Експроприация на експроприаторите

печат
В башкирския град Салават старшият касиер на местната банка Луиза Хайрулина открадва 23 милиона рубли и избягва със семейството си. Министерството на вътрешните работи на републиката, която е част от Русия, заявява, че жената се издирва и разпространява описанието ѝ. Социалните мрежи обаче я подкрепят и масово одобряват постъпката ѝ.
На 27 май 35-годишната Луиза Хайрулина си тръгва от работа, за да се прибере вкъщи. По-късно се оказва, че е взела със себе си 9 милиона рубли, още 140 хиляди щатски долара и 101 хиляди евро, което е общо около 351 000 долара (325 хил. евро).
След кражбата изчезва. Семейството ѝ – 41-годишният ѝ мъж, сестра ѝ, двете ѝ дъщери и баща ѝ – са тръгнали с нея.
В момента случаят се разследва. Жената е работила като старши касиер и е имала достъп до всички помещения. Никой не я е проверявал, когато се е прибирала вкъщи, пише „Комсомолская правда“.
Веднага след завършването на университет през лятото на 2006 г. тя започва работа като старши касиер в банка и оттогава не е променяла работата си.
В продължение на три години, от 2002 до 2005 г., съпругът на Луиза работи в четири банки. Предполага се, че и той е не по-зле от съпругата си запознат със системата за сигурност в банките и че са планирали кражбата заедно.
Не е ясно и как са откраднати парите, защото такава голяма сума в малък провинциален клон на банка може да бъде наредена на касата само за някой от тлъстите клиенти. Във всеки случай такива големи суми не се нареждат без знанието на мениджъра на банковия клон. И той е трябвало да обърне внимание на обстоятелството, че такава голяма сума се е появила в хранилището на банката, твърдят запознати с банковите практики.
Важното е, че след кражбата много от потребителите на социалните мрежи подкрепят Хайрулина. Руснаците пишат, че тя е „социален работник“ (откраднала от крадците преразпределила обществените блага), че я подкрепят и се надяват да не ги хванат. В медиите я описват като героиня. Психолог смята, че подобна реакция говори за липса на доверие в Путиновата система. •

От руските медии


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.