За бежанците, евро-„хуманизма“ и българщината

печат
  • Деца умират от студ и болести, стотици хиляди живеят под открито небе, няма нито палатки, нито достатъчно храна, а болниците са разрушени от бомбите на Асад.
  • В региона на Идлиб цари хуманитарна катастрофа, която се разраства поради офанзивата на правителствените сирийски войски. По данни на ООН, междувременно има 900 000 души, прокудени от бруталното насилие на армията на Асад. Повечето от тях са жени и деца.
  • Керванът на отчаяните се движи на север към границата с Турция. Колкото повече наближават правителствените сирийски части, толкова повече бегълците се концентрират край турската граница. А това ще засилва натиска над Анкара да отвори граничните пунктове.
  • Каналджиите искат по хиляда долара на човек за прехвърляне през границата. По-сигурно е преминаването ѝ с камион, но услугата излиза още по-скъпо – по 2500 долара. Тези суми обаче са непосилни за повечето прогонени от родните им места.

Три милиона души живеят в Идлиб, половината от които са бегълци от други райони на Сирия, превзети от войските на Асад. Сред тях има както недоволни от режима, негови жертви с целите им семейства така и някои джихадисти. Масовото бягство на хората ги изправя пред невъобразими и нерешими проблеми. Те не намират покрив. „Няма вече никакви свободни жилища, нито дори палатки – казва Фуад Заид Иса и добавя – Дори да имаш пари, не можеш да намериш вече подслон“.
Очевидци разказват, че в неотоплените палатки постоянно загиват деца от измръзване, а в онези, в които се пали огън, хората често се задушават от отровния пушек, защото горят каквото им попадне. „Лагерите за бежанци са пренаселени до краен предел – казва Рахел Зидер от Норвежкия съвет за бежанците. – До 30 души си поделят една палатка“. В провинция Идлиб до 12 семейства живеят в едно жилище.
Бежанските центрове не разполагат дори с достатъчно провизии. Жените и децата, които живеят в тях, с дни не получават истинска храна. Катастрофално е положението с водоснабдяването и хигиената, има опасност от епидемии, поради това че толкова много хора живеят наблъскани на малко пространство. Има драматично увеличение на инфекциозните заболявания, които засягат най-вече децата.

Деца умират от измръзване и липса на лекарства. „Страданията на хората са невъобразими – казва Лобна Хасири от Сирийското медицинско дружество, което обслужва последните функциониращи медицински пунктове в региона. – Преди два дни при нас дойде един баща, изминал 2 километра пеш с едногодишната си болна дъщеричка на ръце. Когато пристигна в клиниката, детенцето вече беше издъхнало“.
„Само през последните няколко дни има 5 случая на измръзнали малки деца – разказва драматични истории Калед Катаб от хуманитарната организация Бели каски. – Досега съм открил девет души, починали от задушаване в палатките си. Сред тях беше и семейство Хамади: родители, дъщеря и внуче загинаха, защото се греели на огън, в който горели пластмасови бутилки и картон“.

  • По море до Европа от началото на 2019 г. са стигнали 19 830 незаконни бежанци и мигранти, съобщава агенцията за миграция на ООН. 512 са загинали в морето, сочи докладът на Международната организация по миграция (МОМ). През същия период на 2019 година в Европа са влезли 28 325 бежанци и мигранти, а 638 са се удавили в Средиземно море.

