Към нови общи борби на Балканите

печат

Общо изявление на участниците в 13-тия Балкански анархистки панаир на книгата

Между 27 и 29 септември 2019 година различни хора и колективи от анархисткото и антиавторитарно движение на Балканите (както и от по-далеч) се събраха в София за 13-тия Балкански анархистки панаир на книгата. Дошли от целия регион, говорихме на много различни езици: български, румънски, словенски, македонски, албански, гръцки, сръбски, хърватски (а също и на полски, немски, италиански, английски), но всички споделяхме един общ код на общуване – солидарност, отвъд границите на национализма и всички разделения, наложени от капиталистическото общество.
13-тият Балкански анархистки панаир на книгата беше подходящ начин да се отбележи 100 годишнината от създаването на първата анархистка федерация в България. Почетохме нашата история чрез обсъждането на идеи, споделянето на практики и организирането на нови общи борби.
Ето основните точки, които обсъждаме и за които постигнахме съгласие:
1) Трябва да защитим свободните социални пространства (като започнем от Розбрат в Познан, Рог в Любляна, скуотовете, които в момента са подложени на принудителни изселвания и репресии в Екзархия, Атина и др.) като част от защитата на обществото срещу атаките на Държавата и Капитала.
2) Трябва да разширим обхвата на международната солидарност и да свържем класовите и социални борби на Балканите чрез засилване на транснационалните мрежи за сътрудничество между групите и да започнем кампании срещу капиталистическите предприятия, които имат клонове в балканските страни. Капиталът иска хората на Балканите да бъдат разделени и да се страхуват един от друг, за да могат да бъдат експлоатирани по-лесно. Така например гръцката държава отказва да признае Република Македония, докато междувременно гръцкият капитал отдавна е нахлул през границата и е окупирал живота и правата на работниците. Укрепването на транснационалните социални и класови борби също е силно оръжие за противопоставяне на националистическия дневен ред.
3) С превода на биографията на анархиста Александър Наков на няколко езика като отправна точка, представянето на новото анархистко списание „Контра Култура“ и втория брой на „Антиполитика“, балканско анархистко списание, преведено на два езика, обсъдихме нуждата от обмяна и превод на исторически текстове, както и необходимостта от сведения за действащите борби на Балканите. Нужно е да създадем мрежа за обмяна и превод. Нужно е да пишем собствената си история, наши собствени разкази и анализи, да се подкрепяме, да задълбочим политическите си дискусии и да се учим едни от други.
4) Интернационализираният глобален капитал се нуждае от евтина работна ръка и се крепи на разделението на потиснатите. Граничният режим постига това, като обявява работниците мигранти за нелегални, поставя ги в ролята на изкупителни жертви и подклажда десен популизъм. Беше подчертана необходимостта от организирането на общи кампании и транснационални действия, които ще подкрепят протестите в центровете за задържане, ще се борят с депортациите и ще се противопоставят на репресиите срещу борбата на мигрантите. С радост научихме, че Ахмед Х. от групата на задържаните 11 души от „Розке 11“ е освободен в същия ден, в който обсъждахме обща акция в София срещу продължителното му задържане.
Освен гореизброените дискусии бяха представени теми като историята на анархисткия печат в България, теория и практика на либертарианското образование, новата вълна на престъпления срещу жени и лов на вещици по света, пресечната точка на борбите, национализма и фашизма на Балканите и постсъветския синдром, борбите на жените в Рожава, както и няколко книги и списания. Транснационалният характер на срещата беше изразен и чрез музикалната програма по време на панаира, с политически групи от Скопие, Княжевац, София и др. Високо оценяваме другарския прием, доброто ниво на организация, логистиката за храна и настаняване.
5) Важна дата за нашето движение е годишната мобилизация срещу Луковмарш в София, България. Ще се видим там през февруари 2020 г.
6) Следващият Балкански анархистки панаир на книгата ще се проведе в Тимишоара, Румъния. Ще се видим там следващия септември.
В един разпадащ се свят, ние изграждаме съпротива, учим се заедно, борим се заедно. •

Участниците в 13-ия Балкански анархистки панаир на книгата
София, 29 септември 2019 г.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *