Кореспондираме с читателите

печат
Доколкото разбирам, искаш да третираме проблема за влиянието на дадено общество върху престъпността.
Както знаеш, в главата на новороденото е tabula rasa – бял лист, – следователно всичко, което се ражда в тази глава, е резултат от влиянието на обкръжаващата го реалност – политическа, икономическа и социална (в това число на възпитанието в семейството и вън от него, училището и образованието, медиите, агитпропа и църквата, властта и казармата, полицията, съда и затвора, и т. н.), в която е потопено от люлката до гроба.
Едрата или организираната престъпност е привилегия и прерогатив на властниците и капиталистите (достатъчно е да следиш големите скандали и процеси, незначителна част от които става достояние на публиката). Дребната или битовата престъпност, с която ни проглушават ушите, е разпространена в по-ниските етажи на обществената пирамида, чиито обитатели се учат от едрите гангстери, но са с много по-ограничени възможности и много по-уязвими. Китайската мъдрост казва: за кражба на милиард се влиза в двореца, за кокошка – в тюрмата.

Каква е разликата между престъпниците в Индия и Бразилия не зная, не съм я проучвал, но знам, че в течение на хилядолетия в Индия са използвани за палачи дресирани слонове, които под звуците на барабани и тимпани вдигали крак, за да размажат подложената под него глава на бедния нещастник.
Колкото за Бразилия, преди да пристигнат белите завоеватели и цивилизатори, в двете Америки, от Аляска до Патагония, са живели индианци в родове, племена и племенни съюзи (като ирокезите), които не познавали собствеността и властта. В такива общества нямало различия между бедни и богати. Тия племена са били съставени от свободни хора, от които не ставало роби, та белите робовладелци били принудени да си внасят от Африка.
Може би затова са били подложени на геноцид, какъвто човешката история не познава?
По повод „загадката“ с тия „анкети на общественото мнение“ за „щастливите и нещастните народи“: бих препоръчал на всички нещастни германци да отидат да живеят в Абисиния и ще бъдат ощастливени…

Не мога да се съглася с написаното от теб, че в началото е било съзнанието за конструкцията на мозъка или на едно око, в Библията го изразяват по друг начин: в начале бе слово.
По-скоро в началото (ако изобщо може да се говори за начало) е бил обективният хаос на материята или енергията – както щеш го наречи. Тая първична реалност е в движение и еволюира. За това разказват различните астрономически и космически теории и хипотези. Така от нея се зараждат звездите, сред които и нашето слънце с планетите. Върху една от тях – Земята със съответните условия, – вследствие движенията и еволюцията (в това има и революционни процеси и скокове като мутациите на Хуго де Фриз), се появява животът, чието развитие е изложено в двете дебели книги на Чарлз Дарвин – „Произход на видовете“ и „Произходът на човека“. Оттам-нататък различните теории (аз съм привърженик на многофакторната) обясняват произхода на обществото и неговата еволюция през последните шест хиляди години.
Така стигам до моя светоглед, за който ти писах, че е материалистически. Трябва да ти разкажа целия си живот с всичките влияния, които съм изпитал (това всъщност съм направил в деветтомните си спомени), за да разбереш защо съм станал това, което съм, и на икиндия е късно да се променям. Разбира се, детерминизмът е плуралистичен и индивидът има възможност да направи своя избор на път, както и да го промени, ако дойде до заключението, че е сбъркал пътя. Ако България не беше окупирана в 1944 г. от болшевиките, плановете на баща ми бяха да ме изпрати в Роберт Колеж в Истанбул, а след това в университета в Оксфорд или Кеймбридж. Ако това беше станало, дявол знае по какъв път щях да тръгна. Независимо от всичко, аз не се възприемам като жертва на обществото, за чиято промяна ратувам. Правя го, защото ми доставя вътрешно удовлетворение. Не смятам, че съм „даровит и талантлив“ – каквото съм постигнал, е по-скоро резултат на труд и воля. Мисля, че можех да постигна много повече, но не съжалявам, само с мъка наблюдавам как мозъкът ми гасне… Но и това са естествени биологически и физиологически промени.

Пишеш: съгласен съм с тебе, че човек за човека не е вълк, но не мога да приема, че е обезателно и брат. Причината е, че всички жи­ви търсят да се нахранят, когато са гладни, и понякога стават човекоядци.
С последното изречение признаваш, че хората не са братя, понеже има гладни (и преситени). Светата троица „свобода, равенство и братство“ е лозунг на буржоазната френска революция и до днес виси във всички държавни учреждения, включително и над вратите на полицейските участъци. Болшевиките не говориха за свобода, а на равенството казваха с презрение „дребнобуржоазна уравниловка“. Мисля, че анархистите знаем пътя, който води към тази човешка мечта. Затова всички наши опити да я реализираме са потопени в кръв. Ти и всеки друг е свободен да живее или напусне обществото, към което се стремим. Никого не искаме да вкарваме насила в рая.

* * *

Колкото за властта, тя не се дава доброволно, защото в тая работа има келепир. Ценко казваше „властчица – масчица!“ •

Георги Константинов


 

1 коментар

  • Христо Христов

    По-скоро в началото (ако изобщо може да се говори за начало) е бил обективният хаос на материята или енергията – както щеш го наречи. Тая първична реалност е в движение и еволюира. За това разказват различните астрономически и космически теории и хипотези. Така от нея се зараждат звездите, сред които и нашето слънце с планетите. Върху една от тях – Земята със съответните условия, – вследствие движенията и еволюцията (в това има и революционни процеси и скокове като мутациите на Хуго де Фриз), се появява животът, чието развитие е изложено в двете дебели книги на Чарлз Дарвин – „Произход на видовете“ и „Произходът на човека“. Оттам-нататък различните теории (аз съм привърженик на многофакторната) обясняват произхода на обществото и неговата еволюция през последните шест хиляди години.
    Така стигам до моя светоглед, за който ти писах, че е материалистически.“ ТУК ВСИЧКО Е КАЗАНО !MERCI Г.К.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *