Гръцката анархистическа федерация

печат

Организацията, която в крайна сметка е просто практиката на сътрудничество и солидарност, е естествено и необходимо условие за обществен живот; тя е неизбежен факт, с който се сблъсква всеки – както човешкото общество като цяло, така и всяка група от хора, които работят заедно за обща цел.
Ерико Малатеста (Il Risveglio (Пробуда), 15 октомври 1927 г.)

 

Гръцката анархистическа федерация е хоризонтална организация от анархистически колективи. Тя е основана през октомври 2015 г. в резултат на продължителни дискусии и дебати между анархистическите колективи, започнали през март 2013 г. В нея членуват:

Атина
Анархистически колектив от Неа Филаделфия
Анархистически колектив от Рубиконас
Безвластническа асамблея „Празен кръг“
Безвластнически колектив от Калитея

Солун
Безвластническа инициатива от Солун
Анархистически колектив Пуебло

Крит: Ираклион
Анархистически колектив Октана

Ламия
Асамблея на анархистите-антиавторитаристи от Ламия

Коринт
Безвластнически колектив Фиоре Неро

Арголис
Самоорганизация на анархокомунистите от Арголис

Ние сме част от широкото социално революционно движение на работническата класа, движение на експлоатираните и потиснатите, и се борим за социално и индивидуално освобождение чрез социална революция. Съзнаваме, че в основата на социалния въпрос са залегнали йерархичната, авторитарна и експлоататорска организация на обществото от държавата и капитала и създадените от нея експлоататорски и потиснически отношения, наред с икономическото и политическото неравенство. Съзнаваме необходимостта от различен модел на анархистическа организация, като отчитаме набелязаните до момента организационни недостатъци и проблеми. Целта на тази организационна инициатива е да създадем структура, която ще засили борбата за социално самоуправление въз основата на взаимно съгласувани политически и стратегически цели.
На прага на новото хилядолетие, във време на нов тоталитаризъм и експлоатация на труда, арсеналът на господството се модернизира. От бомбите в Близкия Изток и установяването на неонацистки и тоталитарни правителства в Източна Европа, милитаризацията на репресивните сили в Западните държави, концентрационните лагери за имигранти, глобалното всевиждащо наблюдение, „превантивните бомбардировки“ и бруталните военни интервенции до институционализирането на несигурността и средновековните условия, пред които са изправени работниците, капиталът за сетен път се проявява като заклет враг на труда. В тази нова антиутопия силите на съпротивата не затихват. От пожарите в европейския Юг, движенията на американския континент, мащабната работническа съпротива в Китай, борбите за земя в Индия, Мексико и по цялата планета, борбите във фабриките в Латинска Америка и африканските рудници до въоръжените борби в Близкия Изток – Палестина и Рожава например – съпротивата продължава да вдига юмрук.
Верни на революционния интернационализъм и същевременно на организацията на революционните политически и работнически сили у дома, се опитваме да изградим политическа структура, която ще изостри и засили съпротивата, ще допринесе за обединяването на различните борби и ще сплоти и насочи отделните такива в посоката на социалната революция. Заставаме в редиците на бушуващата класова война, единни срещу етатизма и реформизма, черпим от мъдростта на миналото и наследството на историческия анархизъм, стремим се да допринесем с каквото можем за програмата на анархокомунизма. Ние сме против раздробяването, за организация и борба, за да излезем от търбуха на чудовището и да съзрем светлината на социалното освобождение.
Защото Левиатан ще бъде сразен от копията на робите…
Организирани, антидържавни, антипарламентарни, за социална революция, свобода и безвластен комунизъм, за анархия •

Анархистическа федерация (Гърция)
www.anarchist-federation.gr


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *