За здравна самоотбрана!

печат
Заплахата от коронавируса за здравето на народите по цял свят показа, че истинската опасност е в съсипването на медицинските услуги. Няма съмнение, че то ще продължи под повсеместния диктат на интересите на печалбата.
Управлението на болниците като рентабилен бизнес означава недоплащане и свръхексплоатация на персонала, намаляване на броя на леглата и техническото обезпечаване. Големите фармацевтични компании парализират истинските изследвания, дискредитират учените, които разкриват финансовите машинации, забраняват евтините лекарства с доказана ефикасност, за да пробутват съмнителни ваксини, които гарантират единствено техните печалби.
Ясно е, че държавите няма да се поколебаят да повторят така успешния за тях удар с ограничаването на свободите. Вековни ледове ще се топят, ще плъзват нови вируси, а те безскрупулно ще използват същия епидемичен претекст, за да възпират превантивно всички въстанали срещу тяхната престъпна политика. Да провалим тази маневра!
За нашия живот и живота на нашите деца – да се вдигнем на здравна самоотбрана! Да излезем по улиците, в градове и села, облечени в бели престилки. Вече всички сме здравни работници – да си организираме здравеопазването!
Болестта на държавата и наднационалните институции е нелечима. С постоянство и непреклонност да се преборим с тях за неотменното ни право на живот.
Жълти, черни, червени, пъстри жилетки – днешните цветове на една революция, от която зависи бъдещето на човечеството. Бялата престилка е повече от символ, тя трябва да стане практика. Ако тя залее улиците, как ще я спре полицейската държава?
Народите – жертви на принудителни мерки и бюджетни злоупотреби – трябва да изкоренят най-безмилостния вирус – капитализмът. Празничната солидарност, гражданското неподчинение, съпротивата срещу потисничеството – нима има нещо по-полезно за здравето?
Всички сме здравни работници. Битката е навсякъде, където властта на Комуните отдолу забранява пестицидите и останалите гадости, преоткрива свободното училище, безплатния транспорт и лечение, всекидневието. Азбучна истина е, че времето лекува повечето болести. Ние сме това време! •

Раул Ванейгем, 17 май 2020 г.
À contretemps


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *