Затворници анархисти

печат

86 ИМЕНА С КРАТКИ БИОГРАФИИ

» » » продължава от миналия брой

Русия
1. Александр Александрович Кольченко
2. Илья Эдуардович Романов
3. Евгений Витальевич Каракашев
Наказателно дело „Мрежа“
4. Илья Шакурский
5. Василий Куксов
6. Дмитрий Пчелинцев
7. Андрей Чернов
8. Арман Сагынбаев
9. Михаил Кульков
10. Максим Иванкин
11. Виктор Филинков
12. Игорь Шишкин
13. Юлий Бояршинов

Азърбайджан
14. Байрам Мемедов и Гияс Ибрахимов

Белорусия
15. Святослав Владимирович Баранович
16. Роман Богдан
17. Вадим Сергеевич Бойко
18. Дмитрий Полиенко
19. Влад Ленько

Гърция
20. Агелики Спиропулу
21. Аргирис Далиос
22. Дамианос Болано
23. Христос Цакалос
24. Димитрис Политис
25. Фотис Циоцис
26. Герасимос Цакалос
27. Янис Михалидис
28. Йоргос Николопулос
29. Йоргос Петракалос
30. Константинос Ягцоглу
31. Костас Гурнас
32. Михалис Николопулос
33. Никос Мазиотис
34. Теофилос Мавропулос
35. Никос Романос
36. Олга Економиду
37. Костас Сакас
38. Йоргос Полидорос
39. Спирос Христодулу
40. Мариос Сеисидис
41. Панайота (Пола) Рупа
42. Христос Родопулос
43. Панайотис Аргиру
44. Панайотис Аспиотис

Италия
45. Франческо Пулизи
46. Алфредо Коспито
47. Пиерлорето (Паска) Фаланка
48. Никола Гаи
49. Джовани Геци
50. Давиде Делогу
51. Андреас Кребс
52. Мадалена Калоре
53. Мауро Росети Буза
54. Салваторе Веспертино
Операция „Scripta Manent“
55. Марко Бисести
56. Алесандро Мерколиано
57. Ана Бениамино
58. Данило Емилиано Кремонезе
59. Валентина Специале

САЩ
60. Бил Дън
61. Конър Стивънс
62. Брандън Бакстър
63. Кейси Брезик
64. Мариъс Мейсън
65. Дъг Райт
66. Ерик Кинг
67. Джаред Чейс
68. Дженифър Ган
69. Шон Суейн
70. Джереми Хамънд
71. Джошуа „Скели“ Стафърд
72. Майкъл Кимбъл

Испания
73. Джовани Барча
74. Клаудио Лаваца

Чили
75. Марсело Вияроел Сепулведа
76. Хуан Алисте Вега
77. Хуан Флорес Рикелме
78. Тамара Сол Фариас Вергара

Германия
79. Лиза Дорфер
80. Райнер Льонерт
81. Манфред Петер
82. Томас Майер-Фалк

Турция
83. Осман Евджан

Холандия
84. С. Пейке

Англия
85. Сам Фоулдър
86. Свен ван Хаселт


Йоргос Николопулос

Обявен за издирване през септември 2009 г., след като антитерористични и специални полицейски части нахлуват в къщата, в която живеят с другаря Харис Хаджимихалакис. Йоргос успява да избяга. Арестуван е на 14.03.2011 във Волос, заедно с други четирима членове на Заговора на огнените ядра (ЗОЯ). Съден е по „делото Волос“ (предполагаемо участие в банков обир, извършен от преоблечени като полицаи), за експлозиви и оръжие, намерени у други подсъдими по същото дело (арести в Пирея и Калитеа), по делото за 14-е бомби по пощата, по делото за 250 нападения от ЗОЯ между 2008 и 2011 г., за текст в солидарност с анархисткия скуот Надир, за опит за бягство от затвора с други трима членове на ЗОЯ през декември 2011 г. и взимане на трима надзиратели за заложници и за подстрекателство във връзка с проекта Феникс. Италианската държава също го съди по дело, заведено от Силвио Берлускони за изпратена до него бомба по пощата, и го разследва по делото Ардире, заведено от италианската прокуратура през юни 2012 г. Другарят е осъден през 2012 г. на 68 години затвор като член на ЗОЯ и по останалите обвинения от делото Халандри (три бомбени нападения и притежаване на взривно устройство) и на 16 месеца за незаконно притежаване на оръжие, открито след обиск в дома му в Екзархия след обстрел по полицаи от отряда за борба с безредиците. През 2014 г. е осъден на 24 години затвор по третия процес срещу ЗОЯ. През 2016 г. получава присъда от 115 години за опита за бягство и другите нападения на ЗОЯ.
Dikastiki Filaki – A Pteryga, Koridallos, T.K. 18110, Athens/Greece