Такава е трагичната и безчовечна картина в най-близкия Изток до република БГ. Причините са в империалистическата стратегическа политика и интереси на свръхсилите – Европейският съюз, САЩ и Русия и на техните регионални слуги Турция, Сирия, Иран, Израел и др., и в интересите на петролните и финансови мулти- и транснационални компании.
Каква е реакцията на тази масова човешка драма, която само след последните атаки на руската и сирийска армии срещу турската засегна нови 900 хиляди бегълци от смъртта, глада и зимата?
Ердоган заплашва, че Турция, в която има вече близо 4 милиона бежанци – най-вече от Сирия и по-малко от други азиатски и африкански страни, – ще отвори границите с Европа (Гърция и България) за новото „преселение на народите“.
Юдеохристиянската цивилизация, която е решила да превърне Европейския съюз в непревземаема крепост на половината от „Златния милиард“, освен парична, е готова да изпрати и военна „помощ“ срещу търсещите спасение жертви на войните, глада и диктатурата. Бившите колониални сили, които в течение на векове владееха и богатееха от кръвта, потта и суровините на така наречения Трети свят, които бяха причината за смъртта на десетки и стотици милиони „туземци“ и роби през епохата на така нареченото „първоначално натрупване на капиталите“ и които са в основата на днешните страдания и мизерия на милиардите гладни човешки същества от „развиващите се страни“, не намериха друго решение и друг отговор на предизвиканата от тях „хуманитарна“ криза, освен войната срещу бежанците и мигрантите, насилието, затворите и смъртта.
Не останаха назад и нашенците, които изпроводиха два и половина гастарбайтери на гурбет. Сега те са въодушевени, задоволени и готови да помагат на българските и гръцки властници, слуги и джандари на Европа, мобилизирали граничните си войски, военната полиция и армейските части, въоръжени с водни оръдия, сълзотворен и задушлив газ и гумени (?) куршуми срещу нещастниците, търсещи спасение в ксенофобското, патриотарско, свръхегоистично и жестоко европейско Елдорадо. Такъв е насърчаваният от неолибералните, консервативните и националистическите „хуманисти“ отговор на така наречената бежанска и мигрантска криза. И това се прави от властници, които са приели Конвенцията от 1951 година за защита на безотечествениците и бежанците, които сега са наречени „нелегални“, „престъпници“ или „незаконни“! Като че ли спасяващите се от войните, политическите или религиозни гонения или от гладната смърт могат да получат паспорти и визи с еднопосочен билет от своите палачи и инквизитори!
Има ли изход? Не! – в света, в който господстват 1% милиардери и милионери с техните армии, полиции и шпионски служби. Не! – в страните на безмозъчни човекоподобни с обвити в лой сърца и мъртва съвест.

Какво решение предлагаме ние анархистите?

Нима хората щяха да бягат като от чума от родните си страни, ако вместо гаврата с мизерните „хуманитарни помощи“ от 0,5 и 1% за хармоничното развитие на „Третия“ и „Четвъртия“ свят се отделяха по 1/4 до 1/3 от брутния вътрешен продукт на „златния милиард“ и ако вместо дивизии от професионални убийци на Юг се изпращаха на помощ корпуси от доброволци-специалисти в областта на селското стопанство, индустрията и науката?
Само революционното премахване на господството на държавността, капитала и империализма с предизвикваните от тях войни в името на техните парични, егоистични, шовинистични, ксенофобски и расистки интереси и замяната им с мира, с международната солидарност и взаимопомощ, със събарянето на граничните огради, може да се спре ужасът и да се защитят фундаменталните права и свободи на всеки човек да се движи и живее в която страна или континент пожелае.
Повече от сигурно е, че властниците, богаташите, ситите и затлъстелите им лакеи ще се противопоставят със зъби и нокти дори на мисълта за подобни решения и ще продължат своята война срещу стотиците хиляди и милиони невъоръжени бежанци, номади и мигранти, срещу всеки, който проповядва братството между хората и народите. Това обаче може да продължи само до новото ВЕЛИКО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ, на милиардите въоръжени бунтовници срещу ПОСЛЕДНИЯ РИМ!
Дълбоко се лъжат всички, които живеят с илюзиите на принца от разказа на Едгар Алан По за „Маската на Червената смърт“. (Богатият, интелигентен и екстравагантен Принц Просперо събира благородниците и семействата им в едно от своите абатства, преустроено като замък, и нарежда да се зазидат всички врати и прозорци, далеч от чумата, която върлува навън. В двореца има седем стаи, всички боядисани в светли цветове, освен една, която е боядисана в черно с червени стъкла на прозорците. В нея има черен абаносов часовник, който издава трагичен звън на всеки час. За да разсее мрачното настроение на гостите си, принц Просперо организира пир и маскарад, на който всеки се облича като най-големия си кошмар. Неочаквано на бала се появява непознат за останалите гост в кърваво наметало, маскиран като мъртвец, увит в саван. Чак в черната стая всички разбират, че мистериозният непознат е не друг, а самата чума. На финала всички умират.)
Недопускането на емигрантите в крепостта на „златния милиард“ е своего рода планетарен апартейд, който подготвя световния „маскарад на принцовете“.

Закон за убежището и бежанците

В сила от 01.12.2002 г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
(1) Република България предоставя по реда на този закон международна закрила и временна закрила.
(2) Международна закрила се предоставя по силата на Конвенцията за статута на бежанците, съставена в Женева на 28 юли 1951 г., и Протокола за статута на бежанците от 1967 г., ратифицирани със закон (обн., ДВ, бр. 36 от 1992 г.; доп., бр. 30 от 1993 г. и бр. 88 от 1993 г.), на международни актове по защита правата на човека и на този закон и включва статут на бежанец и хуманитарен статут.
(3) Временна закрила се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава или в отделен район от нея и които не могат по тези причини да се завърнат там.

Както се казва, БЕЗ КОМЕНТАР! •

Георги Константинов


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.