Без нацисти по улиците ни!

печат
На 16 февруари 2019 г. за 16-та поредна година, фашисти и неонацисти ще маршируват в София, отдавайки почит на Христо Луков, пронацистки български генерал от времето на Първата световна война.
Сборището, което преминава по софийските улици, напомня на най-мрачните моменти от историята на 20-те и 30-те години на ХХ век, на периода на нестабилност, репресии, война.
Благодарение на гласната и негласната подкрепа на медии, институции и управляващи спрямо подобни прояви, София отново ще се превърне в сборен пункт на крайнодесни, пронацисти и профашисти, повечето от които никак не са случайни – членове на различни европейски нацистки групировки, опасни не само с призивите си за насилие, но и с действията си, чрез които прилагат на практика своите заплахи. Голяма част от тях са криминално проявени – през 2015 г. са задържани участници в Луковмарш, у които са намерени ножове, боксове и други оръжия. Всяка година организаторите на шествието се хвалят с връзките си с най-мащабните съвременни неонацистки движения – в Полша, Хърватия, Германия, Швеция, Унгария, Франция, Испания, Италия и дори Русия.
Апатията и толерантността на част от българското общество към събития като Луковмарш също спомага за засилването на крайнодясната пропаганда и влиянието на човеконенавистните идеи, които фашистите, скрити зад маските на патриоти и родолюбци, изповядват.
Анархисти са в основата на организацията на протеста срещу Луковмарш, който ще се проведе в деня на нацисткото шествие, 16 февруари и ще тръгне от градинката пред Столичната баня. Шествието „Без нацисти по улиците ни!“ се провежда от 2011 г. насам, като първоначално започва с протестен митинг от 7 души пред сградата на Столична община. Последното шествие през 2018 г. събира над 400 души, сред които се открояват анархисти и непартийни леви от цяла България и съседните страни. Шествието „Без нацисти по улиците ни!“ е най-мащабната и единствената ежегодна антифашистка демонстрация у нас.
Луковмарш е манифест на всички брутални античовешки схващания. Целта на контрадемонстрацията „Без нацисти по улиците ни!“ е да обедини всички, които се противопоставят на омразата и разделението, искат да живеят в разбирателство с околните, подкрепят солидарността, взаимопомощта, човечността, толерантността.
Нека покажем на неонацистите, че те не са гласът на българското общество!

Демонстрацията срещу Луковмарш ще се проведе на 16 февруари, събота, 14:00 часа, сборен пункт – градинката при Централната минерална баня в София.
За повече информация следете фейсбук страницата Antifa Bulgaria/Антифа България.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.