Международна декларация в подкрепа на мобилизацията на народа на Каталуния

печат

Отново хората от Каталуния са на улицата. Преди две години населението на Барселона излезе по улиците в защита на проведения референдум за независимост, с всеобща мобилизация. Реакцията на испанската държава беше репресия. Отговорът на народа – Общата стачка, свикана от CSC, IAC, CGT, CNT, Solidaridad Obrera и други обществени организации. От своя страна, обединените анархистки организации излязоха в онези дни с много ясна и точна декларация за начините на водене на споменатата борба.

Сега, две години по-късно, испанската държава съди представителите на буржоазното правителство на Каталуния. Това мобилизира голяма част от каталунския народ срещу правителството на испанската конституционна монархия, което реагира с жестоки репресии в лицето на каталунската полиция, „Мосос де Ескадра“, известна със своята бруталност. Присъдите срещу дванадесетте каталунски политици включиха изцяло нова репресивна правна рамка, приложима на общо ниво. Тъй като тези присъди са издадени чрез „седиция“ и в нея се вписват всички публични демонстрации. В следствие от това в Каталуния, а и в цяла Испания, се налага авторитарен режим, целящ ограничаване на социалния протест. Това създаде ситуацията на народно неподчинение и улиците бяха отново превзети от хората.

Проблемът не е само в независимостта на Каталуния, Проблемът е в конституцията от 1978 г. и Пактът от Монклоа. Те създадоха един политически, правен и икономически режим, на който се основаваха действията на диктатурата на Франко, и които гарантират безнаказаността на извършения геноцид, при това с подкрепата и одобрението от парламентарната левица. Народните движения от наши дни отново поставиха на масата основни искания за право на труд, по-доброто образование, здравеопазването, срещу изгонването на хората от домовете им и други популярни искания. Това показва умората на народа от произвола на управниците и презрението на хората към управляващите, особено испанската държава, но също така и на каталунската буржоазия.

На тези искания и мобилизация те отговориха с репресия, подобна на тази, провеждана Латинска Америка по същото време.

В рамките на тази борба нашите колеги и другари от EMBAT, голяма част от членовете на CGT Catalunya, Solidaridad Obrera и CNT Catalunya, участват заедно с каталунския народ и насърчават солидарността на борещите се, но поставяйки социалните и обществени искания в центъра на борбата и насърчаване на развитието на силни народни организации. Ние ви подкрепяме! Подкрепа за нашите другарите и колегите анархисти, анархо-синдикалисти и организирани либертарианци на Каталуния

Същата тази Каталуния, която участва в славната испанска революция, от която тя се разпространи в други региони. Тази територия по която премина колоната Дурути, е жива, и днес казва, че Е ТУК!

Цялата ни солидарност и подкрепа към каталунския народ и всички народи, които се противопоставят на безобразията, откъдето и да идват и се борят за различно общество.

ЗА САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ХОРАТА!

ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАРОДНА СИЛА!

ЗА СОЦИАЛИЗЪМ И СВОБОДА!

НАДИГНЕТЕ СЕ БОРЦИ!АНАРХИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ НА УРУГВАЙ (FAU)

РОСАРИО АНАРХИСТКА ФЕДЕРАЦИЯ (FAR) – АРЖЕНТИНА

Либертарна алтернатива / FDCA- ИТАЛИЯ

СВОБОДЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ (UCL) – ФРАНЦИЯ

ЛИБЕРТАРНА ГРУПА „VÍA LIBRE“ – КОЛУМБИЯ

АНАРХИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОРДОБА – АРЖЕНТИНА

БРАЗИЛСКА АНАРХИСТКА КООРДИНАЦИЯ (КАБ)

АНАРХИСТКА ФЕДЕРАЦИЯ НА САНТЯГО – ЧИЛИ

СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЛИБЕРТАРНА ОРГАНИЗАЦИЯ (OSL) – ШВЕЙЦАРИЯ

LIBERTÄRE AKTION – ШВЕЙЦАРИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *