Затворници анархисти

печат

86 ИМЕНА С КРАТКИ БИОГРАФИИ

» » » продължава от миналия брой

Русия
1. Александр Александрович Кольченко
2. Илья Эдуардович Романов
3. Евгений Витальевич Каракашев
Наказателно дело „Мрежа“
4. Илья Шакурский
5. Василий Куксов
6. Дмитрий Пчелинцев
7. Андрей Чернов
8. Арман Сагынбаев
9. Михаил Кульков
10. Максим Иванкин
11. Виктор Филинков
12. Игорь Шишкин
13. Юлий Бояршинов

Азърбайджан
14. Байрам Мемедов и Гияс Ибрахимов

Белорусия
15. Святослав Владимирович Баранович
16. Роман Богдан
17. Вадим Сергеевич Бойко
18. Дмитрий Полиенко
19. Влад Ленько

Гърция
20. Агелики Спиропулу
21. Аргирис Далиос
22. Дамианос Болано
23. Христос Цакалос
24. Димитрис Политис
25. Фотис Циоцис
26. Герасимос Цакалос
27. Янис Михалидис
28. Йоргос Николопулос
29. Йоргос Петракалос
30. Константинос Ягцоглу
31. Костас Гурнас
32. Михалис Николопулос
33. Никос Мазиотис
34. Теофилос Мавропулос
35. Никос Романос
36. Олга Економиду
37. Костас Сакас
38. Йоргос Полидорос
39. Спирос Христодулу
40. Мариос Сеисидис
41. Панайота (Пола) Рупа
42. Христос Родопулос
43. Панайотис Аргиру
44. Панайотис Аспиотис

Италия
45. Франческо Пулизи
46. Алфредо Коспито
47. Пиерлорето (Паска) Фаланка
48. Никола Гаи
49. Джовани Геци
50. Давиде Делогу
51. Андреас Кребс
52. Мадалена Калоре
53. Мауро Росети Буза
54. Салваторе Веспертино
Операция „Scripta Manent“
55. Марко Бисести
56. Алесандро Мерколиано
57. Ана Бениамино
58. Данило Емилиано Кремонезе
59. Валентина Специале

САЩ
60. Бил Дън
61. Конър Стивънс
62. Брандън Бакстър
63. Кейси Брезик
64. Мариъс Мейсън
65. Дъг Райт
66. Ерик Кинг
67. Джаред Чейс
68. Дженифър Ган
69. Шон Суейн
70. Джереми Хамънд
71. Джошуа „Скели“ Стафърд
72. Майкъл Кимбъл

Испания
73. Джовани Барча
74. Клаудио Лаваца

Чили
75. Марсело Вияроел Сепулведа
76. Хуан Алисте Вега
77. Хуан Флорес Рикелме
78. Тамара Сол Фариас Вергара

Германия
79. Лиза Дорфер
80. Райнер Льонерт
81. Манфред Петер
82. Томас Майер-Фалк

Турция
83. Осман Евджан

Холандия
84. С. Пейке

Англия
85. Сам Фоулдър
86. Свен ван Хаселт


Осман Евджан

Осман, роден през 1959 г. в Самсун, е анархист, прекарал последните 23 години в затвора. След 9 години (от 1980 до 1989 г.) зад решетките през 1992 г. е осъден отново на 30 години по обвинения за членство в лява терористична група и обир. През 2003 г. Осман приема идеите на анархизма, става веган и поддръжник на борбите за освобождение на животните.
През тези десетилетия е преминал през много затвори по цялата страна. Посветил живота си на борбата срещу насилието на властта и особено срещу репресиите като неизменна част от йерархичната структура на затвора, той продължава безкомпромисно да се бори срещу мракобесието и да отстоява нормите за достойно поведение на един свободомислещ човек, анархист и веган.
Osman Evcan: Silivri 9 Nolu Kapalı, Cezaevi C-4-26 Kampüs, PTT Şubesi Silivri-İSTANBUL, Turkey


С. Пейке

На 21 януари 2019 г. се разглежда окончателното обжалване на присъдата на Пейке. На заседанието присъстват около 40 приятели и поддръжници на Пейке от Хамбург, Амстердам и други европейски градове.
Пейке е осъден на една година затвор и 9 месеца условно. Прокуратурата продължава да настоява да бъде потвърдена първоначалната присъда от 1 година и 9 месеца, но съдията решава да промени последната част от присъдата (9-те месеца, които остават на Пейке да излежи) на условна и само затова Пейке не се връща в затвора.
От решението на съдията става ясно, че за нея нямат никакво значение крещящите противоречия в свидетелските показания – единствените „доказателства“ за „вината“ на Пейке – в описанието на вероятния извършител, в „оказаната съпротива“ (легнал на земята с ръце и крака, прибрани до тялото) и във възможните щети от хвърлените бутилки – и всички останали оневиняващи доказателства, представени от защитата по време на обжалването (което трае близо година). Единствено това, че е присъствал на кръстовището през въпросната нощ, се оказва достатъчно тежко престъпление, за да потвърди първоначалната присъда за опит за физическо насилие, оказана съпротива при арест и нарушаване на обществения ред.


Сам Фоулдър

Сам Фоулдър е анархистка, която излежава доживотна присъда в Англия поради съдебна грешка и вече е прекарала повече от десет години зад решетките за убийство, което не е извършила. В момента тя работи с „Проекта Невинност“ на Университета в Кардиф по обжалването.
През 2016 г. ѝ е поставена диагноза рак. Заболяването може да се лекува с ранна намеса с проста лазерна терапия, но частната фирма Sodexo, която държи затвора, отказва повече от 9 насрочени хирургични операции. В последствие ракът на Сам се разпространява и вече не може да се лекува оперативно. През лятото започва лъчелечение и химиотерапия. Можете да прочетете повече за хода на раковото заболяване на нейния уебсайт.
Samantha Faulder: A1209CF, HMP Foston Hall, Foston, Derby, Derbyshire, DE65 5DN, England


Свен ван Хаселт

Екстрадиран е от Холандия в Обединеното кралство през февруари 2017 г. по обвинения, за които може да получи до 14 години затвор, по делото „Шантаж 3“ заедно с Наташа и Деби Винсент. През юли 2012 г. Свен и Наташа са арестувани в Амстердам по европейска заповед за арест. Обвинени са в „заговор за шантаж“ срещу фирмата Huntingdon Life Sciences (HLS) (по-късно преименувана на Envigo) – най-голямата лаборатория за изпитвания върху животни в Европа и също така обект на най-мащабните протести. Правителството на Обединеното кралство полага неимоверни усилия да спре протестите срещу HLS, със засилващи се репресии срещу активистите от кампаниите. Свен и Наташа сключват споразумение да не оспорват присъдата, но да не сътрудничат на обвинението, и на 24 януари 2018 г. Свен е осъден на 5 години затвор. Освободен е през август 2020 г.
Свен от Амстердам, Холандия. От 12 години е веган и доброволец в много кампании за освобождението на хората, животните и планетата от гнета на капитализма. В момента учи за уеб дизайнер и програмист, обича природата, музиката и спорта – планинското колоездене, кроса, самоотбраната и уиндсърфинга. •


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.