Минеаполис. 27 май

печат
В Съединените щати въпросът за расовото неравенство не може да бъде сведен само до желанието за реформи, по-равноправно разпределение на благата или до институционалното насилие. По улиците на Минеаполис в нощта на 27–28 май видеографът Unicorn Riot излъчва на живо до 1,8 милиона зрители в интернет десетки интервюта с бунтовниците, заснети сред горящи сгради. В тълпата, на живо младеж застава пред камерата и най-спокойно обяснява какво прави в сърцето на бунта:

– Всичко това е за моите прадеди, за всички хора от Минесота, за всички хора, които казват, че са американци и искат да говорят свободно. Ако наистина вярвате в свободата, можете само да ни подкрепите и това ще стане!
– Какво според вас може да се подобри в полицията и институциите? Какво очаквате от бъдещето?
– Очакваме още много пожари, много повече огън. Дори на местно ниво в американската митология има много символи, които отдавна трябваше да бъдат изгорени. Непрекъснато настояваме властите да ги премахнат, но те нищо не правят, затова сега ще свършим работата сами. Честно казано, е много лесно. Ние построихме тази страна и ние ще я подпалим. Аз съм потомък на коренното население на Америка и на афрокубинци. Ние изградихме тази страна и ние ще я унищожим с огън, ако трябва.
Всичко това е оправдано. Вижте ме – безработен цветнокож мъж, гордеех се с работата си, но я изгубих от всичко това и сега въставам, за да отстоявам нашите права. •


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *