се преразпределя от преки към косвени данъци, държавни и местни такси. Данъците винаги се поемат от потребителите и както добре знаем са неизбежни като смъртта. Косвените данъци обаче са облагане на бедния за сметка на богатия.

За пореден път констатираме, че:
• Минималната заплата с номинален ръст от 6,67 % (от 150 лв. на 160 лв.) покрива само инфлацията и отново не се аргументира с обективни дадености и очаквания, или поне с границата на бедност (142 лв. по ЕВРОСТАТ);
• Непроменените минимално обезщетение при безработица, гарантиран минимален доход и подход за определяне на социалната и минималната пенсии поставя под съмнение афиширания от Правителството приоритет за борба с бедността и социалната изолация. Това разбира се е за будалите, които смятат, че Станишевата бодра смяна изобщо има приоритет за борба с бедността или изобщо знае какво е това бедност. Трънки. Финансиране на здравеопазването: Правителството внася в НС проекта на държавния бюджет за 2006 г., в който за здравеопазване са предвидени 1 996,4 млн.лв. или 4,38% от БВП. КНСБ, МЗ и независимите експерти оценяват тази сума като недостатъчна. Аргументите:
• По план за 2005 г. са заделени 4.3 % от планирания БВП или 1 778.9 млн.лв. Тези средства обаче се оказаха недостатъчни. Това наложи актуализация на бюджета на НЗОК с 88 млн. лв.
• Парите за образование в размер на 1 899.6 млн.лв. (4,2% от БВП) и независимо, че се увеличават в абсолютен размер с 38,2 млн. лв. спрямо разходите за образование през 2005 г., като дял от БВП намаляват с 0,3%.

Станишев явно смята, че ще може да напълни червената касичка с финансови безумия а-ла Виденов, а после ще баламоса някак Евросъюза да му напълни дупката (в бюджета). Това обаче няма да стане и след като дупката зейне огромна и в семейните бюджети на хората, най-вероятно ще се изчерпа търпението и на най-смирените и отчаяните. Какво ще последва? Боя се да прогнозирам, но когато хората спрат да се страхуват, ще бъде много трудно да пратиш полиция там, където ще бъдем ние, а това е навсякъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *