За какво общество мечтаеш?

печат
Участие на Златко Костадинов в предаването „Блогът на Мавракис“, 17 януари 2018.

Много хора мечтаят за по-добро общество, но дали всички искат едно и също? Дали опитват да превърнат мечтите в реалност? Как да убедим останалите, че искаме нещо хубаво и за тях?
Това са въпроси на стотици, може би хиляди години. Нямат лесен отговор. Може би, когато отхвърлим всички грешни отговори, ще намерим правилния.

(19) коментара

 • Zlatko Zlatkoff

  Happy New Year,
  Честита Нова Година на Мавракис, Златко и на всички заинтересовани слушатели за бъдещо свободно общество,
  Първо благодаря на Мавракис и моя приятел адаш Златко, за поместването в предаването на моето миналогодишно видео.
  За мене лично, това предаване бе много принципно обективно и реално сбито. Златко отлично успя да предаде с исторически примери, анархичното организационно гледище, пораждането, същността и началото на минали неуспешни революции. Към края на предаването Мавракис меко, но здраво застана на неговите ЛЕВИ рефомистки властнически принципи, специално, оправдавайки Ципрас и сириза правителство в съседна Гърция, за техните празни обещания и политически компромиси, присъщи на всяка власт. Тук както отговор на Мавракис, за нуждата от власт и ред, Златко пак много внимателно интелигентно обясни анархисткото идейно разбиране и БЕЗКОПРОМИСТНО принципно гледище за осъществяване на истинско свободно общество. Общество построено върху базата на взаимопомощ и взаиморазбирателство. Да Мавракис, с извинение, аз съм напълно съгласен с Златко, споменахте за Ципрас и сериза правителство, едно политическо маневриране трагично продължение на властта от преди. Властнически компромиси и „РАЗДЕЛАЙ И ВЛАДЕИ ПРИНЦИПИ“, и днес са на власт, ЛЕВИТЕ „главно анархисти са повече от преди в затворите. С една дума, до като съществуват компромиси, власт и празни обещания ще си имаме и капитализъм. Само СОЦИЯЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ, ще спаси човечеството от
  „ИРАРХИЧНАТА КПИТАЛИСТИЧЕСКА ЧЕРКОВНА АНАРХИА“
  Златко Златков Н.З.

 • Nihilismo o muerte

  Може би Златко Костадинов е твърде зашеметен от анархистичната култура , но нека не се забравя че всички злини причинени от властта на тези без власт идват от човек към човек.Тоест проблема не е във властта и вредното и влияние над субекта притежаващ я , а е в дефектната жадна за власт човешка природа.Ницше казва че живота е борба за власт и не може да бъде нещо друго.Тя може да се изменя в носителите си , но не може да се премахне.
  Крайно време е анархистите да се софистицират и да разберат колко ялова е анархистичната идеология , освен чрез насилие и смяна на власт имащите тя е неефективна и не узрява в нещо полезно за хората които явно са непоправими.

  • Ммм, поради липсата на запетайки малко трудно схващам тезата… Но като видя „крайно време е… ялова идеология…“ и почва да ми звучи несериозно. Аргументът че събеседникът е просто тъп едва ли е убедил някого досега, дори и да е дошло крайно време 🙂

  • теллалов

   Някаква обосновка на тезиса за „влстничестката природа на човека“ ще последва ли? Имам предвид нщо повече от „Ницше го е казал“.

   • Nihilismo o muerte

    Първо ще отбележа че живеем в свят на нужди и потребности в който най-ценния и траен ресурс се явява човешкия, затова притежанието на хора е най-трайната форма на себе подсигуряване.За всеки с интелект над средния гореспоменатата умозрителна истина би била ненужен за споменаване труизъм също като факта че небето и земята не се сключват действително, при наблюдение на хоризонта.Предполагам имате познания по история на философията.Все едно , „Волята“ е философско понятие на практика еднозначно с днешното научно разбиране за строежа на атома в основата на който учените казват стой енергията.Волята(енергията) е съставна и изграждаща единица на всичко около нас и тя е неутрална в понятийното си разбиране.Може да харесвате или не харесвате енергията , но тя ви принуждава да се родите, да ядете , спите, правите секс …etc и ЖЕЛАЕТЕ.Ницше взема това понятие от немския философ Артур Шопенхауер той използвайки го в негативен смисъл и го обръща в позитивен.Философията на първия отвърждава волята , а на втория я отрича.Енергията като вечно движеща , задвижваща сила на вселената и присъстваща и изграждаща човека го разгръща в неговия безкраен океан от желания , прищевки и безкрайни „потребности“.Ето защо дори в условия на подсигурен живот човека започва процес на себеутвърждаване в което той налага собствените си желания за градивен елемент на културата(той се стреми към изграждане на култура продукт на собствената му личност) метафорично казано липсата на Бог го заставя той да заеме неговото място.Всеки човек желае да не бъде продукт на културната си среда , а културната среда да бъде продукт на него.Заставяйки хората да живеят по един начин , а не по друг на практика ти налагаш волята си(властта) над тях.Ето защо вие анархистите се заблуждавате че може да сбъднете уж това състояние на безвласт , което на практика е невъзможно.
    ПП.Смешен факт : В учебника по филосфия за 11 клас удобрен от министерството пишеше следното : Може да не харесвате всичко случващо се в живота и обществото да бъде посредствено или непосредствено свързано покупко- продажбените отношения , но човешкото същество е същество което може да казва „Не“(имайки в предвид самоубийството).Няма да си правя и труда да разяснявам колко егоистично и извратено същество е човека и колко много са нравствените , интелектуални и моралните му недостатъци.
    WELL THAS ALL FOLKS

