Революционно анархистко действие: „Всяка държава, воюваща с хората, ще загуби“

печат

Рожава е фактически автономна територия, населена предимно с кюрди, в границите на днешната държава Сирия. По време на бунтовете срещу сирийското правителство през 2012 доминиращата Партия на демократичното обединение организира местните кюрдски общности в Движение за демократично общество, далеч по-демократично от всяка съвременна държава. Оттогава обществото в Рожава е трън в очите на регионалните правителства, „великите сили“ и ислямистките групировки. Няколко години то устоя на дългогодишните атаките на Ислямска държава и активно участва в унищожението ѝ, в сътрудничество със САЩ и по-незначителни съюзници. След като президентът на САЩ обяви, че ИДИЛ е унищожена и се изтегля от Сирия, сутринта на 10 октомври Турция започна офанзива на територията на Рожава с цел унищожението на това „терористично“ общество. Останалите фактори в региона или мълчаливо подкрепят турската инвазия, или лицемерно се възмущават отдалеч.

Нашите другари от Революционно анархистко действие ни изпратиха писмо, в което заявяват:

Всяка държава, воюваща с хората, ще загуби

Турската държава започва нова война с традиционната си враждебност, със своите танкове, оръдия, бойни самолети и военна пропаганда. В земите, в които живеем, парламентът, който почти не е работил след въвеждането на „Президентската система на управление“, бе набързо свикан да обсъжда войната. Ръцете се вдигнаха „За“ войната. Онези, които не изпускаха възможност да обявят, че „Ердоган води 80 милиона души към бедствие“, този път не се поколебаха да подкрепят войната.

Дори 10 години не са минали от началото на войната, в която много държави отхапаха парче от Сирия; Турската държава, като много други, продължава да се прави, че няма роля в започването и разрастването на тази война.

С последната акция турската държава реши отново да навлезе в територията, която вече частично окупира, с извинението, че „защитава собствената си териториална цялост“. Държавните глави не се срамуват да говорят за мир, нито да описват войната, която водят в свой собствен интерес, като мир. Във военната операция, наречена „Извор на мир“, незабавно бяха включени поголовни въздушни бомбандировки. Всичко това започна пред очите на други държави и общества, които уж „осъждат“ турската държава.

Докато САЩ оттеглят своите войници, те обявиха, че безкрайната война „приключила за тях“ и добавят, че турската държава трябва да се погрижи за бандитите от ИДИЛ, които Европа не иска да си вземе обратно.

Държавата, която наблюдаваше и помагаше за кланетата над нашите другари, братя и сестри, и приятели в земята, на която живеем, сега поема попечителството на ИДИЛ. Започвайки един ден преди годишнината на едно от най-големите кланета, извършени по тези земи, клането на 10 октомври, което уби повече от 100 наши приятели, по време на среща за мир, тази война предвещава нови кланета.

Медиите, контролирани от държавата, подкрепят тази политика на война. Онези от тях, които неотдавна, в своята антимигрантска реторика, питаха сирийците „Какво правите в земята, в която живеем“, сега не питат какво търсят войниците на турската държава в земята, обитавана от сирийци. Медиите, чието задължение уж е „да предаде фактите на обществеността“, продължават да подстрекават към война и да игнорират кланетата. Медиите, които не могат да направят никакви „новини“, освен легитимирането на турската държавна политика към война, продължават лъжите си с героическа реторика.

Всички войни, водени от властите за собствените им интереси, са кланета. Всяка война, насърчавана от националистическата и милитаристка политика, е клане. Всеки куршум, всяка бомба, насочена към потиснатите народи, е насочена към свободата.

Всяка война срещу свободата е обречена. Не могат да спечелят тази война, нито могат да оправдаят кланетата, които извършват.

Всяка държава, която воюва с хората, ще бъде победена!

Every state that fights the peoples will lose!

Революционно анархистко действие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *