Народът и короната

печат
След като властта затвори хората в България в домовете им, социалните мрежи останаха единственият легален (все още) отдушник за натегналите души. Така Facebook стана поле за съвременно фолклорно творчество, сред което тук-таме се подават и бодливите тръни на недоволството. Тук сме подбрали няколко бодли, които показват, че все още има хора, които не чакат спасение от аурата на министър председателя.

Въпроси към правителството

(зададени незнайно къде, незнайно от кого)

Щом няма да ходим никъде, може ли да ни върнете парите за винетките?
Как да отида са си купя маска от аптеката, в която няма маски, без да имам маска, която да сложа, по пътя към аптеката, в която няма маски? Награда за правилен отговор: 5000 лв.
Щом сме родени без маска, не може ли поне да умрем без маска?
Щом за седмица 300 граждани бяха обвинени и глобени за нарушаване на карантината, как за 30 години нито един не беше обвинен и осъден за корупция?
Щом чрез дневната бройка тестове и набелязване на тестваните държавата има пълен контрол върху това кога и дали ще „засечем“ спад и кога – повишение на заразените, защо да ѝ вярваме, че „извънредното“ положение е съобразено с разпространението на пандемията?
Как така „няма пари за излишни тестове“, а при първия заразен депутат тестваха цялото Народно събрание, заедно с цялата му администрация и всички обслужващи ги?
Защо православните църкви останаха отворени, а полицията издирва с видеозапис присъствалите на неправославна литургия в Самоков?
Защо мога да седна на седалка в метрото, а не мога да седна на пейка в парка?

Из профилите във Facebook на бунтовните медицински сестри

Веселина Ганчева: Информация от Щаба на българските медицински специалисти.
Днес 31.03.2020 г., излизам от 12-часово дежурство в клиника с пациенти, положителни за COVID-19. Поради ограничен брой количества защитни гащеризони, подарени от дарители, много прецизно ги пестим. Ходим до тоалетна, преди да започнем работа и след приключване, сиреч през 12 часа.
След такова дежурство си абсолютно обезводнен, умрял от глад и с болки в кръста.
Веднага задаваме въпроса: защо дежурствата са по 12 часа?
ЗАЩОТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО СЕСТРИ!
Защо нямаме застраховки живот?
Нашият живот не е ли ценен?
Защо нямаме достатъчно защитни работни облекла?
Защо щабовете, които сънувам вече, не дават всеки ден информация коя болница колко и какви предпазни облекла е получила и за колко време?
Защо няма телефон за медицински специалисти, където да съобщават за нередности свързани с разпределение, липси и своеволия от страна на работодателите?
Докога работодатели ще се държат като местни феодали?
Апелът към другите „щабове“ е:
Ако искате да има за кого да правите планове за действие, вземете и се задействайте, докато не са си тръгнали и последните останали сестри!
Апелът към колегите е:
Не се дръжте като роби! Вдигнете глави и се борете за правата и живота си!
Пишете тук и до всички институции, какво реално се случва в болниците!
Бъдете смели! Няма какво друго да загубите, освен оковите си!
Мая Илиева: Понеже вече ни омръзна да „КРЕЩИМ“, че извън „богопомазаните“ болници ВМА, „Пирогов“ и „Александровска“ в останалите болници НЯМА такива лични предпазни средства, каквито се демонстрират в разни клипчета…
Предлагам пациентите да бъдат коректив:
Изисквайте от всеки един лекар или медицински специалист, когато ви обслужва, да бъде задължително поне с маска и ръкавици (въпреки изискванията и заповедта от днес такива НЕ са налични в много звена)! Това е във ваша полза и ще ви предпази, ако някой от тях, поради контакта си с различни пациенти, е заразоносител, но не знае, защото НЯМА практика да бъдат тествани. Подавайте сигнали до РЗИ, горещите телефони на МЗ, медиите и най-вече пускайте оплаквания към работодателя, защото той е отговорен за това и в неговите задължения е да осигури тези лични предпазни средства! Пишете в социалните мрежи и давайте гласност с имената на болниците и пропуските в обслужването!
Ако вие сте взискателни, това може да „принуди“ проверяващите и отговорни институции да задължат работодателите да си понесат отговорността. По този начин можем ВСИЧКИ да спечелим! Защото това да имаш лични предпазни средства се оказва ГОЛЯМ „лукс“! Защото само с желание и гол ентусиазъм НЯМА как да се преборим с вируса! Вие сте последната ни надежда…

Опит за синтез на логиката на Щаба

(Анонимен апокриф)

Кучето ти има нужда от разхода, детето ти – не!
На открито в гората има повече вирус, отколкото в банката, застрахователното дружество и магазина!
Разредените автобусни линии водят до по-малко струпване на хора по спирките!
Бизнесът може да не работи и пак да има приходи!
Хората, на които се забранява да работят и останаха без доход, имат пари да си плащат сметките, ако не – да теглят кредит!
Всеки разполага с принтер и може да печата декларации всеки ден! Обаче хартия за принтиране на въпросните декларации няма, защото книжарниците са затворени!
Всички пенсионери и социално слаби имат спестявания и могат да си позволят задължителните маски!
Струпвания от граждани на открито не може да има, но пък струпвания на полицаи в управленията може! (явно там ги пази аурата на Бойко)
В Народното събрание може да се ходи без маска. Вирусът се спира още на входа!
Така и така хората имат много спестявания, а приходи в хазната няма – решението е да глобяваме гражданите хиляди левове за разходка в парка, защото без глоби държавата ще спре да функционира!
Така и така ги глобяваме за глупости, а те нищо не казват – защо да не ги таксуваме и със SMS-и, ако искат да излизат?!
Маските помагат, маските не помагат, маските помагат!
Маските са задължителни от утре!
Маските не са задължителни!
Маските са задължителни от събота!
Маските не са задължителни?! (Загубих вече понятие)
Маските все пак са задължителни, освен ако полицаят каже друго!
Струпвания на хора не може, но на журналисти по време на брифингите може. Там маските също не са задължителни, защото Генералът не пуска Вируса да влезе в залата!
Ограничаването на свободата на словото значи ограничаване на Вируса!
Налагаме вечерен час, защото Вирусът има вечерен час?! (Бонус: Конституцията не ни позволява да спрем Великденската служба, ама ха да видим как ще отидете, като има глоба за неспазването на вечерния час?!)
Добри новини ли?! Кому са нужни – важно е да знаете, че всички ще умрем! Вероятно бавно и мъчително!

Останете си ВКЪЩИ, останете си ГЛУПАВИ

Споделено разочарование от Чергар Чергаров

Страхувам се! За първи път в живота си наистина се страхувам. Страхувам се от това, че хората се страхуват от коронавируса, а не от факта, че свободите им се ограничават тотално. Страхувам се, че хората приемат това доброволно, че е толкова лесно да накараш цялото човечество да живее в клетки. В момента хората са под нивото на животните, защото животните са свободни, а вие – не. Треперейки за живота си, разумният уж до скоро човек, вече не е разумен и не само, че не е разумен, но не е и човек. Вие вече сте поробени, остана ви само виртуалният свят, илюзията за социални контакти през социалните мрежи и правото да работите, ако има нужда от вас, докато умрете. Вие нямате право да живеете, а само да се подчинявате – безпрекословно. Властелините успяха и ви поробиха, напечатаха хиляди цветни хартийки, даже не ги напечатаха, а ги набраха на клавиатурата и купиха вашата свобода, остатъците ви от разум и ви продадоха страх. Който се страхува, ще му бъде платено, който се подчинява – ще му бъде платено, който не живее – ще му бъде платено. Вие вече нямате достъп до физическия свят, той е за тези, които карат скъпите коли, тези, които ви управляват, за вас е виртуалната вселена, ако имате компютър, достъп до интернет и пари да си ги платите. Вие вече ще живеете в клетки и не само, че ще живеете в клетки, но и ще си плащате за това, ако можете! Защото огромната част от напечатаните пари ще отидат в джобовете на тези, които ви наплашиха, и с тях те ще ви държат вкъщи. Останете си ВКЪЩИ, останете си ГЛУПАВИ! •

Златко


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.