Възпоменание за Величко Канев

печат
На 21.08.2016 г. на 86 години почина нашият другар Величко Димов Канев.
Редакцията се извинява за закъснялата публикация на възпоменателното слово, което успяхме да получим едва миналия месец.

Роден в с. Българене, Старозагорско. Още като ученик под влияние на братовчед си Димо Канев – изявен анархист – прегръща идеите на анархизма, на които остава верен до края. Готов е да даде всичко, дори живота си за изграждане на общество без власт, партии и държава, общество, изградено на основата на свободното обединяване на хората във федерации на стопанска основа.

Пламенен агитатор, лесно убеждава събеседниците си в правотата на своите идеи.

Заради тази дейност попада в полезрението на болшевишката Държавна сигурност. При нейна акция през 1948 година, по време на петия конгрес на БКП, са арестувани стотици анархисти от цялата страна, между които и Величко Канев, току-що завършил средното си образование – на 18 години.
Заточен е в Богданов дол. Там престоява една година. Преместен е в лагера на остров Белене, където престоява три години. Години на глад, бой, карцери, изтезания от най-различно естество, унижения…. Правени са опити да бъде пречупен, да се откаже от идеите си. Отговорът му е бил: От живота се отказвам, от убежденията си – не.
Изпратен е да отбива военната си служба като неблагонадежден – в трудови войски. Там усвоява строителния занаят и става известен майстор.
Като нередовен учител по сградостроителство и като водещ майстор в строителни войски обучава в занаята стотици млади хора.
Изключително трудолюбив, спокоен и въздържан. За петдесетгодишното ми познанство с него не съм запомнил да е нагрубил човек, да е повишил тон.

Създава прекрасно семейство, в което цари взаимното уважение и взаимопомощ.
Това е достойно извървян житейски път.
На 21.08.2016 година спря да тупти едно голямо, обичащо свободата сърце.

Поклон, дълбок поклон пред светлата ти памет, бай Велико.

Христо Шекеров


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.