Реакция на кризата: Защо властта не се бори с вируса?

печат

Още един коментар на извънредното положение, изпратен ни от наш симпатизант, който работи в системата на здравеопазването.

Защо властта не се бори с вируса?

Защото не може. А и не е това целта ѝ. Целта ѝ е била винаги една и съща – да се бори с хората.

Специално в България няма ресурси, кадри и мотивиран персонал, който да изпълнява налаганите насилствени мерки. Като участвал в системата много добре знам каква е селекцията сред лекарите и бюрокрацията – повечето не са способни на елементарно ръководство на човешкия или финансов ресурс. Това е селекция, която протича с поколения и, нека не се залъгваме, на Запад, така мечтания Запад, положението е същото – само нивото на некадърност е различно.

Какво ни е пречи за обезпечаване в медицинско отношение?

Първо: ръководните лекари в нашите структури са свързани със службите. Следователно трябва да се подлага под съмнение тяхната компетенция в организационен план, понеже повечето са издигнати не поради нужните качества за управление на колектив.

Второ: на тези хора не им пука за подчинените. Много колеги споделят, че дори ги е страх да започнат да работят в определено отделение.

Защо е така, според вас?

Ние, в съсловието, знаем , че няма достатъчно защитни екипи. Знаем, че карантината за медици се спазва проформа и е пълен хаос с дежурствата. Знаеше се и че няма да ни дадат мизерното заплащане седмици преди да си признаят.

За доброволци се хвърлят наивни лекари или зайци студенти, които още не са надраснали телевизионните сериали за медици… Как обществото може да се надява, че можещ, но немотивиран, както и неможещ, но мотивиран по детски, персонал, без техническа подръжка (апаратура и лекарства) ще може да поддържа здравния статус на популацията?

Различните клиники и болнични звена са ръководени от различни по характер управници, но за някои от големите звена в София се знае следното – крият защитните средства, представят ги пред журналисти, но не ги дават индивидуално на персонала. Например една маска FFP2/FFP3 се използва на всяко дежурство…. Защо – нямам представа, не се и дезинфекцират… В същото време чаках доставка от защитни средства за мен и семейството ми, но първо ги задържаха на митницата (говорим за десетки хиляди бройки), а после моите познати ги разпродадоха мащабно… Цените са силно завишени и върви огромна спекула.

В една голяма болница са пуснали у дома дежурните след случай с тежка симптоматика и подозрения за корона вирус. Впоследствие случаят е потвърден, оказва се заразен и придружителят на болната, както и служител в болницата. Правите ли си извод от това?

Съсловието ни е стъпкано. По етажите на властта са колеги от службите или други нагаждачи и никой не им вярва. Очаквате да бъдете лекувани от такъв обезверен персонал?

Всички се съмняват в новините, които се пускат. Доктори, които са на първа линия в борбата разпитват мен за заболяването. Аз съм далеч от първа линия, да подчертая, драги безвластници… Германски учени обявиха, че заболяването не се предавало по въздуха – обаче тези, които познавам и работят, виждат друга картина. После се твърди, че младите, едва ли не, го преболедували без да разберат. Има случай на 36 годишен български пациент, който развива тежка симптоматика в рамките на два дена и е без придружаващи заболявания или пороци… На кого да се доверя – на познатите колеги или на непознат колектив от Бон, ФРГ?

Вече тече слух, че ще махат карантината до няколко седмици в целия Европейски съюз. В момента едрият капитал просто зачиства малките бизнеси и след това може да реши да „нормализира“ ситуацията.

По въпросът за социалната дистанция: Как си го представяте?

В първите дни от извънредното положение персоналът по касите в супермаркетите и магазините имаше само ръкавици и предупреждаваше за дистанция на опашката от двама… и толкова. Охраната, която пропускаше хората нямаше защитни средства. Хората минаваха на 30-40 см от тях.

Това са първите дни на извънредното положение. Още февруари щамовете на коронавируса са разпространени в България. Първите случаи са покрити, но след седмица-две въвеждат извънредно положение… Помислете за момент каква ще бъде ефективността от такава мярка? Мярка, която не се изпълнява пълноценно освен това?

Най-лошото е, че няма конспирация – ужасяващата истина е, че сме управлявани от напълно некомпетентни хора, които са по-уплашени от обикновения човек, най-вече защото всичките им пари не могат да скрият невежеството им и животинския страх от смъртта. Те знаят да използват бухалки, а вирусът не го боли от тях и са ужасени…

Ако не се спре този вид диктатура, битовата престъпност ще нарасне неимоверно. Първо сред най-бедните, особено в ромските гета. Те са умишлено държани в скотщина заради изборите, но сега на властокупиращите ще им излезе през носа… Какво ще последва (след бунтовете от роми, българи и турци)?

Повечето съратници анархисти се надяваме точно на този кървав и жесток вариант , но надали искаме да сме жертви в сценария?!

Доктор Лектър

(2) коментара

  • Д-р Норман

    Сетуацията е точно такава каквато я описва колегата..! Шефовете (поне тия които познавам) са до един ченгетари, в момента „под прикритие“ като директори. Аз съм от тия на предния фронт,..работя в преобладаващото време без защитни средства и конкретни инструкции (няма изработен алгоритъм за работа, работи се на парче), хвърлят ни смело в огъня без да им пука за нашето здраве..! От това не ми пука особено, знам че това е просто поредната вирусна епидемия,..ще преболедум заболяването..и толкова..! Единственото което ме притеснява е..липсата на кауза в целия този хаос..! Д-р Норман

  • Пичът, който се оплаква от здравната система е напълно прав, ама какво от това? Ние знаем, че нашата здравна с-ма е под всякаква критика, на нивото на африканска държава от третия свят и т.н. В БГ средната продължителност на живот е по-ниска от тази на всяка друга държава в Европа, вкл. Сърбия, Северна Македония, Албания (!). В допълнение е по-ниска и от тази в Ливан, където от 40 години се води гражданска и конвенционална война. Отделно от това, българското население е изключително застаряващо (а възрастните са рискова група за този вирус) и бедно, т.е. често по няколко поколения българи живеят заедно. При това положение какво освен социално дистанциране можем да направим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *