Покана за анархистки лагер в Австрия – август 2018

печат
Експеримент в жива анархия

A-Camp 2018 е за всеки, който се разпознава като анархист или има интерес към анархистките идеи. На основата на солидарността, взаимопомощта, свободното обединяване и самоорганизацията, искаме да експериментираме с анархия за седмица. Особено в този авторитарен социален климат, може би най-лошият досега, трябва да демонстрираме практически усилия за свобода, отсъствие на потисничество и индивидуална автономия. В това нашите идеи ще бъдат поставени на тест и ще спечелим опит

… за да засилим борбата за свобода

A-лагерът ще се състои от дни за дебати, дискусии, практически работилници, спорт, съзидателни дейности и всичко друго, към което хората активно допринасят и създават. Фокусът ще бъде върху обмяната, срещите един с друг, задълбочаване на отношенията, които имаме един с друг, търсенето на перспективи и средства, които да ускорят преодоляването на установения ред.

Създаване на лична и обща свобода, която не се определя от сигурността

Тъй като живеем във времена, в които сигурността е определяна като най-важното усещане и необходимо условие за добър живот, трябва да погледнем критично на самата сигурност. Без регулирано насилие, т.е. без държава, сигурността не може да бъде определена като част от свободата, защото няма да има власт, която да я обещава. Свободата, която ни обещава държавата, е свободата „условно осъдени“, която трае дотогава, докато действаме според онова, което са ни наредили управниците в определения момент.

За да превърнем А-лагера в експеримент, във време и пространство, където не се регулира насилието, където се срещат хора, за да експериментират други форми на взаимодействие помежду си, е ясно, че ще трябва да научим нещо ново. Всички ние сме оформени от света, в който ние живеем и проблемите, грешките и конфликтите ще бъдат част от Лагера. Не можем да издадем гаранция, не можем да обещаем, че А-лагерът ще бъде толкова обогатяващ, колкото потенциално би могъл да бъде за всички присъстващи. Основата за подобен лагер е, че всеки, който участва, ще се опита да го промени според своите и нужди, без да се опитва да упражнява власт – тогава А-лагерът ще бъдете приключение за всички нас.

А-лагерът ще бъде това, което присъстващите, ще го направят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *