За теориите за конспирациите

печат

Теориите за различни световни конспирации вече са част дневния ред на обществото.

По своему те крепят статуквото.

Но няма ли в тях рационално зрънце, което да ни носи надежда за бъдещето?

Ако предпочитате свободните социални мрежи пред корпоративно-контролираната среда, гледайте видеото в нашия Федилена канал:

(3) коментара

 • nihilismo o muerte

  Aз също имам наблюдения върху конспиративните теории.Вземете например станалата много известна теорията за „рептилите“.Тя гласи че икономическия-властови елит на света е представен от извънземни гущери който приемат човешка форма , нейн най-виден привърженик и разпространител беше англичанина Дейвид Айк , който въпреки че е усмиван в Англия пожъна прославен и предполагам икономически успех.За успеха на тази теория обаче не може да не играе роля и факта че поведението на елита в нашия свят е дотолкова необяснимо и отчуждено от разбиранията на обикновения човек че налудното всъщност звучи като едно добро обяснимо за това „каква вагина ги е раждала тея хора и защо са такива“.На родна почва този които придоби най-голямо известност преди години беше г-н Еленко Ангелов , психолог по образование(или така твърдеше) и доста безнравствен и егоистичен човек които явно няма никакви скрупули за това как може да се печелят пари.По мое мнение той бълваше конспиративните теории в книги и по предавания , а той беше гост и в национален ефир в предаването „На кафе“ докато явно не прецениха че глупостите му не са толкова интересни та да вълнуват жениците и бабите зрителки.
  Но голям процент от хората се увличат от конспирациите не само защото ги пишат къде къде интересни и мистериозни та да възбуждат въображението , но и поради факта че между елитите и обикновените хора има такова отчуждение в начина на живот и навиците , че вторите просто не могат да си обяснят взаимодействията им без някакво зло намерение или заговор от тяхна страна с който да поддържат икономическото си превъзходство.Капитализма също създава навици граничещи с психичното разстройство като печалбарските навици на бизнесмените и тяхната предразположеност да градят икономически империи и да се съревновават един с друг според условията които и средата им предлагат.Те също им се струват странни защото се питат : е колко повече може да иска човек , след като вече толкова много…
  Също има голям пазар за тази интересна и увлекателна литература нашите книжарници също бяха бъкани с ню ейдж , уфологични и конспиративни с допирна точка книжлета , в последни години обаче те не се купуват толкова много и броя им като че ли намаля.

  • Това за разликата между елита и… неелита е много интересна тема.

   От една страна в начина на живот несъмнено има разлика. От друга, в определени отношения… много от бедните успяват да се изживяват по някакъв начин като богати, на огромна цена понякога.

   За съжаление, ако искаме да говорим сериозно, трябва да потърсим научни изследвания по темата, а това излиза далеч извън нашата специализация… и, струва ми се, извън изследванията на онези, които уж се занимават със социални науки.

   • ZZlatko Zlatkoff

    Злаатко от края на света- Нова Зеландия, Ви изпраща (Златко и Явор) най сърдечни поздравления за вашите теоретични анархистични усилия разглеждане отличната важна тема. Аз съм в истински възторг отново да чуя вашите гласове, дебейтинг принципни теми. Благодарение на вашите усилия ФАБ ще възкръсне отново. Ваш другар Златко.
    Zlatko Zlatkoff

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.