    • Теллалов

     къде в това многобуквие се крие отговора на въпроса ми?
     повтарям: какво доказва „властническата природа на човека“? НАУЧНО доказателство, не спекулации на философски школи.

     • Nihilismo o muerte

      Няма наука която да изследва природата на човека , защото няма философска дефиниция следователно научна обосновка на това какво е „човек“.Не съм използвал съждението „властническа природа“ никъде.Но с горния си пост теоретично сумирах обяснението на практическия живот за последните няколко хилядолетия.Човека е агресивен бозайник , единствения които не се адаптира към природната си среда ,а обратно на това адаптира средата към себе си.Води война с природата от хилядолетия първо подчини всички останали видове и затри доста тях , после обяви природата за свой враг и съсипа екологичния климат на планетата , подчинявайки дори майката природа на гибелните си прищевки.И през цялото това време никога не спря да избива себеподобните си.Сега напълно се отчужди от природата си и реши че може да избира пола си и дори вида си(въпреки фундаменталната извратеност в тези абсурди).Дори да сте фанатик г-не и да не вярвате във философията(най-висшето достижение на вида ни) ми е трудно да опиша що за човек в сляп оптимизъм смята че човешката история не значи нищо и природата на вида ни ще се смени като с божия намеса…
      You know what man why dont you just Jam it out – https://www.youtube.com/watch?v=aDaOgu2CQtI

     • теллалов

      тоест, нямаш нищо, освен празни приказки

 • Nihilismo o muerte

  Значи и хилядите години исторически процес ви звучат „несериозно“ може пък сериозно и изведнъж , току-така , всички хора по света да се лишат от инстинктите си и егоизма заложен в тях , да се прегърнат и целунат , да заплачат и да си простят един на друг за извършените издевателства и експлоатация, и в сърдечен подем да основат безкласово общество в което концепцията за частна собственост им се струва философски необоснована.
  Това звучи ви ли по „сериозно“ г-н Костадинов ? ? ?
  you giant baby

  • Разбира се, Вашите твърдения се изчерпват с изречението „Аз съм сигурен, че хората не могат да се самоуправляват“. Ами добре, аз пък не съм толкова сигурен. И куп други хора, между впрочем 🙂 .
   Разбира се, този аргумент е също толкова несериозен 🙂 . Искам просто да покажа, че не казвате нищо, което да не сме чували, и няма смисъл тук да си повтаряме неща, с които хората си чешат езиците на маса – ако бяхме седнали на маса, щеше да е друго 🙂

 • Златко, гледах едно видео за еко селище „изворче“ от преди повече от 5 години и видях един млад човек с доста добре подредени и правилни съждения. За съжаление не мога да кажа същото за това предаване .Явно годините сред анархисти са дали своето отражение. Замислял ли си се някога че класовата борба е нещо много не съвършенно и просто. Тя е действие на нишите духом индивиди. Да умуваме върху идиалистичното човешко общество е все едно да се борим с Бога.Всичко за което говорите и си упражнявате диалектичните способности е заключено в една дума и тя се казва ХРИСТИЯНСТВО. Защото както е казал самия Отец „земя и небе ще пребъднат, но словото ми няма да пребъдне“. Тоест да откриваме топлата вода е чиста проба загуба на ценно време . А смисъла на цялата борба е съвсем просто дефинируем Божествени срещу безбожни същества. Пак ще цитирам“ който не е с мен е против мен“ това е единственото деление което съществува между хората,всички други са производни на това.Всички други теми и проблеми са след като се определим от коя страна сме. А като финал ще ти споделя нещо на което ме научиха китайците макар и да не познават християнството така добре както се знае по нашите ширини. „Смьiсл имеет лишь жизнь, прожитая ради других.“ Ако успеем само това изречение да превърнем в дело, обществото ни ще се промени коренно. Желая здраве и успех в пътя към личностно израстване. P.S. Темата за анрхизма през призмата на християнството ще я избистрим скоро когато седнем на една маса има доста какво да се каже по темата.

 • Nihilismo o muerte

  Християнството е една система от вечно софистициращи се лъжи ,като на практика представлява една апологетика на глупостта добре съответстващата на оскъдната природа на средностатистическия „homo sapiens“ и е такава от самото си създаване.Да си глупав обаче изобщо не е предимство ,а напротив дава реални и нежелани за всички последствия в практическия живот, такива наблюдаваме из цяла Европа и други територии.Християнството също като анархията е възможно само на приказки , защото !!!Човека не е биологически обвързан с това да обича „ближния си“ , обратното обаче е вярно човек за човека е вълк(както казват най-мъдрите) , в капитализма човек за човека е свиня , но и първото още е вярно.Предайте се пред истината интелектуално ненадарени биологични организми.Нихилизма ще е господар и на 21 век , както беше и на 20-тия.

