Максималната производителност в Amazon

печат
За мнозина Amazon е водеща компания, за която могат само да мечтаят да работят. Тя има толкова пари и технологии, че хората очакват смути-барове с роботизирани бармани да щъкат на всеки квадратен метър. Картинката обаче е много по-различна.
Open Markets Institute прави проучване на условията на труд в направлението за търговия на дребно на Amazon и публикува интересни материали, които разкриват, че компанията е практически реализирана „антиутопия“.
Резюмирано в 7 точки:

  1. Видеонаблюдение: с това вече сме свикнали, но Amazon го издига на ново ниво. Записи от камерите се прожектират на големи екрани директно в складовете по време на работа. Това обаче не е картина на живо, а компилация от клипчета как крадат бивши служители, които впоследствие са били уволнени или арестувани.
  2. Освен видеонаблюдението мениджъри на Amazon редовно висят на главата на служителите или просто вървят след тях и следят какво правят, без дори да се представят. Можем да си представим колко е „мотивираща“ подобна атмосфера.
  3. Служителите имат норма за производителност, но не знаят каква е тя. Също така нормата постоянно се променя. Служителят трябва да работи усилено, колкото може повече, без дори да осъзнава колко добре се справя – това страшно натоварва психиката, но със сигурност подобрява производителността.

3.1. С помощта на скенер за предмети (основното му предназначение е да изпълнява поръчки от клиенти) Amazon също брои секундите между всяка операция. Когато служителите изостават от определената от Amazon производителност (например брой обработени пакети на час), софтуерът в скенерите прави забележки и след това, ако служителят продължава да не се справя с нормата, автоматично го уволнява.
3.2. Като резултат от тази „система“ броят на тежките злополуки в складовете на Amazon е пет пъти над средния за отрасъла. През 2018 година Националният съвет по безопасност и хигиена на труда вписва Amazon в списъка на най-опасните места за работа в САЩ.

  1. В края на работния ден всички служители в направлението за търговия на дребно биват проверявани за кражба на стоки от складовете на Amazon. Тази процедура отнема около час, но това време не се заплаща.
  2. Amazon разрешава на своите работници да вземат на работното място само пластмасова бутилка с вода и прозрачен плик с пари (никакви телефони, плейъри и пр.)
  3. Amazon патентова гривна с ултразвуково проследяване на движенията на ръцете и вибрация. Като каишките за дресиране на кучета, които карат животното да изпълнява команди с помощта на вибрации, звуци и електростимулация. Нещо подобно Amazon иска да направи със своите служители.
  4. Amazon проследява местоположението на своите куриери с помощта на софтуер и изисква от тях да доставят 999 от 1000 поръчки навреме.

Такава система принуждава шофьорите да карат с превишена скорост и да нарушават други правила за движение. Като резултат, от 2015 до 2019 г. куриери на Amazon са участвали в повече от 60 злополуки с 13 смъртни случая.

* * *

От една страна, твърдят, че отдавна няма робство и никой не принуждава хората да работят в Amazon, така че вероятно служителите понасят подобни условия заради парите или защото нямат алтернатива. От друга страна, тихо се страхувам, че Безос ще успее да навлезе и в други отрасли и „всичко ще стане Amazon“. Да не забравяме, че Amazon е водещата компания в света, тоест тя налага определени стандарти в индустрията и е пример за подражание за бизнеса по целия свят. •

Петър


 

1 коментар

  • nihilismo o muerte

    Капитализма няма духовно отражение в човека и предлага няколко свързани алтернативи за това – развлечение, работа и консумация които създават доста цинично робски начин на живот. Особено в работническата класа , имах познати които се съдят с родителите си на 19 годишна възраст.Невъзможно е за работягите да имат богат или дори нормален семеен живот когато и двамата родители работят.При положение че хората от работническата класа биват обучавани за индустриален продукт и не развиват особено хуманистичните си наклонности.Не е лесно да се оцелява в градската джунгла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.