Защо Куба е „независима“

За ядреното оръжие

Фидел и марксизма

In Memoriam, Фидел

печат
На снимката виждате Фидел Кастро и Ричард Никсън в дружеско ръкостискане, преди Куба да стане „независима“.

Под снимката можете да чуете три аудио записа от обсъждането на статия по темата в редколегията на в-к „Свободна мисъл“.

4 коментара

  • Непримир Вироглавович Противопоставский

    В третия аудио запис от обсъждането в редколегията на в-к „Свободна мисъл“ се споменава, че Кастро не е бил никакъв марксист. Това е така, но не бива да смятаме че в това има нещо странно, макар Кастро да бе стигнал до поста Генерален секретар на партия, която се афишира като марксистка. Това се практикуваше по онова бреме от ВСИЧКИ. Да не би Тодор Живков по същото време да е бил някакъв марксист? Боже упази! Дори и да е имало някакви вярващи марксисти, то след смъртта на Сталин те — във всички страни от така наречения „соц-лагер“ — бяха избутани в „трета глуха“, защото само щяха да пречат на опортюнистическите клики, които след войната започнаха да вземат връх повсеместно — не само в соц-лагера, но и в лоното на Запада. Ценното у Кастро беше, че беше националист и то в една епоха, в която назряваха процесите по стартиране на глобалистичните тенденции, на чийто огън днес всички ние се печем. Иначе и Кастро, и Че Гевара бяха хора, които не си поплюваха — сърбяха ги ръцете да изтребват всичко, което не им харесва. Днес ние сме склонни да осъждаме такива личности заради тяхната психопатия и бруталност, но в това имаше и нещо величествено — последно зарево от гаснещия плам на една безвъзвратно отминаваща епоха, в която все още имаше истински мъже. Днес вегетираме в средите на разни „меки китки“ и на застаряващи истерички, въобразили си, че могат да се занимават с политика „по женски“.

    • Доста интересно.

    • „Ценно“, „величествено“… твърде лесно слагаш оценките. В това. „да изтребват всичко, което не им харесва“ има нещо величествено, а в това да се пребоядисаш според вятъра „няма нищо странно“. Сега остава да кажеш на черното бяло и да приключваме разговора.

  • Бе аз реших, че първият коментар е статията и бая се стреснах преди да видя, че е психопат психопатович. И Сталин требил, който не му харесва. Това може да се стори величествено само на човек, който не е от

    потърпевшите.

Коментарите са затворени.