Колко седмици?

печат
Прочетох в сайт, който не е на „ти“ с числата, че карантината срещу COVID-19 струвала на Австралия 800 милиарда щатски долара седмично и си рекох, че в такъв случай картината в САЩ ще бъде драматична. Защото, ако при 13 пъти по-голямо население и брутен вътрешен продукт, при 350 пъти повече заразени и 1000 пъти повече покойници, цената от трилион долара седмично за страната, чието величие Тръмп обеща да върне, ще бъде едно нищо. Тогава до точката на бифуркация в САЩ остават по-малко от 20 седмици (загубата ще възлезе на 20 трилиона долара, повече от годишния БВП), към изборите за президент ще са изгубили половината от своя БВП, което ми се стори абсурдно и за да пия вода от извора, правейки уговорката, че не търся „класифицирана информация“, изпратих писмо до чиновниците от посолството на САЩ с най-учтива молба да ми отговорят, ако знаят, колко излиза на Съединените американски щати седмичната карантина.
Както можеше да се очаква, отговорът беше мълчание, което ме накара да се поровя в сайтовете и намерих, че на 10 април т. г. икономистите на JP Morgan са очаквали 40% спад на БВП на САЩ с 20% ръст на безработицата, като само за последните три седмици броят на хората, търсещи обезщетения за безработица, се е равнявал на цели 16,8 милиона.
През последните седмици анализаторите работят в истинска мъгла – се оплакват от JP Morgan.
Ако пандемията, която в много щати е извън контрол, продължи да бушува със същата или с увеличаваща се сила до края на тази и следващата година, мъглата ще се вдигне, защото ще се стигне до описаната от Пригожин точка на бифуркация, дестабилизация и революционно преобразуване на системата.•

Георги Константинов


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.