Затворници анархисти

печат

86 ИМЕНА С КРАТКИ БИОГРАФИИ

» » » продължава от миналия брой

Русия
1. Александр Александрович Кольченко
2. Илья Эдуардович Романов
3. Евгений Витальевич Каракашев
Наказателно дело „Мрежа“
4. Илья Шакурский
5. Василий Куксов
6. Дмитрий Пчелинцев
7. Андрей Чернов
8. Арман Сагынбаев
9. Михаил Кульков
10. Максим Иванкин
11. Виктор Филинков
12. Игорь Шишкин
13. Юлий Бояршинов

Азърбайджан
14. Байрам Мемедов и Гияс Ибрахимов

Белорусия
15. Святослав Владимирович Баранович
16. Роман Богдан
17. Вадим Сергеевич Бойко
18. Дмитрий Полиенко
19. Влад Ленько

Гърция
20. Агелики Спиропулу
21. Аргирис Далиос
22. Дамианос Болано
23. Христос Цакалос
24. Димитрис Политис
25. Фотис Циоцис
26. Герасимос Цакалос
27. Янис Михалидис
28. Йоргос Николопулос
29. Йоргос Петракалос
30. Константинос Ягцоглу
31. Костас Гурнас
32. Михалис Николопулос
33. Никос Мазиотис
34. Теофилос Мавропулос
35. Никос Романос
36. Олга Економиду
37. Костас Сакас
38. Йоргос Полидорос
39. Спирос Христодулу
40. Мариос Сеисидис
41. Панайота (Пола) Рупа
42. Христос Родопулос
43. Панайотис Аргиру
44. Панайотис Аспиотис

Италия
45. Франческо Пулизи
46. Алфредо Коспито
47. Пиерлорето (Паска) Фаланка
48. Никола Гаи
49. Джовани Геци
50. Давиде Делогу
51. Андреас Кребс
52. Мадалена Калоре
53. Мауро Росети Буза
54. Салваторе Веспертино
Операция „Scripta Manent“
55. Марко Бисести
56. Алесандро Мерколиано
57. Ана Бениамино
58. Данило Емилиано Кремонезе
59. Валентина Специале

САЩ
60. Бил Дън
61. Конър Стивънс
62. Брандън Бакстър
63. Кейси Брезик
64. Мариъс Мейсън
65. Дъг Райт
66. Ерик Кинг
67. Джаред Чейс
68. Дженифър Ган
69. Шон Суейн
70. Джереми Хамънд
71. Джошуа „Скели“ Стафърд
72. Майкъл Кимбъл

Испания
73. Джовани Барча
74. Клаудио Лаваца

Чили
75. Марсело Вияроел Сепулведа
76. Хуан Алисте Вега
77. Хуан Флорес Рикелме
78. Тамара Сол Фариас Вергара

Германия
79. Лиза Дорфер
80. Райнер Льонерт
81. Манфред Петер
82. Томас Майер-Фалк

Турция
83. Осман Евджан

Холандия
84. С. Пейке

Англия
85. Сам Фоулдър
86. Свен ван Хаселт


Лиза Дорфер

На 7 юни 2017 г. нашата другарка Лиза е осъдена на 7 години и половина затвор. Обвиненията са за участие в обири на банки в Аахен между 2013 и 2015 г. Едно от основните доказателства на обвинението срещу Лиза е това, че е анархистка.
Centre Penitenciari de Dones de Barcelona – Wad-Ras, Carrer Doctor Trueta 84, 08005 Barcelona, Spain


Райнер Льонерт

Райнер Льонерт е на 55 години. Повече от 31 от тях е прекарал в различни затвори и психиатрии, в продължителна изолация и „под специална охрана“. В момента се намира в съдебната психиатрия в Бедбург Хау (Северен Рейн-Вестфалия).
Райнер е затворен в психиатрия поради „определена неспособност и отрицателна прогноза за опасност по раздел 63 на Наказателния кодекс“ вследствие на физическо увреждане, от което е пострадал преди 32 години. Това води до неофициално и явно безкрайно „превантивно лишаване от свобода“ с дългосрочно свръхдозиране на психотропни лекарства. През дългите години зад решетките антифашистките и антиавторитарни убеждения, актове на борба и съпротива на Райнер постоянно са обявявани за „патологично състояние“ и „самозаблуда“.
С несломим дух се брани срещу системата на затворите, с униженията и терора на санитари, доктори, терапевти, съдебни експерти, съдии, затворници неонацисти и пр., което му коства много сили и нерви. През тези три десетилетия Райнер обявява гладни стачки, прави опити за бягство и се съпротивлява на различни полицейски части и провокации на надзиратели и техни помощници неонацисти затворници.
Участва в гладната стачка в солидарност с борбата на затворниците в Гърция през юли 2014 г., многократно отказва да взема лекарства и да дава проби от урина, поради което често е наказван с карцер, завързване и насилствено вливане на лекарства.
Райнер пише и чете много, изразява своята солидарност с различни борби на бивши и настоящи затворници като Марко Камениш и Габриел Помбо да Силва. Поддържа и търси контакт с различни проекти и борци срещу затворите, осведомява се редовно за днешните борби срещу властта. Търси връзка с борещите се хора във и вън от затворите по цял свят. Публикува свои разсъждения както за днешните анархистки борби, особено в Европа, и анархистки вестници, така и за „класиците“ на анархистката теория и практика.
Südlicher Rundweg 20a, Haus F1, Station 1, 47551 Bedburg Hau, Deutschland


Манфред Петер

На 4 септември 2020 г. Томас Майер-Фалк пише:
Преди няколко дена ми се обади един другар и научих, че Манфред Петер е сложил край на живота си.
С Манфред имахме само спорадични контакти, но винаги съм следил с интерес неговите борбени публикации в информационния сайт за затворниците (https://www.gefangenen.info/), последно, в брой 431, неговия призив към затворник, тормозен в психиатрията. Самият той прекарва повече от две десетилетия в съдебна психиатрия и е освободен едва преди няколко месеца. През цялото това време не успяха да му затворят устата, описваше с прями и силни слова тормоза – и смъртта – в психиатричните отделения и се бореше за промяна на сегашните условия.
„Ботушът на врата“ (цитат от стихотворение на Томас Браш от 1977 г.) го преследва и след излизането от затвора. Първо го изхвърлят от жилището, след това банката му блокира сметката, накрая Манфред намира единствения изход в самоубийството.
Гласът му ще ни липсва!
49-годишният Манфред Петер прекарва зад решетките повече от 25 години, последните в Липщад-Айкелборн. Деен съратник на „Автономните“ от 80-те години, той продължава кампанията за декриминализиране на канабиса. Коментира актуалните политически събития като протестите срещу G20.
Затворен е в редица съдебнопсихиатрични учреждения, опитва се да получи условно предсрочно освобождаване, но му отказват например прехвърляне в квартира в общежитие. През последните години Манфред отправя своите пожелания в „Дните срещу затвора“ и призиви за антифашистка солидарност, редовно критикува отвратителното всекидневие и структурите, занимаващи със съдебна експертиза. През юли 2014 г. е публикувана брошура, озаглавена Съпротивата иска храброст! В първата статия – Унищожете това, което искаме да унищожим – Манфред пише за гладната стачка на борците от гръцката съпротива и преживяното от него в местата за изтърпяване на наказанията.


Томас Майер-Фалк

Червеният анархист скинхед Томас Майер-Фалк отказва да сътрудничи с психиатрите. Другарят е арестуван за обир на банка и е зад решетките от 1996 г. След толкова години не само че не е освободен, но е и прехвърлен в друг затвор. От 1998 г. е в Брухзал, а от началото на юли 2013 г. е затворен „превантивно от съображения за сигурност“ в печално известната преизподня във Фрайбург.
JVA (Sicherungsverwahrungs-Abteilung), Hermann-Herder-Str. 8, D-79104 Freiburg, Germany

(следва)


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.