 • Zlatko Zlatkoff

  СВОБОДОМИСЛЯШ,
  Златко аз не бих си губил времето с този нахален „ДЪРВЕН ФИЛОСОФ“. Фанатици християни, патриоти и болшевики всички са от един дол дрянки, поддръжници на стария отъпкан път. За тях борците за новото са били винаги „ЕРЕТИЦИ“.

 • Nihilismo o muerte

  О така ли г-н Златкофф , да речем се случи чудо и „стане вълк овцата ,а певците като нея“ как смятате да се отървете от „дървените философи“ и „фанатици християни“ в анархистичната ви утопия ? Ще ни забраните със закон ??? Или ще наложите волята си над нас чрез насилие ???Ще ни индоктринирате чрез институции ???Имате ли изобщо някакво решение ?

  • Zlatko Zlatkoff

   FREE SOCIETY,
   ГОЛЯМО НЕ, анархичното свободно общество се базира на братски федеративни свободно демократични начала. Тоест, система без йерархични държавни институти на всякакви насилия и експлоатации.
   2) При тези условия, хората свободно може да вярват и изповядват свои идеи и умишления, без да служат и бъдат използвани от йерархични политически и икономически клоуни, за собствени цели. С една дума, истински пълен комунизъм, „ЕДИН ЗА ВСИЧКИ И ВСИЧКИ ЗА ЕДИН“.
   3) Анархизма, не е баналната ваша папагалска утопия, плод на добре организирани от край време държавни миди лъжи. Същия, в ограничени форми е практикуван в отделни общества, но за жалост е ставал винаги жертва на заобикалящите властнически системи.
   4) Заключение: Анархизма е бъдещето, философия с следи още при древно гръцките велики философи, бащата на истинската народна демокрация „ДЕМОКРАТ и ЗЕНОН“.Допълван и доразвит в наши времена,от редица философи и народни революционери както Бакунин Кропоткин и много други.

 • Nihilismo o muerte

  Г-н Златкофф в риториката ви се долавя доста напрежение и сподавена омраза също така умерена до остра неприязън към хора с различни от анархо-политическите виждания , но това няма как да не се отразява на здравето ви , припомнете си максимата : Здрав дух в здраво тяло.Хората са просто биологически системи и избират да вярват в това което ги кара да се чувстват по-добре в самите себе си.Капиталиста например за разлика от вас е убеден и вярва че не само децата му ще покрадват повече и ще експлоатират повече ресурси , ами дори децата на децата му ще просперират във възходящ ред.Всичко което имаме е релативното време оставащо ни на земята.Вместо към нещо , трябва да се стремим към нищо.
  Само така ще загърбим бремето на живота измъчващо ни от безброй хилядолетия.

  • Zlatko Zlatkoff

   FREE SOCIETY,
   Драги капиталист,
   Както защитник на горния много си закъснял, горния е временна крепяща се развалина.
   Ако си спомняш добре, аз помолих Златко излишно е да се занимава с тебе. Не от друго, но обичаш да моташ и изопачаваш нещата, просто имаш много болна неправилна пристава за КАПИТАЛИЗМА както обществена (държавна) система. Упрекваш ме че мразя капиталистите, говориш за моето здраве, за отделни капиталисти и техните деца, което не е никак вярно, отвлечени заядливи безвкусни неща на лична почва, нямащи нищо общо с самата гнила система. Ако следиш изказвания на самите капиталистически идеолози и политици, ще видиш тяхната голяма загриженост и търсене на реформи повече пътища как да спасят, или по право продължат живота на гнилия корпус.
   На края, както казах преди, аз не мразя никого капиталисти, болшевики или религиозни хора,
   всички трябва да имат еднакво право, свободно да изповядват техните идеи и вярвания. СВОБОДНОТО ОБЩЕСТВО ще бъде еднакво за всички, построено върху най човешките принципи (не омраза), а БРАТСКА ЛЮБОВ, РАЗБИРАТЕЛТВО, ВЗАЕМОПМОШ, и ВЗАИМОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ВСИЧКИ ХОРА.
   Златко Нова Зеландия.

   • Nihilismo o muerte

    Аз пък не ви обичам г-не и никога няма да се влюбя във вас както и да ме прелъстявате ! Аз обичам истината и тя е любовницата на която съм посветил живота си , тя ми казва че вие сте същество не само неспособно на истинска емпатична любов , но също така недостойно за такава! FIAT IUSTITIA, ET PEREAT MUNDUS !
    Nihilismo o muerte България , бургаска област!

    • Zlatko Zlatkoff

     Жалко за тебе. Не е нужно повече, да си губя времето с човек както тебе.
     Ако ти прави удоволствие да ме мразиш, заповядай. Good luck to you.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.