ВЛАСТ И КОРУПЦИЯ

печат

или за ползата от четенето на стари вестници

Всяка власт корумпира. Абсолютната власт корумпира абсолютно.
Бакунин

На 25 ноември 2008 г. Европейската Комисия отказва да възстанови отнетите акредитации на две български министерства, работещи с пари по програма ФАР, в резултат на което те не могат да сключват договори. Така страната губи безвъзвратно 220 млн. евро, а други 340 млн. евро са спрени. Това става, когато правителството твърди, че средствата от ЕС са сред основните резерви на РБ в условия на глобална финансова криза и че залага на тези инвестиции за поддържане на икономическия растеж и заетостта.
Това е безпрецедентен акт в историята на Европейския съюз. За първи път страна-членка на ЕС търпи такава огромна за мащабите си загуба. Мотив за действието на ЕК са обещанията на българското правителство за справяне с корупцията и измамите, които остават неизпълнени и конкретни резултати липсват. От ЕК потвърждават: Злоупотребите продължават, София само дава обещания. В резултат на провала на правителството в „борбата“ му срещу организираната престъпност и корупцията, България се смята и досега за най-корумпирана от 27-те страни-членки на ЕС.
Тогава световните медии излизат с редица остри коментари за това, че европейските помощи за България потъват в джобовете на престъпни мрежи. ББС сочи, че българската прокуратура разследва около 80 случая на злоупотреби, но нито един високопоставен служител не е осъден за корупция, а повече от 100 поръчкови убийства остават неразкрити. Асошиейтед прес напомня, че страната влиза в ЕС през 2007 година с обещание да ограничи корупцията и измамите.
За читателите ще припомним, че става дума за правителството на Сергей Станишев, наречен от американския президент Джордж Буш „мистър Клийн“ („г-н Чистофайник“). Известно като правителството на Тройната коалиция, назначено с решение на 40-тото НС от 17 август 2005 г., то управлява с мандата на третата политическа сила в парламента – Движение за права и свободи (ДПС) – и е формирано на базата на коалиционно споразумение между трите тогава най-големи парламентарни сили – БСП, Националното движение „Симеон Втори“ (НДСВ) и ДПС, като разпределението на министерските портфейли е на квотен принцип 8:5:3. Това правителство управлява страната до 27 юли 2009 г., когато е последвано от първото правителство на ГЕРБ.
При приемането на България за член на ЕС от 1 януари 2007 г. българското правителство на премиера Сергей Станишев обещава да ограничи корупцията и измамите.
Днес, десетилетие по-късно в разгара на предизборната кампания за европейски парламент обект на обвиненията на БСП в корупция е третото правителство на Бойко Борисов. Последното не остава длъжник и на свой ред вади факти за корумпираността на „соц“-конкурентите, воглаве с Корнелия Нинова и водещата евролистата Елена Йончева.
Взаимно се обвиняват в това, че са използвали служебното си положение, за да си купят евтини апартаменти и други недвижими и движими облаги. При това всички се правят, че са забравили „нормалната“ практика на БКП-властниците през 45-годишната им диктатура. Освен че веднага след като са назначени на власт от окупационните сталински армии, те се настаняват в луксозните жилища на българската буржоазия, номенклатурчиците от всички нива получават или са им построени просторни жилища и вили, които народът нарича „гимназиите“. Капо ди тути капи на партийната мафия – Тодор Живков – им дава личен пример със своите 30 резиденции, осеяни из най-красивите кътчета на „татковината“ (за сравнение – президентът на V република, наследница на Френската империя, има на свое разположение „само“ 5 резиденции). Ще ни възразят, че те не са били негова лична собственост (той самият твърдеше, че имал само едно одеяло и няколко чифта закърпени чорапи), а държавни. Това е аргумент на забравилите, че подобно на „Краля-Слънце“ ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ТОЙ и че се гласеше да управлява до 2007 година, готвейки за своя наследница дъщеря си, а след скоропостижната ѝ кончина прехвърли „наследството“ на внучката. И до ден-днешен никой не поставя въпроса за цената на нейната вила на улица „Секвоя“, нито за източника на средствата на малолетната „Жени“, която той назначава за Първа Дама при височайшите му посещения и посрещания на държавни глави от петте континента, с които си разменя „подаръци“ за… един милиард долара.
Като че ли стремежът към властта е имал и има други мотиви, освен узаконения и незаконен грабеж. Старите, днешни и утрешни властници – „свои“ и чужди (не само европейски) – не искат и да чуят истината, изречена от Бакунин в мотото на тази статийка. И е разбираемо – тя доказва безсмислието, безнадеждността и измамността на „борбата с корупцията“, която властниците от цял свят твърдят, че водят или обещават да поведат. КОРУПЦИЯ ИМА И ЩЕ ИМА НА ВСИЧКИ ЕТАЖИ ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА ВЛАСТ! Да корумпират и да се корумпират могат само тези, които разполагат с власт и от които зависи решението на проблемите на всеки от нас. Що се отнася до Европейската комисия, тя иска нашенските властници да гарантират за европейските „инвеститори“ проценти и корупция… „в рамките на приличното“. •

Феранте Пала


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.