Йоргос Петракакос

По думите му:
На 24 септември, близо 9 години, след като бях нарушил условията за освобождаване под гаранция, бях арестуван пред дома ми във Волос, заедно със съпругата ми Мария Теофилу, пред очите на двете ни невръстни деца. Вярно, че съм участвал в обири на банки, но не съм участвал във всички, за които ме обвиняват или ще ме обвинят. Обирите, в които съм участвал, винаги са били добре организирани и са изисквали дълги месеци подготовка – затова не бих могъл да участвам в толкова много. Въпреки това, по свой личен избор съм участвал само в тези, които са били достатъчни, за да осигуря своето препитание и безопасност в тежкия и по чисто практически причини скъп живот на един преследван човек. Запознах се с бойци анархисти двата пъти, когато лежах в затвора, и с някои от тях станахме приятели. Възхищавам се от анархистите, уважавам тяхната борба, смятам ги за най-чувствителната част от обществото и че справедливостта е на тяхна страна. Аз обаче не се занимавам с политика, сам избирам своя път и единствената ми връзка с революционните организации е, че като всички хора се радвам, когато извършат поредното нападение. Що се отнася до делата срещу Революционна борба през този период, единственото „обвинение“, което признавам въпреки липсата на достоверни доказателства, е за участието в обира на Евробанк в Акрата, което разбира се няма нищо общо с Никос Мазиотис и Революционна борба като цяло.
Вторият процес започва на 15 февруари 2016 г. за обирите, в които е обвинен след 2002 г. Присъдата от това дело е до 25 години и ще се добави към предишната присъда от 36 години.
Dikastiki Fylaki Korydallou – Eidiki Pteryga, T.K. 18110, Korydallos, Athens/Greece


Константинос Ягцоглу

Другарят анархист Константинос Ягцоглу е арестуван на 28 октомври 2017 г., когато излиза от скривалище, наето от него под фалшиво име, и пренася оръжие и взривни вещества. Динос е обвинен в членство в Заговора на огнените ядра и в изпращане на бомби по пощата до различни чиновници от ЕС, включително бившия министър-председател на Гърция Лукас Пападимос. Обвиненията на ченгетата се основават на контаминирана проба от ДНК и на това, че е посещавал бивш затворник анархист в затвора Коридалос в началото на 2013 г. Другарят заявява, че както наемането на жилището, така и пренасянето на боеприпасите са били от „революционна солидарност“ и отрича всички други обвинения.
Dikastiki Fylaki Korydallou – Eidiki Pteryga, T.K. 18122, Korydallos, Athens/Greece


Костас Гурнас

Костас е осъден на 87 години по делото срещу Революционна борба, като присъдата по-късно е намалена на 50 години и 6 месеца с максимален срок от 25 години в затвора (които обикновено се излежават изцяло, според отработените надници в затвора или след излежаване на 3/5 от присъдата, когато затворникът може да бъде освободен под гаранция при специални условия). През януари 2015 г. Костас е преместен в „специалното крило“ в подземието на женската част на затвора Коридалос. В тези „специални крила“ пощата се прихваща и може да не стигне до получателите.
Dikastiki Filaki Korydallos – Eidiki Pteryga, T.K. 18110, Korydallos, Athens/Greece


Михалис Николопулос

Повечето от затворниците от ЗОЯ към момента са подсъдими по ред нови дела за 250 бомбени нападения и палежи между 2008 и 2011 г., приписвани на организацията (включително срещу офиси на неофашистката организация Златна зора, Атинския административен съд и затворите Коридалос), както и за изпращането на 14 бомби по пощата. Всички те са разследвани и по проекта Феникс и делото Операция Ардире.
Dikastiki Filaki – A Pteryga, Koridallos, T.K. 18110, Athens/Greece


Никос Мазиотис

Никос е осъден задочно на 86 години затвор по делото срещу Революционна борба, с максимален срок 25 години при същите условия като Костас по-горе.
След като се укрива в продължение на две години, Никос е тежко ранен и арестуван на 16 юли 2014 г. след престрелка с ченгетата в Монастираки. Поставен е под строга охрана в болницата Евангелисмос, откъдето е прехвърлен в 5-о крило на новия затвор с максимално строг режим в Домокос. В тези специални крила пощата се прихваща и може да не стигне до своя получател.
Като член на Революционна борба, Никос Мазиотис поема политическа отговорност за бомбеното нападение срещу Гръцката национална банка от втория период на активната дейност на организацията. Получава доживотна присъда и 129 години затвор за основаване и ръководство на терористична организация, 5 опита за убийство на полицаи, 2 експроприации на банки и обвинения за поръчка, притежаване, изработка на взривни устройства, тежки телесни повреди, палежи, оръжия за масово поразяване, боеприпаси, фалшификация и пр.
Dikastiki Fylaki Korydallou – Eidiki Pteryga, T.K. 18110, Korydallos, Athens/Greece


(следва)


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.