1 май – Хората преди всичко!

печат
И тази година Федерацията на анархистите в България (ФАБ) отбеляза денят за солидарност между всичките трудещи се с протестно шествие организирано от акционния комитет „1 май”. И тази година, както и предишните социалните послания не дойдоха от синдикалните организации, а от около 150 младежи, предимно анархисти, взели участие в проявата. Именно затова начална точка беше пл.Гарибалди, където се намира централата на един от двата най-големи синдиката в България.
Проявата започна в 11 часа. Въпреки дъжда площада бе изпълнен с млади хора дошли да изразят гражданската си позиция срещу кризата и мизерията, тежкото икономическо положение, лошите условия на труд, закриването или преструктурирането на предприятия и нарастващата безработица.
Специално от Гърция, за да изразят своята подкрепа и интернационална солидарност, както и да продължат борбата в името на Костадина Кунева в нейната родина, бяха дошли стабилна група от гръцки анархисти, които разпънаха трансперант на който на български и гръцки пишеше „Солидарност с Констадина Кунева”. По-късно се разбра, че гръцките анархисти са били задържани няколко часа на границата от българските граничари, като са били пропуснати, едва след като оставят повечето си знамена и символи.
От трибуната и озвучителната уредба бяха бяха прочетени и споделени много истини за натрапената ни икономическа криза, за условията на труд в България и наглостта на редица работодатели, за лъжите на властта относно реалното състояние и преспективи пред работещите. Същата власт, примамваше в Борисовата градина с кебапчета и предизборни обещания хората, чийто състав беше предимно от пенсионери и възрастни хора.
Не бяха пропуснати и забележките към казионните синдикати и тяхното слугуване на властта. Макар че проявата беше пред централата на “Подкрепа”, същото се отнасяше и за КНСБ. Работниците и служителите бяха призовани да водят борба за своите интереси, а не политика на сътрудничество държавата и шефовете, да се координират помежду си извън казионните синдикати, да образуват взаимно-спомагателни каси, вместо да теглят заеми и да бъдат солидарни с другите трудещи се, които са в тяхното положение.
Три-четири телевизионни камери отразяваха събитието, както и около десетина фотографи. Малоумните въпроси на журналистите донякъде предвещаваше помията, която се изля по медиите върху социалния протест и искания на анархистите.
Не беше изненада и дежурния опит за присламчване и позиране на Боян Станков – Расате и познатата му свита от 10 човека. Плиткото поведение и очевидната цел за случайно попадане в медийния кадър е задача номер едно пред т.нар. крайни-националисти, преди участието им в изборите на създалите ги ченгета и червени олигарси. Нежеланото му присъствие накара организаторите да го пропъдят, заедно с неговата групичка. Когато това се случи, веднага 4-5 човека извадиха журналистически карти от телевизията на червения партиен спонсор, олигарх Петър Манджуков. Декларирайки покровителството си пред полицаите групичката бе оставена на мира.
Около 12 часа младежите поеха по ул. “Граф Игнатиев”, скандирайки посланията си към хората: “Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта”, “Станишев бандит, стига геноцид!”, “Мир между хората, война срещу властта, днес не е празник, а ден за борба!”, “Държавният терор ние няма да търпим, бойкот, бойкот, бойкот, ще победим!”, “Властници, банкери всички в пандиза, няма да плащаме за вашата криза!”, “Костадина ние сме с теб”, “Да живее първи май!”, “Борба, борба, класова борба! Работнико, бори се за своите права!”. Полицията, която беше оборудвана с пълна екипировка за улични сблъсъци се опита да направи проблем заради дръжките на знамената, но убедена, че не е в техен интерес да влизат в конфронтация с анархистите, решиха да не пречат особено.
Реакциите на излизащите от магазините и офисите, които незнайно защо работеха по време на “празника”, беше позитивна. Въпреки изненадата си от толкова много млади хора протестиращи на улицата, доста хора с възгласи одобриха посланията и показаха солидарност с протестиращите.
На площад “Славейков” демото спря и отново бяха прочетени наболелите проблеми и примери за ситуация на трудещите се в България. Същото беше сторено и на блокираното кръстовище на бул.В.Левски и бул.Патриарх Евтимий. Отново имаше опити на нагли шофьори да преминат през хората с пуснат клаксон, но те разбраха, че не е толкова просто и безопасно и набързо охладиха ентусиазма си и махнаха ръцете си от клаксоните. На “Попа” много предвидливо от тяхна страна бяха изчезнали и няколкото пишман-нацисти от обявено преди това “събиране”.
Колоната продължи по бул. “Васил Левски” като спря за кратко пред турското посолство, където множеството скандира против репресиите на турската, фашизирана държава и бяха изброени имената на убити активисти.
Кръстовището при Спортната плата също беше блокирано за кратко, докато се чуваха исканията на младежите. Демото продължи покрай СУ и зави по ул. “Шипка”. В храсталаците на Докторската градина се показаха двадесетината наци-хулигани с бутилки бира в ръце, които от 100 метра се опитаха да викат нещо по демото и да показват хитлеристки поздрави. Това само издразни част от протестиращите и по-специално няколко гръцки младежи. Тук стана и малък инцидент между полицията и протестиращите. Органите на властта през цялото шествие подхвърляше реплики от рода на “мръсни гърци, тук е България” и подбутваше някои от тях уж за повече ред… При градинката, част от протестиращите направиха няколко крачки към градинката, където се бяха събрали готовите да побягнат нацисти. В този момент полицията грубо бутна обратно младежите и като резултат на това един от полицаите опита дръжка на знаме върху главата си. Това създаде лека суматоха и сдръпване, при което на едно от чегетата остана без пагони. В крайна сметка целта на анархистите не беше првокацията с полицията или нацистите, а мирното изразяване на социалните си послания и затова шествието продължи нормално. 1 май! - Хората преди всичко
Хората стигнаха крайната точка – пред посолството на Гърция, на ул. “Сан Стефано”. Посолството беше обградено с метални прегради.
Там бяха прочетени разказани факти за ситуацията в Гърция и за Костадина Кунева. Скандираха се послания на български и гръцки. Беше представена инициативата за книга с послания към Костадина Кунева, която ще бъде изпратена лично до нея.
Краят на проявата бе около 13:30 часа след което младежите започнаха да се разотиват.
Част от тях (от групата „23 септември”) отидоха към Борисовата градина, където били нападнати от група нацисти, които бутнали 60 годишна жена и взели знамето й. За нещастие на агресивната групичка полицаите охраняващи проявата на БСП били наблизо и арестува 7 човека, 1 от които е осъден по бързата процедура.
Не мина и без още разправии между полицията и анархистите. Част от последните бяха задържани близо час и не бяха пуснати да се разотиват, защото трябвало да се разбере кой от е бил този, който се осмелил да скъса пагоните на ченгето. Поставени пред избора или да пуснат анархистите или протестта да продължи цял ден пред посолството, полицията се спря на първия вариант.
Междувременно в близките улички се стигна до кратък сблъсък между анархисти и нацисти, в резултат на което последните са получили лицеви травми, подпечатвайки пълния крах на опитите им да се противопоставят на социалните и справедливи искания на анархистите.
Като обобщение правят впечатление няколко неща. Първото е, че социалните искания не дойдоха от синдикатите, а от протестиращите младежи. Второто е, че младежите бяха на проявата на анархистите, а не при кебапчетата на Станишев. Трето, че полицията показа неприязънта си към протестиращите и с действията си доказа, че винаги ще служи на управляващата върхушка срещу гражданските искания. И на последно място, но не и по важност, медиите направиха всичко възможно да оплюят проявата на младежите, които показаха, че няма да търпят случващото се в България и че са готови да поемат бъдещето в своите ръце, а не да го оставят в ръцете на корумпирани полицити или незаконно забогатели олигарси.

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *