Международни дни на солидарни действия с Rojava – 27 и 28 януари 2019

печат

Призив на Интернационалната комуна на Рожава за дните на солидарност с борбата на кюрдите против агресията на регионалния империалист Турция

На 27 януари, точно преди четири години, след няколко месечни ожесточени боеве, град Кобани (северна Сирия) беше изтръгнат от бандитските ръце на така наречената Ислямска държава. Това беше победа на мъжествените бойци от Силите на народната самоотбрана (YPJ и YPG). В същото време милиони хора по целия свят, ден след ден и седмица след седмица, излизаха по улиците, за да изразят своята солидарност със съпротивата на Кобани и да подтикнат към действия международната общност. Неспирните и мощни прояви на солидарност отвъд пределите на Близкия Изток вдъхнаха смелост на сражаващите се в града другари да продължат борбата и заставиха международните сили да се намесят.
Седмиците на съпротива в Кобани се превърнаха в символ на воля, сила и надежда, породени от младата революция в Рожава. Благодарение на тази съпротива идеите на революционна Рожава за пряка демокрация, за екологична и колективна икономика и за освобождаване на жените, станаха известни в целия свят. Кобани се превърна в символ на международна солидарност и обща борба, солидарност извън идеологическите различия, за привържениците на демокрацията, социалисти, феминистки и еко активисти. Различни освободителни сили обединиха гласа си в защита на Кобани. Революцията в Рожава стана неотменна част от историята на прогресивните сили по целия свят.
Четири години преживяхме заедно възходи и падения, деляхме успехи и загуби, тъга, страдания, гняв, болка и радост. Видяхме как тъмата на варварски ИДИЛ беше прогонена от Манджиб и Ракка и станахме свидетели на създаването на съвсем ново обществено устройство. След години напрегната борба беше провъзгласена Демократичната федерация на Североизточна Сирия. Една трета от Сирия бе освободена, а Ислямска държава се оказа на крачка от пълно поражение.
За същото време станахме свидетели на нахлуването на турската армия и нейните ислямски наемници в Африн и се сблъскахме с оглушителното мълчание на световната общественост по повод престъпленията на окупаторите. По този път ние изгубихме много свидни другари, ала никога не изгубихме смелостта си.
Независимо от множеството проблеми, ние не си позволихме да се разединим. Стояхме винаги рамо до рамо, учехме се, строихме новото общество и заедно защитавахме тази революция. Подчертавахме постоянно, че демократичните, феминистките, социалистическите и екологичните сили са нашите единствени съюзници в борбата за друг свят. В защитата на Кобани, в освобождаването на Ракка, в съпротивата за Африн – нашите отделни гласове се сляха в общ призив. Заедно се превърнахме в мощна сила, която световните правителства не могат да игнорират.

Новата война срещу Рожава и съобществото на Североизточна Сирия

Днес, почти година след началото на агресията на фашисткото турско правителство срещу кюрдския кантон Африн, почти четири години след освобождаването на Кобани от ИДИЛ, революцията се сблъсква с най-сериозното предизвикателство. Режимът на Ердоган отново обяви война на Рожава. Думите на турските власти са категорични и не оставят място за съмнение – революцията трябва да бъде унищожена веднъж завинаги. Тази война вече започна – в кампаниите за общественото мнение, в средствата за масово осведомяване и зад закритите врати, където регионални и империалистически държави водят преговори за бъдещето на народа в североизточна Сирия.
На тези преговори чуваме гласа на управниците, който игнорира волята на народа на Сирия и Рожава. Властниците са разтревожени единствено за преразпределението на сирийските земи и богатства. Градове като Идлиб и Манджиб – цели региони и народи – всички те са поделени и разпределени от империалистическите държави. Хората нямат право на глас в тези процеси, но само те, в крайна сметка, ще страдат, когато ислямистките банди получат зелена светлина да нападат, убиват и грабят.
Независимо от етническите чистки, престъпленията на ислямистите в Рожава и грубото погазване на международното право, западният свят отново мълчи. Какво и може да се очаква от всички тези правителства, когато, благодарение на поредната война, главоломно нарастват продажбите на танкове и самолети, на хеликоптери, дронове и автомати? Войната, смъртта и разрушенията са потенциален източник на приходи за всяко правителство. Западните държави и Русия се надпреварват да снабдяват Турция с оръжие, за да удължават с десетилетия противостоенето между властта и населението. И именно те направиха възможна войната срещу Африн.
Това е непроменено до ден днешен. Независимо от незначителните разногласия в двустранните отношения между отделните правителства, не отслабва международната поддръжка на режима на Ердоган. Без червените килими за Ердоган, без финансовата помощ, доставката на оръжие и сътрудничеството на спецслужбите в борбата срещу демократическата опозиция в Турция, турският фашизъм не би оцелял и един ден. Но докато парите продължават да текат, човешките права, мирът и свободата ще се намират в опасност. Безумие е в такава ситуация да се разчита на човечността на доминиращите държави. Затова и ние не искаме да губим сили в призиви да се осъзнаят.
Ние призоваваме: организирайте се – протестирайте – провеждайте акции на гражданско неподчинение. Ние призоваваме към солидарност всички, които мечтаят заедно с нас за друг свят и са готови да се борят за него. Ние се обръщаме към всички революционери, към всички, които смятат себе си за демократи, антифашисти, феминистки, към всички, които се застъпват за екологично бъдеще. Ако ние не го направим, никой няма да го направи. Защитавайки заедно революционна Рожава, ние защитаваме всички наши надежди. Имено заради това, в духа на освобождението на Кобани, в световния ден на Кобани и световния ден на Африн, ние призоваваме:

  • Нека да организираме съпротивителни комитети в нашите квартали и градове, за да защитим революцията;
  • Нека да се съберем заедно и да протестираме по улиците на 27 януари, за да заявим ясно солидарността си с революцията в Североизточна Сирия. Да си спомним заедно за съпротивата и освобождаването на град Кобани;
  • Нека да използваме решителни и творчески тактики на гражданско неподчинение, за да спрем производството и износа на оръжие, а също и дейността на политическите партии, отговорни за сделките с турския режим. Да назовем поименно тези, които извличат полза от войната, тези, които я финансират и водят;
  • Нека на 27 и 28 януари заедно да проведем два дни на глобална съпротива срещу турския фашизъм. Заедно ще се намесим в рутината на войната и потисничеството, изразявайки солидарността си с нейните жертви. Заедно ще покажем, че тази революция не е сама!
  • Нека да застанем рамо до рамо срещу фашизма!

Да живее международната солидарност! Революцията в Рожава ще победи!
Фашизмът ще бъде разгромен!

Интернационалната комуна на Рожава, Демократичната Федерация на Североизточна Сирия
Източник:
Internationalist Commune

https://internationalistcommune.com/category/global-days-of-action/call-languages/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.