Гладната стачка на Олег Сенцов продължава трети месец

печат
На 14 май 2018 г. затворникът Олег Сенцов, който излежава присъда в колония за лишаване от свобода, наречена „Бяла мечка“, обявява безсрочна гладна стачка. Искането му не цели амнистия за себе си. Той гладува с настояване за освобождаване на 64-ма украински политически затворници, които се намират в занданите на Русия.
Как са попаднали тези хора зад решетките? Служителите на полицейско-съдебната машина в Путиновото царство се отчитат, за да приберат повече премиални и „пораснат в кариерата“, прибирайки „заговорници“, които според обвинението (напомняме, че в руската практика обвинителните процеси, особено на тема „екстремизъм“ и „всякаква политика“ почти 100% завършват с присъда) извършили палежи на офиси на обществената организация „Руската общност в Крим“, както и клуб-представителство на управляващата партия „Единна Русия“. „Злодеянието“ било извършено на 14 и 18 април преди четири години. Към обвинението са притурени „намерение и подготовка“ за взривяване със самоделни устройства на мемориала „Вечен огън“ и паметника на Ленин в град Симферопол през нощта срещу 9 май 2014 г.
Версията на жандармите е, че Сенцов е оглавявал „диверсионна група“ от седем души, сред които е и кримският анархист Александър Колченко, за когото писахме.
Самият Сенцов казва в съдебната зала:
„За нищо няма да ви моля, всичко е ясно – съдилището на окупаторите (на Крим) не може да бъде справедливо по дефиниция. Нищо лично към вас… Ето, стоят тук вашите клакьори на режима, снимат, записват. Искате да отгледате още едно поколение роби ли, момчета? Добре, че освен вас има и една друга Русия – хора, които прекрасно разбират какво става, които не вярват на медийните лъжи, които виждат че става нещо нередно, не са слепи за престъпленията, извършвани от управниците ви. За съжаление, тези хора са смазани от страха, който вие налагате.
Те са обезкуражени, мислят че системата е непроменима и несломима. Чувстват се самотни, малобройни, струва им се, че лесно ще ги натикат в тъмници, ще ги убият, унищожат… Затова седят тихичко, като мишки под дюшеме. Тук в Украйна вече имахме престъпна власт – и ние ѝ се опълчихме. Не искаха да ни чуят – млатихме шумно по кофите за боклук. Не искаха да ни виждат – затова запалихме автомобилни гуми, да залюти на очите. В крайна сметка победихме. Поне свалихме откровено бандитската власт. Същото рано или късно ще се случи у вас. Как точно – не зная. Не искам страдания, не искам жертви, искам просто да не ви командват престъпници… Така че единственото, което пожелавам на тази част от населението на Русия, която разбира, е да се научи да не се страхува.“

На 10 юни 2014 г. известни кинорежисьори като Педро Алмодовар, Вим Вендерс, Агнешка Холанд, Майк Ли, Кшищоф Зануси, Анджей Вайда, Кен Лоуч, Бела Тар, Аки Каурисмяки и други призоваха руския самодържец Владимир Путин и редица висши длъжностни лица да гарантират безопасност на Сенцов, да оповестят къде се намира (буквално до съда той бе в „неизвестност“) и да му предявят обосновани обвинения или да го освободят, както и да проведат разследване за задържането му, меко казано подобно на мафиотско отвличане.
Естествено, президентът и чиновниците не обръщат внимание на апела.
На 28 юни 2014 г., по време на закриването на Московския международен филмов фестивал, председателят на Съюза на кинематографистите на Украйна, Сергей Тримбач се обръща към Путин с молба да съдейства за освобождаването на Олег Сенцов. Изненадващо молбата е подкрепена от президента на фестивала Никита Михалков, известен с близостта си до руския държавен глава.
През декември 2015 г., в рамките на кампания на Amnesty International, руската рок легенда Борис Гребеншчиков подписва писмо до генералния прокурор на РФ с призив за отмяна на присъдите на Олег Сенцов, Александър Колченко и Генадий Афанасиев.
През ноември 2016 г. към искането за освобождаване на Сенцов се присъединява Джони Деп.
През май тази година пънк групата Pussy Riot публикува открито писмо във вестника Le Monde, в което призовава френския президент Макрон да поиска от Путин освобождаване на Сенцов.
Отново нахалост.
Според адвоката на затворника, от началото на юли Сенцов има сърдечни проблеми вследствие на гладната стачка. Медицинските служители в затворническата колония възнамеряват да го пратят в болница за принудително хранене. Адвокат Дмитрий Динзе казва, че Сенцов успява да разубеди медиците, съгласява се да приема две-три лъжици хранителна смес, за да не претоварва и изтощава сърцето си.
Адвокатът споделя: „Изглежда много зле. Само за месец рухна и остаря видимо. Държи го само волята. В същото време не ми се стори сломен духом. Каза, че няма да се откаже от гладната стачка… Друго мога да кажа, че се намира в информационна изолация, не му дават вестници, новините научава само от личните писма, като не всички стигат до него. Ето и сега ми предаде писма за близките си, защото на затворническото началство и на официалната поща не може се разчита… Даде ми и последната редакция на режисурата на своята пиеса „Номера“, чиято премиера се очаква през есента в Украйна. Не изоставя работата си нито за минута“. •

Материали от руските медии


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.