Акция на гръцки анархисти

печат
АТИНА, 15 май – РИА Новости
Гръцката анархистическа групировка „Рубикон“ е поела отговорността за нападението срещу резиденцията на американския посланик в Атина Джефри Пайета и е публикувала видео.
Анархистите обясняват действията си като реакция на натиска на САЩ в случая по делото на терориста Димитрис Куфодинас, осъден на 11 доживотни присъди.
През нощта група от 10 души на мотоциклети е стигнала до резиденцията на посланика, която се намира до американското посолство, и е хвърлила бутилки с червена боя по стените. Посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайета заяви, че „унищожаването на собствеността не е мирен протест“ и настоява извършителите да бъдат наказани.
В изявлението си анархистите наричат исканото покаяние от Куфодинас „изнудване, използвано от буржоазните власти, за да унижат политическите си противници“.
„Натискът от страна на американското посолство няма да мине“, се казва в изявлението. В записа, публикуван на анархистическия портал, могат да се видят няколко мотоциклета, които се придвижват до резиденцията. Хората са с мотоциклетни каски, хвърлят бутилки с боя и димки в оградата, след което сядат на мотоциклетите и си тръгват. Видеото е направено с камера, монтирана на шлема на един от участниците в акцията. По-рано „Рубикон“ е провела десетки акции срещу посолства, организации и институции.
Гръцкото външно министерство осъди атаката и заяви, че компетентните органи вече предприемат всички необходими мерки за изправяне на извършителите пред правосъдието.
Гръцката прокуратура е отказала следващия отпуск на Куфодинас – лидер и главен екзекутор на „Революционната организация 17 ноември“, – осъден на 11 доживотни присъди. Във връзка с това, левите анархистически организации са провели серия от акции в негова подкрепа.
И преди това САЩ непрестанно са осъждали решението на властите да дават разрешение за домашен отпуск на лидера на тази организация, чиито жертви включват петима служители на американската дипломатическа мисия. „Революционната организация 17 ноември“ е функционирала в Гърция през периода 1975-2002 г. На нейна сметка са множество грабежи, експлозии, убийства на 23 американски, британски и турски дипломати и военни, на гръцки политици и бизнесмени. По делото са осъдени 14 души. •


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.