За днешните проблеми и характеристики на анархизма

печат
» » » продължава от миналия брой

Как и кога се възроди атакуващият анархизъм през последните години?

Въстаническият анархизъм започна да се възражда през 2008 г. в Русия и Беларус. Ключовото събитие беше въстанието в Гърция. Тук е важно да се подчертае, че анархистите на практика започнаха бойни действия, но нова идейна и теоретична насока не беше създадена. Въстаниците можеха идейно да бъдат привърженици на всяко от анархистическите направления. По онова време идеите на бойния анархизъм като обособено движение бяха почти непознати за широките кръгове на анархистите. По-скоро ставаше дума за нов етап във възраждането на анархизма като такъв, „пълна версия“. Винаги е било ясно, че анархизмът без бойни действия и нелегалност не е анархизъм. За мнозина стана ясно, че анархизмът без бойни действия е просто политическа мастурбация, чиито плодове са били използвани от идейните врагове на анархистите (либерали, „комунистически“ марксисти и дори националисти).
След потушаването на масовите граждански протести през 2012 г. и особено след Майданската революция в Украйна много анархисти, както в Беларус, така и в Русия, започнаха да предполагат и да се подготвят за подобни сценарии в своите страни. Да се изчаква, да се натрупват ресурси, да се тренира. Някогашните – полулегални и обхващащи широк спектър от теми и дискусии – събрания на анархисти, наречени „Libcom“, се трансформираха в по-тясно фокусирани срещи, на които вече се наблягаше повече на темите за нелегалната и въоръжената борба. Постепенно на Libcom започнаха избирателно да се канят хора. Има сведения за някои от тези събрания, на които анархисти показват оръжие и сигнализират, че се подготвят за въоръжена борба. Това показва, че нелегалният анархизъм остава на дневен ред и има своите привърженици. Сега подобни събрания се провеждат все по-анонимно и се организират от различни групи анархисти. Единствени изключения са видеорепортажите от тренировъчни лагери на RevDiа (революционно движение на украински анархокомунисти).
Поради отсъствието на подобни анархисти по улиците и в медиите спряха да говорят за нелегалния анархизъм, той престана да бъде осезаем за новите попълнения в движението. Това обаче не означаваше, че тази тенденция е отмряла и анархистите са отхвърлили нелегалната борба като отживелица. Напротив, онези практикуващи анархисти, които бяха съпричастни към вълната от радикални атаки през периода 2008–2013 г. и които не се изплашиха от репресиите, продължиха да експериментират в нелегалността.
Започнаха да се образуват независими военизирани групи, някои от които се координираха помежду си, а други останаха автономни. Техните членове спряха всякаква публична дейност, напуснаха социалните мрежи и дори се отдалечиха от символичните бойни действия, като се съсредоточиха върху обучението и набирането на средства, снабдяването с оръжие и експлозиви. Те започнаха да се подготвят за въстание. Тогава бяха арестувани няколко анархисти от Пенза и Санкт Петербург (през 2018 г.), които бяха обвинени в принадлежност към такива групи. Те бяха изтезавани и принудени да подпишат самопризнания, след което някои от анархистите емигрираха, други се самоубиха или бяха „самоубити“.
Прегледът на нелегалния анархизъм от този период, е добре илюстриран от подготвяния наш видеоклип. Също така, по-подробен преглед на представителите на нелегалното крило на анархистите от този период може да се намери в книгата Другото поколение, която включва подбор от комюникета и мисли, както на различни групи, така и на отделни другари. Там има и разкази за анархисти, преминали в нелегалност или попаднали в затворите по обвинения в нападения. Накратко, книгата илюстрира нагледно света на другарите анархисти от младото поколение, поели по този път.
През последните години в Украйна се развива атакуващият анархизъм. От 2016 г. до днес периодично по улиците на Киев се активират автономни групи за действие. Преди това не се наблюдаваше развитие на въстаническата тенденция на територията на тази страна. Те извършват палежи и обстрелват вражески обекти и имоти. Повечето от атаките са подписани с абревиатурата FAI/IRF. Тенденцията е да се премине от символични атаки към атаки, нанасящи реални щети. Трябва обаче да се каже, че тази посока е в абсолютно противоречие с постмайдановското анархистическо движение, което се оказа увлечено от патриотизма, легализма и ляволибералните идеи. •

(следва)


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *