Киберсигурност за анархисти

печат
„Без следа“ е колектив от IT специалисти към Анархистката федерация в Чехия. Помолихме ги да опишат и мотивират своята дейност с надеждата, че скоро ще имаме подобни начинания и за българоезичните потребители на Интернет. Уебсайтът на колектива е nolog.cz.

Какво точно правите, какви услуги предлагате на хората?
Нашата цел е да предоставим сигурна, криптирана, лесна за употреба интернет услуга, която всеки да може да използва, за да бъде по-ефективен в активистките си начинания. Към момента предоставяме на потребителите си сигурна услуга за споделяне на файлове (upload.nolog.cz), услуга, позволяваща обмен на криптирани текстови съобщения (paste.nolog.cz) и сигурна алтернатива на Doodle (ankety.nolog.cz).
Последната услуга позволява създаването на анкети, в които вашата група може да гласува за най-удобната дата за среща например. Тя е нещо, което смятаме, че липсва в контекста на нашата дейност, тъй като понякога е наистина трудно да се организира среща на голям брой хора, без информацията за това да е лесно достъпна на правителствени и други организации.
Всички изброени услуги са преведени на чешки език, така че да са достъпни дори за хора, които не ползват английски. Освен върху тях, работим и върху създаването на информационна страница (wiki – б. пр.) относно киберсигурността за активисти. Тя трябва да разглежда широк спектър от теми – от чисто физическата сигурност до кодирането на електронни писма и кратки текстови съобщения.

Каква е вашата мотивация? Защо са необходими тези услуги? От кого очаквате да се използват?
Просто е. Ние сме анархисти/леви активисти от много време, така че знаем, че в нашите среди липсва подобно нещо (радикален технологичен колектив, който предоставя сигурни услуги, организира кръжоци по електронна сигурност и т. н.). Затова решихме да създадем NoLog.cz. Наблюдаваме как хората използват комерсиални програми за комуникация (например Фейсбук), просто поради липсата на алтернатива или от незнание. Това е доста опасна ситуация и затова искаме да създадем култура на безопасност в движението.
Нашите услуги и информационни страници са достъпни за безплатно ползване от всички. Не можем да ограничим достъпа до тях поради самата им техническа реализация (цялата информация е анонимна и криптирана – ние не знаем кой и за какво използва услугите). Очевидно обаче, понеже сме анархистки проект, който започва да предоставя услуги, насочени основно към анархисткото движение, очакваме, че от тях ще се възползват предимно анархисти, антиавторитаристи, левичари и други непокорни.

Защо се нуждаем от услуга за криптирано споделяне на файлове? Каква е разликата в сравнение с криптирането на файловете на персоналния компютър на потребителя, преди да бъде използва някоя от комерсиалните услуги?
Този вид услуги са познати на много повече хора, отколкото криптирането на данните на личния компютър, например с PGP. Технически обаче няма разлика – очевидно можете да криптирате файла/текста и на личния компютър, след което да използвате популярните услуги. Разликата с популярните услуги е, че ние не пазим никакви записи за потребителите (например мрежов адрес, дата и час на достъпа, и пр.).

Защо ни трябва още една информационна страница?
Досега не съществуваше пълен източник на информация за електронната сигурност на чешки език. Искахме да създадем нещо като наръчника „Самозащита от следене“ на Electronic Frontier Foundation (https://ssd.eff.org/), като разглеждаме повече теми и акцентираме върху защитата от репресии, на които един активист-левичар може да бъде подложен. Искахме също да имаме място, където да можем да препращаме хората със стандартни въпроси от рода на „Как да инсталирам PGP?“, „Кое криптирано приложение за текстови съобщения да използвам?“ и пр.

Какъв опит с технологиите е необходим за използването на вашите услуги? Предлагате ли документация, наръчници или друг вид помощ за хора, които не са достатъчно добре запознати с модерните технологии?
Надяваме се, че не са необходими специални технически познания (освен най-основна компютърна грамотност), за да се използват повечето от нашите услуги. Документация, наръчници и други много скоро ще се появят на нашата информационна страница. Също така, потребителите могат лесно да се свържат с нас по електронната поща (или да попитат лично на някой от семинарите, които организираме), ако се нуждаят от помощ.

Можем ли да бъде комуникацията в интернет напълно сигурна? Виждате ли слабости в сигурността, дори при правилното използване на вашите услуги?
Добър въпрос. Не, компютърната и интернет комуникацията, като цяло, никога няма да бъде напълно сигурна, не искаме хората да мислят така. Винаги казваме: „Ако е наистина важно, говорете на четири очи, на сигурно място“.
Интернет е мощен инструмент, но ако това, което правите, застрашава здравето, живота ви или може да ви вкара в затвора, най-добре не използвайте компютри и интернет за целта, ако не сте напълно сигурни какво правите. Въпреки че вярваме, че нашите услуги са безопасни за употреба, има редица други опасности. Например, ако на компютъра има програма, записваща всичко, което въвеждате на клавиатурата, или вашата организация е инфилтрирана от полицията, тогава няма значение дали използвате най-добрите криптиращи системи за комуникациите. Използването на сигурни услуги няма да ви помогне в такива случаи. •

Превод: Буревестник


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *