Дискусия и изложба по повод 16 декември

печат
16 декември е черна дата за анархисткото движение в България. През 1948 г., точно преди 70 години, тоталитарният болшевишки режим в България реализира най-мащабната наказателна акция срещу инакомислещите хора в страната – за една нощ са арестувани над 600 анархисти, мъже и жени, които се разпращат по арести и след това в трудови лагери и затвори.
По случай годишнината инициативата „100 години ФАБ“ организира дискусия и изложба на тема „Болшевишкият терор срещу анархистите в България“. Изложбата включва архивни исторически снимки и материали.
Говорителите, които представиха темата, са Георги Константинов, Костадин Зяпков, Владимир Пенев и Лъчезар Кръстев. Константинов и Зяпков са съвременници на събитията от 1948 г., самият Константинов е оцелял след „душегубките“, както анархистите наричат трудовите лагери по времето на болшевишката диктатура. Лъчезар Кръстев е историк и един от малкото изследователи на анархизма в България. Владимир Пенев живо се интересува от темата и я проучва от години. Историите, които бяха разказани, някои от първо лице, накараха присъстващите да настръхнат, но също така да преосмислят идеите и каузите, които защитават.
Събитието, уникално по рода си, събра много хора, въпреки виелицата и натрупалия сняг, което показва, че има интерес към една умишлено потулвана истина, към новата история на България, за която няма да прочетете в учебниците и да чуете по новините. Костадин Зяпков ясно изрази политиката на партийните функционери по онова време: „Те не искаха да се говори дори лошо за нас [анархистите]. Искаха изобщо да не се говори за нас.“
Очаквайте скоро видеоматериал от дискусията. Следете за новини и събития, свързани с инициативата в секцията „100 години ФАБ“ •

СМ


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.