Затворено общество

печат

Нова форма на безчовечна експлоатация или нà ти „права на човека“

» » » продължава от миналия брой

Внос и износ на затворници

Печалбите стават толкова високи, че се появява нов бизнес – вносът на затворници с дългогодишни присъди, т. е. осъдени за особено тежки престъпления. Когато един федерален съдия постановява, че пренаселеността в затворите в Тексас е жестоко и неоправдано наказание, ССA подписва договори с шерифите в бедните райони за изграждане и поддръжка на нови затвори с дял от печалбата. Списание „Атлантик“ пише през декември 1998 г., че този план е подкрепен от огромни инвеститори като Мерил Линч, Шиърсън Леман, Американ Експрес и Олстейт. Така из целия селски Тексас започват да никнат тюрми като гъби. Губернаторът на щата Ан Ричардс последва примера на колегата си Марио Куомо от Ню Йорк и построява толкова много нови затвори, че пазарът се пренасища и печалбите на частните затвори започват да падат.
През 1996 г. Клинтън подписва закон, с който се премахват голяма част от условните присъди. Това води до пренаселване на затворите и условията в тях стават все по-жестоки и опасни. Тогава частните затворнически корпорации в Тексас започват да сключват договори с щатите, в които затворите са особено пренаселени, за прехвърляне на затворници в частните затвори в малките градове. Комисионните за посредниците при тези „услуги“ варират от 2,50 до 5,50 долара на ден за едно „място“. Прехвърлящият окръг съответно печели по долар и половина за всеки затворник.

Статистиката

Близо 97% от 125-те хиляди затворници във федералните затвори са осъдени за ненасилствени престъпления. За повече от половината от 623-те хиляди следствени в затворите на окръзите и общините има сериозни основания да се смята, че не са извършили престъпленията, за които са обвинени. Повечето от тях очакват своя процес в килиите. 2/3 от милиона затворници в щатските затвори са извършили ненасилствени престъпления. 60% от 3-те милиона затворници в страната страдат от психични разстройства.
Как се набира работна ръка за затворническия бизнес? Това стана ясно от гръмкия скандал с двамата съдии от щата Пенсилвания, обвинени в злоупотреба с власт и корупция. По данни на разследването Марк Киаварела и Майкъл Конахан са взели 2,6 милиона долара подкупи от собствениците на частни затвори в продължение на няколко години, за да ги „снабдяват“ редовно с деца затворници. Според следствието двамата съдии от окръг Люцерн, които се занимават с дела на непълнолетни в Уилкс-Баре, нарочно издават прекалено тежки присъди и изпращат обвиняеми в затворническите центрове, собственост на PA Child Care LLC и Western PA Child Care LLC. (По нашумелия скандал е заснет и разтърсващият документален филм „Деца за пари“ (2013) ­– б. ред.). До публикуването на тази статия все още не са повдигнати обвинения срещу ръководството на затворническите компании, но разследването продължава.
Вероятно ще се наложи да се преразгледат стотици или дори хиляди дела и да се коригират присъдите на осъдените. Заради користните интереси на двамата съдии в затвора за малолетни са попаднали тийнейджъри, уличени в най-дребни престъпления. Често присъдите са издавани въпреки възраженията на чиновниците от службата за пробация, а младежите са съдени без адвокати. Самите съдебни заседания по делата им траят броени минути. 58-годишният Киаварела, който в продължение на 12 години е председател на съда за непълнолетни в района на Люцерн, се извинява с писмо до колегите си, в което признава, че е опозорил званието на съдия, но отрича да е получавал пари от администрацията на затворите. 56-годишният Конахан все още не е коментирал делото. Очаква се в близко бъдеще двамата бивши съдии да се признаят за виновни във федералния съд и да сключат извънсъдебно споразумение с прокурора, по което ги очаква лишаване от свобода поне за седем години. Подобни истории, станали случайно известни, са само върхът на айсберга. Те показват, че и в света на пазарната демокрация няма място за правосъдие. •

Превел: Феранте Пала


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *