Има ли наистина „инстинкт за власт“?

печат

Коментар към „Патология на властта“ от миналия брой

Човечеството е живяло стотици хиляди години на стада и десетки хиляди в родове, общини, племена и съюзи от племена, като този на ирокезите без никаква проява на т. нар. инстинкт за власт и съответните ДЪРЖАВНИ институции на властта. Вярно е, че Ницше, преди да се озове в лудницата, пише голямата си недовършена книга „Волята за власт“, но като в „Тъй рече Заратустра“ и другите си книги той е доволно далече от науката. Би било любопитно, ако авторите на „Патология на властта“ ни посочат научна литература за съществуването на „инстинкта за власт“?

Навремето нашият Хаджия твърдеше сериозно, че властолюбците били индивиди, надарени в полово отношение, на което му отговарях на майтап, че за да унищожим държавата, ще трябва да организираме бригади за скопяване на „надарените“.

Феранте Пала


 

1 коментар

 • Не няма и никой никога не е казвал че има , нито биолозите , нито философите , нито самият Ницше.Психолозите С&З искат да го изкарат нагон както си е модерно в психологията днес – нагон на агресията , сексуален такъв и сега нагон на власт.
  „Властта е универсална биологично детерминирана човешка потребност“ този видно зле формулиран софизъм си е откровена лъжа плесната мимоходом.
  психологията е изкуство за поробване на човека на дори по-дълбоко ниво от интелектуалното , а именно емоционално такова,дори извежда първото като резултат от второто , спомага за поддържането на конформизма сред масите и ги учи да отсяват един друг според желанията на властта като негодни , чудаци , луди и т.н.При по-тежки емоционални състояния които съпътстват модерния варварски стресиран и робски начин на живот да търсят помощ от институционално подготвени кадри като психолози и психиатри , и да се оставят да ги поправят защото не изродската среда на живот е виновна за нещастието им , нещо в тях не е както трябва и трябва да станат НОРМАЛНИ(тоест като успешно индоктринираните които са много далеч от здравето).Няма смисъл да се казва че за най-често срещаното психично отклонение днес , паричната натрапчива обсесия дори не се говори в психологията…
  Философа на живота Петер Запфе пише :
  „Целият наш живот които имаме днес от периферията до самото ядро е впримчен в механизми за подтискане“
  И за напред културата ни ще става все по-патологична и вредна за човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *