Анти-военна демонстрация против окупацията на Ирак

На 18.03.2006 г. се проведе анти-военна демонстрация по случай международния ден против окупацията на Ирак. Тъй като България е пряко отговорна за окупацията, благодарение на нашите военни части там и в знак на солидарност с иракския народ, излязохме на улицата да кажем “НЕ НА ВОЙНАТА!”

Решението за демото бе взето в последния момент и въпреки слабата организация, всичко мина много добре. Часът беше 14:00, мястото – градинката пред народния театър “И. Вазов”. Събрахме се около 30 човека, като имаше хора от различни активистки групи ( Анархосъпротива, Food Not Bombs, доброволци от За Земята, новосформирания самба бенд и др.) Освен българи, на демото имаше и доста чужденци. Направихме импровизирана Food Not Bombs акция, като всеки от нас бе донесъл по нещо вегетарианско за хапване. Разпънахме такава софра, каквато не съм виждал и на Нова Година – имаше ябълки, портокали, баница, курабийки, питчици, ориз със зеленчуци, лозови сърмички, понички и разни други вкусотии. Извинявам се, ако съм разбудил нечий апетит, но обожавам да говоря за храна.

Поканихме всички хора в градинката да се присъединят към нашия анти-военен пикник. Имаше няколко изстрадали лица, които явно в последно време не са хапвали нищо. Те сърдечно ни благодариха и си поприказвахме малко за темата на деня – а именно окупацията на Ирак и нашето участие в нея. За тези, които не знаят, сега България ще изпраща нов военен контингент за срок от една година, за да защитава американските капиталистически интереси. Издръжката на нашите “храбри воини” ще струва около 10 000 000 лв. (не съм много сигурен, но мисля, че това бе споменатата сума). Много “разумно” решение, все пак нали империалистическите интереси на нашия нов “Голям Брат” са по-важни, от нуждите и желанията на обикновените хора.

Освен, че протеститахме против войната, също така разпънахме и един голям трансперант с надпис против американските военни бази, които ше се изградят в нашата страна.

Специални благодарности за самба бенда, които прес цялото време поддържаха атмосферата весела и жизнерадостна. Доста хора се спираха да погледат и послушат нашия карнавал, някои даже наизвадиха камери и апарати.( дано някой от тях качи малко снимки).

Хапнахме, посвирихме, потанцувахме. Много хора биха казали, че така нищо няма да променим и че се борим за обречени каузи. Аз не мисля така! Важното е, че за разлика от много други не останахме да псуваме политиците и новия световен ред пред телевизора с чаша ракия в ръка, а излязохме на улицата!

Get off the Internet! I’ll see you in the streets!

 

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *