ДА ИДВАТ ВАРВАРИТЕ!

печат
Мултимилиардерът Бернар Арно – най-богатият французин, влизащ в първата десетка на световните царе юдейски на капитала (Хр. Ботев), чието богатство през настоящата година надхвърли брутния вътрешен продукт на 7-те милиона поданици на „република БГ“, собственик между другото и на компании, произвеждащи суперлуксозни марки „домашни потреби“ за мъже и жени – организира на 11 април т. г. галавечеря в залата на Лувъра, където е изложена строго охраняваната „Джоконда“ на Леонардо Да Винчи. В ешмедемето са взели участие 200 избраници от прословутите „200 френски семейства“, чиито авоари надхвърлят тези на „остатъка“ от „великата 67-милионна нация“.
Повод за „събитието“ е лансирането на новите модели дамски чанти от марката „Луи Вюитон“, всяка струваща колкото доживотния доход на един от „обикновените“ наследници на галите.
Моделите са реализирани в сътрудничество с друга забележителност от каймака на световния елит – Джеф Куунс – американски „артист-авангардист“ – художник и скулптор на кичозно-порнографски „творби“.
Единственото забележително нещо в това „изкуство“ са стъписващите цени – „Куче балон“ на Куунс, което представлява точно това – куче балон, високо малко над 3 метра и струващо малко под 3 китайски юана фабрично-заводски цени с ДДС, замина при някой кретен, който не си знае парите, за 58 400 000 долара преди малко повече от три години. По една математическа случайност цената на кучето под налягане е точно една хилядна от „състоянието“ на мецената Арно. Ако имаш да речем състояние 100 хиляди лева (примерно един апартамент в Младост) и си туриш балон за 100 лева във вестибюла, народът ще ти се смее, щото си балък, и с право, ама ако същата простотия я направи някой със сто милиарда лева, е голем меценат, и бизнесмян, и гений, и изобщо пич! Аре, холан…
Наред с „авангардисткото си изкуство“, Джеф е познат като бивш съпруг на световноизвестната порнозвезда и депутатка в италианския парламент Чичолина, вдъхновявала „творчеството“ му със семейните секс-пози и след развода им не без основание потърсила по съдебен ред своя пай от стотиците милиони на „артиста“ за… съавторство.
Върху новите чанти-уникати „артистът“ е напечатил със съответни „подобрения на оригиналите“ и безобразно кичозни фирмички на своите и бернардовите „трейдмарки“ редица шедьоври на класиката, сред които Пшенично поле с Кипариси на Ван Гог, Венера и Купидон на Тициан, Лов на тигър на Рубенс и други гаври с общо към 40 шедьовъра на истинското изкуство. Джеф обяснил, че неговите чанти не са обикновени копия на оригиналите, а са трансцендентни, вследствие на което всеки шедьовър се превръща в нещо ДРУГО.
Това ДРУГО, което всеки читател може да се убеди с бързо търсене на koons collection в гугъл, ако струва повече от 4,95 лв с ДДС на дребно на димитровградския битак, ще има да лежи по сергиите и накрая ще го дават като бонус на всеки, който си купи повече от три кила стар лук да си ги носи у него да не му се скъса торбичката. Безподобен кич, от който биха се срамували и най-закоравелите ширпотребаджии на мигащи японки, тениски с българии на три морета и лепабренисти на изток от Райково.

Бернар Арно посрещнал ВИП-гостите си със: Щастлив съм да ви посрещна в присъствието на две икони, сочейки висящата на стената Джоконда и изправения до стената (взводът за съжаление бил в отпуск) Джеф.
Макар че в Лувъра е изрично забранено да се снима със светкавици и още по-малко да се плюска, дори когато менютата са милиардерски, гостите се надпреварвали да се увековечат до таблото на Да Винчи, завързани с кърпите за бърсане от манджите с извезаните връз тях свои инициали в памет на незабравимата вечер. На забележката, че подобна галавечеря е може би проява на лош вкус, Арно отговорил: Големите творци разчупват нормите.

O TEMPORA, O MORES! би казал нашият Ботев. Навярно така е било и в древния Рим, преди да пристигнат варварите…

Феранте Пала


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *