ПРОТЕСТ в Бусманци

печат
На 20 март 2010 г. пред „Дома за временно настаняване на чужденци“ в софийския квартал Бусманци от 11 ч. до 13 ч. се проведе мирен протестен митинг против произвола и репресиите спрямо имигрантите и в защита на техните човешки права.

Събраха се около 40 човека, за да протестират срещу това антихуманно място, за незабавно освобождаване на хората и въобще против политиката на държавата спрямо задържаните там хора. Протестът беше организиран от Инициативен граждански комитет и „Федерацията на Анархистите в България“. Присъстваха активисти от „Анархосъпротива“, Движение за съпротива „23 септември“, адвокати, приятели на задържани в центъра, блогъри, граждани.

Въпреки хубавото време и разпратените прес-съобщения – на мястото имаше ЕДНА Телевизия и 2 журналисти. Нито един фоторепортер, нито някакви други журналисти. Единствен Иван Кулеков снимаше с личната си камера протеста. За сметка на това полицията беше на мястото, тоест пред високите зидове на затвора, далеч преди протестиращите. Дежурното видео-ченге също беше на своя пост.

Хората от затвора бяха информирани за протестта и още при вида на първите хора застанаха на решетките. Десетки ръце със знака “виктори” се промушваха през тесните решетки. Много от хората вътре бяха завързали ръцете и устите си с парцали, вероятно скъсани чаршафи. Мнозина показваха през решетките снимки на децата си. Провесиха самоделен транспарант с надпис “Busmantzi – Freedom”. През цялото време скандираха “Гуантанамо”, “Свобода”, “Human Rights”, “искаме Freedom”…правеха опити да скандират на български.

От страна на протестиращите беше раздавана листовка относно проблемът и в-к “Свободна Мисъл”. Беше прочетена листовката през мегафон, като за кратко говори и бивш затворник в дома. Скандиранията бяха на български и английски слогани като “Нелегални хора няма”, “Документи за всички или никой с документи”, “Правото на придвижване е право на всеки, ние сме тук и ще се борим”, “Бусманци – Гуантанамо”, “Без граници, без нации, без депортации” и др.

Беше направено и малко шествие по улицата пред затвора. Полицията не се намеси и след около час и половина протестиращите се оттеглиха, като заявиха високо пред затворените, че “ние ще се върнем, това е само началото”. Хората дълго махаха през решетките и викаха “Благодарим ви” докато групата се отдалечи.

Протестът беше под наслов ‘Нелегални хора няма!’ Задържането на чужденци в институции като „Бусманци“ нарушава няколко члена на Всеобщата Декларация за Правата на Човека. А именно :

 

Член трети: Bсеки има право на живот, свобода и лична сигурност;
Член шести: Bсеки човек, където и да се намира, има право на признаване на неговата правосубектност.
Член 11.1: Bсеки човек, който е обвинен в престъпление, има право да бъде считан за невинен до доказване на неговата вина, в съответствие със закона, в публичен процес, по време на който са му били осигурени всички необходими гаранции за неговата защита.
Член девети: Никой не трябва да бъде подлаган на произволен арест, задържане или изгнание;
Член 13:

1. Bсеки човек има право свободно да се придвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.
2. Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.

Член 14: Bсеки човек има право да търси и да получи убежище в други страни, когато е преследван.

Ние смятаме, че човешките права не могат да са функция на гражданството. Българските граждани се радват на правото си да не бъдат произволно задържани от властите, без да е доказана вината им, имигрантите също имат това право.

Ние ще отидем на протест, за да защитим общочовешките, универсални ценности за свобода, достойнство и равенство за всички хора, независимо от конкретното им гражданство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.