АНАРХИЯ 21

печат
» » » продължава от миналия брой

ГЛАВА 3: ПОЗИТИВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Какво може да обясни маргиналният тип с малиновооцветен перчем на ирокез на работника, който не получава заплата и който е критичен към държавата? Какво може да направи страхливият слабак срещу беззаконието и фашистите? Какво може да направи в полза на обществото партия, живееща от подаяния? Каква полза ще има от сериозен дългосрочен проект, ако той бъде наводнен с хора, които дори не са в състояние да дойдат на среща навреме? Какво ще допринесат за анархизма тези, които единствено слушат редовно хардкор-пънк и посещават DIY-концерти? Какво можем да постигнем без сила, без да притежаваме полезни умения, с повърхностни познания за света? Отговорът е: нищо.
През последните двадесет години основното местообитание на анархистите бяха контракултурни движения, предимно субкултури и проекти, които се събираха около HC/Punk сцената. Става дума за пънкари, хардкор, скинхед и практики като антифа, sXe, FNB, ALF, феминизъм, подкрепа на ЛГБТ и др. Еднократни действия по повод дати или някои събития, рисуване по стените, участие в легалните демонстрации и митинги на политически сили, чужди на анархизма. Всичко това стана визитна картичка на „анархистите“.
Какъв е потенциалът на такова анархистическо движение? Отговорът на въпроса беше даден от самия живот. През последните 10 години в постсъветското пространство настъпват социални експлозии, възникват местни народни движения. Такива са движенията на наемателите срещу замразяването на строителството, стачки на работници, бунтове на пенсионерите срещу премахването на обезщетенията. „Нео“-анархистите не успяват да направят нищо с тези движения. Освен това само неколцина се опитват да действат в тях. В по-голямата си част те просто не се интересуват!
Какъв е проблемът? Проблемът е в принципа на функционирането на анарходвижението: „субкултура –> социални практики –> анарходейност“. Колкото и популярна да е тази или онази субкултура, тя няма да може да обхване по-голямата част от обществото. Субкултурите имат ограничен набор от теми за социалния активизъм, а основните теми за анархизма – борбата на труда и протестните движения на жителите – не са включени в него. Събранията от много години не са в състояние да покрият дейностите на други субкултури, освен изброените.
Как може да се гарантира, че анархизмът ще предизвиква интерес и съчувствие в обществото? Защо се нуждаем от социална революция, защо се нуждаем от триумфа на Свободата, Равенството и Братството, защо е цялото това самоуправление, социализацията на икономиката и културата без граници? За това да се създадат всички условия за всестранно развитие и самореализация на Личността. По различни причини много анархисти са забравили тази основна идея. Нашата мисъл е проста: всеки анархист трябва да се стреми към образа на Човека, който ще възтържествува в анархистическо общество.
Цялостното развитие и самореализация е основната формула за анархистическия начин на живот. Секциите за бойни изкуства и други спортове, научни сдружения, сдружения за активен и творчески отдих, с една дума, всяка активна младежка общност, в която се развива тялото, умът, творческите способности, изисква присъствието на анархиста.
Какво включва един положителен начин на живот?

Личен протест

Свободата започва с бунта на личността срещу всичко, което е враждебно на свободата. Човек не трябва да допуска дори и най-малкото нарушение на свободата и достойнството. Такъв подход означава допълнителни трудности по пътя на живота, но това е единственият начин да се гарантира уважение към себе си. В допълнение, примерът на протестиращата личност – дори ако се провали – остава в съзнанието на другите, предизвиква съчувствието и уважението на мнозина. Ако по волята на обстоятелствата не можем да отблъснем тези, които нарушават нашите права, то поне трябва да мразим създалата се ситуация и да не търсим оправдания за своето бездействие.

Умственото развитие

Образованието на човек завършва само със смъртта. Един образован творчески човек трябва да има представа за всичко. Учете естествените науки в популярна форма. Не е достатъчно да се знае много, важно е да умееш много. Не пропускайте възможността да придобиете полезни навици, много от тях ще ви бъдат полезни в борбата.
Без познаване на социалните науки е невъзможно да се разберат социалните процеси в съвременния свят. Струва си да проучим основите на историята на съвременната епоха, на икономиката и социологията. Ако имате интерес към психологията, опитайте се да задълбочите познанията си и да ги развиете, прочетете литературата по тази дисциплина. Това ще ви помогне да разберете по-добре хората около вас и самите себе си.
Необходимо е да се изучават историята и литературата на революционните епохи и движения, да се направят изводи от техните грешки и постижения, умело да се възразява на привържениците на капитализма и противниците на анархията.
Творенията на Бакунин, Кропоткин, Волин трябва да станат ваши настолни книги. В същото време бъдете критични към всичко, което четете. Запомнете: не всичко, което анархистите от миналото са правили, е правилно. Ако те са влизали в съюзи със собствениците на предприятия, с капиталисти, с държавата или с политическите партии, те са сгрешили и са изменили на целите на освобождението на потиснатите. Проучете грешките им, за да не ги повтаряте.
Изучавайте художествената литература, фантастиката. Видните писатели от 19-ти и 20-ти век произнасят смъртна присъда над капиталистическата система. Те ще ви разкрият опаката страна на живота в капиталистическото общество, в което човек не може да бъде свободен и щастлив.
Не забравяйте за киното. Не се ограничавайте само с филми за революцията (макар и полезни). Запомнете: голямото европейско кино има същата функция като литературата.

Здраве и сила

Анархистът трябва да се развива физически и да закалява силата на волята си.
Не е срамно да бъдем слаби, срамно е да не се стремим да се развиваме. Какво дава сила на тялото и волята? По-голямо уважение към другите и повече тежест на думите. Тази сила увеличава възможностите за самоорганизация и шансовете за благоприятен изход в силовите сблъсъци.
Алкохолът, тютюнът и другите наркотици трябва да бъдат изключени. Няма нищо естествено и полезно в наливането или убиването на белите дробове. Това не е свобода, а вътрешно робство. Помнете: когато сте били дете и сте играли в двора и в природата, не сте се нуждаели от стимуланти, за да получите удоволствие и радост от живота. Властта и болното общество, породено от нея, обаче внушават всевъзможни мерзости чрез „традиции“ и толерантност към тези пороци. Освен това, алкохолизмът и наркоманията са сред основните фактори за деградацията на народа, от която властниците печелят.
Рационалното хранене също е добра основа за здраво тяло. То е сложна система за грамотно потребление на въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини.

Бойни умения

За да се защитаваме и да се борим за свободата, трябва да бъдем в състояние да ползваме хладно и огнестрелно оръжия, да притежаваме умения за колективен бой. Без това анархистическото общество ще остане утопия. 2-3 тренировки по бойни изкуства на седмица трябва да станат норма за положителния човек.
Досега от пацифисти и реформистки настроени анархисти се чуват скептични коментари за личните оръжия. Това е ярко доказателство, че пацифизмът е интегриран в капиталистическата система. През цялата история свободата е съществувала само там, където хората са могли да я защитят. Правото на оръжие и способността да го използваме винаги са били атрибути на свободния човек – това е нещо, което се приема за даденост. Днес обаче се твърди, че за човек е опасно да има оръжие: казват, че с негова помощ ще се избиваме взаимно. Това е лъжа в служба на властниците.
Способността да се борави с оръжие, познаването на военната тактика и стратегия и уменията за оцеляване са предпоставки за победата. Периодичното обучение в стрелба, участието в тактически тренировки, ориентиране, „див“ туризъм ще създадат необходимата база. •

Анархисти от Белорусия
(следва)


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *