Килифаревското народно въстание и Килифаревската чета

печат
На 9 юни 1923 г. в София е извършен военен преврат, който отстранява от власт земеделското правителство на Александър Стамболийски. Превратът е извършен от група офицери от Военния съюз и партията Демократически сговор (наричана по често от гражданите "Черен блок"), със знанието и одобрението на цар Борис ІІІ и имащи пълната подкрепа от страна на опозиционните буржоазни партии и групи на ВМРО.
Преврата в с. Килифарево е обявен на същия ден. Под дулата на пушките и картечниците, е разтурен комунистическият общински съвет, и заменен от тричленна комисия на новата власт на Демократическия сговор. Обявена е и обща мобилизация за няколко набора от мъжкото население на селото.
След като научават за създалото се положение, още същата вечер анархистическата група в Килифарево прави тайно събрание, на което се взема решение, на следващия ден да бъде организиран протестен митинг, който ако може да прерасне във въоръжен бунт. За целта са изпратени куриери, които да осъществят връзка с анархистическите групи от съседните села.

Продължава…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *