Димна завеса

печат
Дим от горящо сметище, намалил видимостта на пътя, плюс висока скорост, защото все за някъде бързаме – резултат: тежка верижна катастрофа на магистрала Тракия.
ПТП-то в този случай не е толкова „пътно“ или чисто „транспортно“, нито „произшествие“. Отнася се до цялата ни действителност, а катастрофално е всекидневието ни, начинът ни на живот.
Цигани набили деца от гребната база в Асеновград! Възмущение, протести! Началото се загуби: от какво е тръгнала кавгата? Каква е възрастта на „децата спортисти“? В началото новинарите говореха за „деца и техните треньори“, после само „спортисти“, сетне „младежи“, накрая твърдо „деца“. Ами възрастта на побойниците? Тези въпроси не бяха разчепкани, май от опасение да не се окаже, че и двете страни заслужават поне „обществено порицание“. Димът тук покрива предисторията; ролята на несъобразена скорост – твърдото убеждение на масовия „бял българин“, че „свестни цигани няма, а и да има, все някой ден си показват гадния нрав“. Сякаш българският нрав, особено избуял при „демокрацията“, благ-преблаг. Сякаш динковци не са кумирите на деня, каквото и да правят. Пушек са и претенциите „ние си плащаме данъците, а те не“. Данъкоплатежните се хвалят, че хранят паразитната граблива пасмина политици и чиновници, че плащат сметки, които им се струват несправедливи. И ги е яд, че други не правят същото. Протестиращите показват колко хич не ги е грижа да изяснят истината, тя им е предварително известна – мангалите са лоши, българите сме юнаци, точка по въпроса. Едно от исканията е „изселване на гетата“ – ето я високата скорост. Изселваш и озлобяваш бедняци – поливаш въглените на конфликта с бензин. „Не се интегрират!“ – димът над факта, че милионните суми „за интеграция“ облажиха мутри, политици, чиновници, бизнесмени и тук-таме някой обикновен тарикат. Скоростта – липсата на разбиране, че „интеграцията“ е налице – циганите идеално се приспособиха към всеобщото крадене, конкуренция, бизнес без задръжки, тоест към пазарните „ценности“. „Каймакът на нацията“ върши същото, но на по-високо ниво и с по-големи пари.

Друга пушилка – протестът на полицаите. Не получавали нови униформи! Малки им били заплатите! Под пушека не бива да виждаме и без това видяното – колко е полезна и как си върши работата тази полиция. Липсата на спирачки е убеждението, че „без полиция не може“. Да допуснем, че „не може“, но защо? Защото полицията служи на гражданите! – дежурен, чак униформен отговор. Хубаво, защо тогава полицейските началници първи са против да бъдат избирани от гражданите? Както кметовете. Не че това би оправило всички кусури, но тогава началството ще слуша гражданите, а не своето началство. Въпреки това по-често вслушване, ситуацията е като кметската – нищо не гарантира неизбиране на откровени бандити. Така че най-доброто си остава – БЕЗ ПОЛИЦИЯ. И веднага ще спре рекетът, произволът, покровителството над „сенчест бизнес“, полицейски кадри ще престанат да попълват мутренските редици. Но системата „без полиция“ означава и много други промени, а пред тях, кой знае защо, мисленето на повечето сънародници удря спирачка на здрав прав път при идеална видимост – пак катастрофа. Катастрофират изгледите за разумно решение на цял легион проблеми.

Верижната беля на магистрала Тракия символизира тъжното ни битие. Ето, в дима от отпадъчните далавери и истински намерения се вихрят ежбите между институциите, било по повод какви изтребители да купуваме, било по въпроса абе има ли наистина скандал с пустото НДК – пак газ до дупка.
Войната с паметници или обратно, мераци за владеенето на знакови паметници – пак същото, но в случая това е само пушек. Скоростта е за друго – властниците да отчетат час по-бърже „свършена за благото на народа работа“ и да отпрашат на почивка.

В дим и мъгла тъне цялата ни страна. Лоша видимост заради изопачено мислене. Тук скоростта няма значение, ако не блъснеш ти, ще блъснат теб – катастрофата ти е в кърпа вързана.

Шаркан


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.