Нова Зеландия – нов терор

печат

Преди няколко дни станахме свидетели на поредното убийство на невинни хора, извършено в името на религията, нацията, расата или държавата. За разлика от ежедневните случаи, когато „черни убиват черни“ в някакви „лайняни страни“, или „белият човек цивилизова диваците“ с бомби и дронове, този път медиите раздухаха новината.

Нашият другар Златко Златков от Нова Зеландия ни изпрати своят поглед върху случилото се, който може да ни помогне да се ориентираме как изглежда събитието в самата страна. И да ни даде надежда за бъдещето.

Светът вчера и днес
От раждането на Държавната и Църковната йерархия, нашето човешко общество стана
постоянна жертва на принципа „Разделяй и владей“. Това става все в името на омразния държавен национализъм и религиозния фанатизъм – в името на „Краля“ или „Бога“. Такава е естествената среда за развитие на разрушителния терор, бил той организиран в индивидуален или държавен мащаб. Благодарение на тази среда и днес се развиват фанатични промити мозъци. Както каза Айнщайн, човешката глупост няма край – и в 21 век хората са тероризирани и заробвани, както и преди.

15 март, Нова Зеландия, петък, 13:00 часа
Това е „най-мрачната дата в историята на Нова Зеландия“, както каза „социалистическата“ министър-председателка. Глобалната идеология на национализъм, фашизъм и екстремизъм, която разпространявана от хора като Тръмп и техните поддръжници, вдъхновява много младежи. Един австралиец с промит мозък, заедно с още един мъж и жена, направиха най-големия индивидуален терористичен акт в най-хуманната страна, убиха 50 души и раниха 40.
Този толкова трагичен терористичен акт се случи в най-важното и натоварено за мюсюлманите време, докато мюсюлманите се молеха на своя Бог в двете джамии в Крайстчърч. Този огромен терористичен удар за няколко минути разтърси не само новозеландците в най-мирната страна на света, но и целия свят.
По международните телевизионни станции всякакви хора не спряха да изразяват солидарност и симпатия с мюсюлманската общност и всички новозеландци, изпращайки уважение и любов по всевъзможни начини. Светът се възхити от свободолюбивите хора в Нова Зеландия.
Аз съм анархист откакто се помня, но за пръв път в живота си съм горд и изпитах уважение към нашата министър-председателка за нейната страстна отдаденост на човещината. Нейните толкова човешки думи прозвъняха по света – „Нашите мюсюлмани са част от нас, всички сме новозеландци“. Дори полицията, този път въоръжена до зъби, показа най-хуманитарното и грижовното си лице.
Повечето от света видя джамиите в Крайстчърч заобиколени от тълпи любящи хора, показващи уважение, носейки хиляди цветя. Местната мюсюлманска общност е една от най-големите, а Нова Зеландия пое много повече бежанци като мен от Близкия Изток, отколкото изисква квотата на ООН.
Единствената джамия, която знам в Уелингтън, е на няколкостотин метра от нашия дом. В момента тя е покрита и заключена, пазена от полиция, но непрекъснато идват добри хора с децата си и носят цветя в знак на уважение и солидарност.
Убийците знаеха, че Нова Зеландия е най-подходящата мишена и ще заболи най-много, но от тази историческа трагедия ще дойде едно добро нещо. Нашето общество в Нова Зеландия ще става все по-загрижено и обичащо. Да се надяваме, че същото ще се случи и в света, и ще се приближим поне малко до социалната революция и свободното общество

От Чикаго 1886 до Крайстчърч 2019
Новите и старите трагедии ни показват един нов път. Те засилват колективната воля за хуманни действия в името на солидарността и взаимопомощта, за едно по-добро, свободно от омраза общество.
Всички братя и сестри в Нова Зеландия сме емоционално разтърсени и изпитваме болка за жертвите на терора. Интересно е как спонтанно всички станахме едно. Днес в Нова Зеландия и по света ние практикуваме анархизъм. При толкова мъка и болка за нашите ранени и убити, аз съм донякъде щастлив, горд и изненадан да видя такава сила на солидарност и заедност. Реалността е толкова жива, че всеки го чувства по свой начин – любова, солидарността, взаимопомощта, бих искал всеки да види и почувства потока на новата революция на любов и пътя към ново свободно общество.

1 коментар

  • Nihilismo o muerte

    Е хайде сега от всяка муха да се прави слон по християнски е вече смешно.Пък и ако това е терор то ВСВ трябва да е пълно Теро-Реро.Време е хората да пораснат…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *