Медици срещу търговци на здраве

печат
Медицински сестри от цялата страна протестират вече осми месец. Във Варна, Бургас, Видин, Ловеч, Добрич, Пазарджик, Плевен, Раковски, Карлово, Сопот, Етрополе и редица други градове. Това е безпрецедентен по продължителност и твърдост браншов протест и у нас. По-важното обаче е, че за пръв път група самоорганизирани на професионален принцип хора излизат от неолибералната идеологическа рамка, прокарвана във властта безвъпросно от началото на т. нар. „преход“.
Исканията на протестиращите включват:
– Без търговски дружества в здравеопазването!!!
– Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.
– Допълнителните възнаграждения и техните размери да бъдат с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Също така връщане на медицинските стандарти.
– Промени в заплащането на нощния труд, допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1,2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения.
– Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд.
Тези искания съвсем не са случайни. Медицинските специалисти са тясно профилирани, повечето са с десетилетия стаж в системата и исканията им са продиктувани от експлоатацията, на която са подложени, и от желанието за облекчаване на проблемите им. Мотивите са очевидни – често работещи на няколко места едновременно, притискани от тлъстите работодатели, без алтернатива за друга квалифицирана работа, сестрите искат гарантирано заплащане, по-малко труд и повече регулации в сектора за повече сигурност в личния живот.
Първото искане обаче гледа по-дълбоко в настоящето и по-далеч в бъдещето. Преобразуването на старите държавни болници в търговски дружества беше част от реформите за раздържавяване, които „постсоциалистическата“ държава приложи във всички сектори. Те бяха наложени с чисто идеологически аргументи: че „държавата е лош стопанин“ и „печалбата е полезна за всички“. Ето че след три десетилетия безвъпросни реформи, диктувани от идеологията на така наречения „свободен пазар“, една група тежко експлоатирани хора, разочарована от резултатите, възрази. Една протестираща медицинска сестра обясни мотивите си така:

Използването на търговски дружества води до обезценяването на човешкото здраве и живот (върховният обществен и национален ресурс!) и използването му за лично облагодетелстване на ръководителите/собствениците на здравните учреждения и свързаните с тях търговски дружества и специалисти – единствено важно е да се печели! Неслучайно, въпреки непрекъснатото увеличение на бюджета на Здравната каса, България продължава да стои на дъното на световните класации за нивото на здравето на населението, качеството и здравеопазването и продължителността на човешкия живот.

Публично властта игнорира въпроса с търговските дружества, все едно никога не е бил поставян. В същото време на телефоните на протестиращите звъняха „отгоре“ и без да споменават имена, обещаваха „Махнете искането за търговските дружества, пък другото ще го оправим“. Чест прави на „сестрите“, че не се поддадоха на натиска.
Затова се включиха идейните рупори на ограбването. „Здравният експерт“ със социологическо образование Аркади Шарков гръмко заяви, че „Искането болниците да не са търговски дружества е политическо. Зад него стои определен вид дългогодишен интерес от определени политически партии.“
Само че хората вече по-трудно се доверяват на подобни „експерти“. Коментарите сред протестиращите бяха много и твърде… недоброжелателни. Тук ще цитираме само думите: „Сине, какви глупости си написал! Некомпетентно, манипулативно и услужливо към лапачите в болниците! Спри се, срам ме е от теб!“
Несъмнено искането болниците да не бъдат търговски дружества е политическо – също както искането болниците да останат търговски дружества. Исканията са именно политически – а не партийни, – защото засягат структурата и функционирането на обществото. Разбира се, че медицинските сестри, подложени заедно с цялото население на България, на геноцид от страна на политическата класа, трябва да издигат политически искания, когато имат общ проблем. Тяхното поведение заслужава не възмущение, а уважение.
За съжаление обаче „експертите“ не са сами. Сами са протестиращите медицински специалисти. КНСБ вече опита да организира алтернативен „протест на медицинските сестри“, на който призова за „Повече пари в здравеопазването“ и „Против разделението“. Протестът се превърна във фарс, а самоорганизираните сестри прочетоха това като „Още повече пари за крадене“ и „Искаме отново да ви дърпаме конците“. Телевизионните зрители обаче едва ли ще могат да направят разлика между автентичните протестиращи и пионките на КНСБ. Възможно е скоро по медиите да тръгнат трагични истории за необслужени хора заради безхаберни медицински сестри.
По подобен начин беше туширана учителската стачка през 2007 година. При нейното начало обикновените хора масово симпатизираха на стачкуващите учители. В рамките на няколко месеца обаче услужливите медии ги научиха, че учителите не искат да изпълняват общественото си задължение да „гледат“ децата на нещастните родители, които пък не можели да изпълняват собствените си задължения към работодателя. Когато учителите бяха обезверени и отчаяни от безхаберието на властта, тя им предложи „пазарна реформа“, като въведе делегирани бюджети и превърна училищата в образователния еквивалент на болниците – търговски дружества. Подведени от ръководителите си в казионните синдикати, учителите се съгласиха да прекратят стачката и без да разберат точно как, се оказаха под произвола на директори, родители и дори ученици. Днес в повечето училища учителят изпълнява ролята на звероукротител, който трябва да задържи учениците в училището, за да може директорът да краде по възможност повече държавни пари.
Изглежда нещо подобно очаква и медиците. В момента се крои реформа в здравеопазването, „експертите“ вече рекламират „Холандското чудо“ – изцяло частната холандска здравна система, чийто български еквивалент вероятно скоро ще бъде прокаран през парламента. „Чудото“ е нагласено според мерките на „експертите“, но потребителите съвсем не са възхитени от него. Едва ли протестиращите медицински сестри биха могли да спрат подобна реформа, без помощта на лекари, санитари и цялото общество. Дори да не получат широка подкрепа обаче, ако успеят да устоят морално зад една ясна и твърда позиция срещу още по-широк здравен произвол, и това би било забележителен момент в най-новата ни история, в която обикновените хора така и не успяха да се противопоставят на богаташите. •

Наблюдател


 

1 коментар

  • nihilismo o muerte

    Наистина здравното окепазяване в българия върви съвсем на провал.Моето семейство като много други също е било жертва на фиктивни операции , както и лекарска некадърност или алчност , а е трудно да се каже кое от двете защото хем парите не са толкова много за взимане , хем се чудиш може ли пък един специализиран лекар , стоматолог и т.н да прави подобни грешки които не се очакват и от студент по медицина , и много хора ги е страх да ходят по лекари , което също крие рискове за здравето им.А подобен тип дребни кражби и то извършени от отговорни постове действа много деморализиращо за обикновените хора и те са озлобяват като ги измамят , а има и психологически елемент в дребни измами от подобен тип.Когато едрия капиталист краде на едро ние обикновените хорица си го разбираме – лесни пари , набързо краднати , без риск че някой ще дойде да ти каже нещо щото често е кражба от обща клика и т.н.А като те измами на дребно някой лекар и то при положение че здравните услуги са толкова скъпи и лекарите имат пари, хората ги избива на псувни , закани и отчаяние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.