Новите кумири: Илон Мъск

печат
В тази статия ще опиша накратко историята на известния изобретател и предприемач Илон Мъск, и неговия път към богатството и успеха. Целта не е да се критикуват личните качества на този човек, а да се разгледа неговата бизнес история като пример за това как работи текущата социално-икономическа система. Изборът на Илон Мъск е продиктуван основно от неговата популярност и относително достъпната информация за него.
През 1995 Мъск създава компанията Zip2, заедно с брат си Кимбъл. На практика продуктът на компанията представлява „жълти страници“ в електронен вид. Оставяме на читателите да преценят колко революционно откритие са жълтите страници през 1995. В компанията работят само двамата братя, Илон се занимава с техническата част а брат му – с търговската.
Компанията тръгва към банкрут почти веднага. Въпреки че никога не е генерирала печалба обаче, се появяват инвеститори, които предотвратяват фалита. Грег Кури, личен приятел на бащата на братята, и инвестиционната къща Мор Давидов Венчърс инвестират 3 милиона долара в компанията на братя Мъск. Защо наливат толкова пари в губеща фирма, скоро ще разберем.
Софтуерният код, създаден от Илон, бива пренаписан от наети програмисти. В крайния продукт не остава нищо от работата на основателя. Дори след промените обаче фирмата продължава да работи на загуба, както от самото си основаване. Не виждам рационално обяснение на офертата на гиганта Компак/Алтависта за фантастичната сума от 300 млн. долара (близо половин милиард днешни, като отчетем инфлацията). Явно от Компак/Алтависта смятат, че е по-лесно да купят компанията на Мъск, вместо да създадат свой код за същата цел, което би струвало десетки ако не и стотици пъти по-малко и не би отнело повече време, отколкото купуването на компанията и интегрирането на нейния код във вече съществуващата система.
Покупката изглежда повече като източване на пари от голямата компания в полза на собствениците на малката компания. Кои реално са те може да се разбере от разпределението на печалбата. От тази сделка Мъск получава 22 милиона долара, а брат му – 15 милиона. Явно братята заедно притежават само 12,3% (Илон 7,3%, Кимбъл 5%) от компанията, която са основали, към момента на продажбата ѝ. Може да се предположи, че решението за тази продажба не е взето от тях. Това поставя под въпрос доколко този „успех“ може изобщо да им се припише. „Инвеститорът“ Кури прибира останалите 87% – той е де-факто собственикът. Сериозната печалба освен това показва, че господин Кури вероятно е инвестирал в компанията не само заради личното си приятелство с бащата на младите иноватори.
От тази история виждаме, че успехът реално не зависи нито от действията, нито от дарбите на братя Мъск – тяхното начинание фалира почти веднага, не представлява нито оригинална идея, нито добра техническа реализация на стара идея. Ясно е, че ролята на Илон в тази схема е само за фасон на разпространения мит за успелия човек, започнал от нищото и забогатял, благодарение на собствените си умения и идеи. Ако смятаме за умения и идеи това баща ти да има приятел милионер със явно солидни връзки в огромна компания, то наистина малко хора могат да се похвалят с такива „умения“ и „предприемчивост“.
Този мит се поддържа от управляващото малцинство, най-вече да кара бедните да обвиняват себе си за положението, в което се намират, вместо системата, която позволява един процент от хората да се разпореждат с повече от половината блага на планетата. Следващия път, когато чуете, че сте бедни, защото не сте умни и предприемчиви, се сетете за „откриването“ на жълтите страници през 1995 г. Преди да се хвърлите смело в поредното бизнес начинание, проверете дали баща ви има приятел милионер, готов да ви използва за източване на пари от огромна богата компания. В противен случай рискувате да се окажете по-глупав и по-малко предприемчив от господин Мъск. •

Федерико де Соя

Четете в следващия брой: Бизнес моделът на Илон Мъск


 

(2) коментара

  • корморан

    Винаги е приятно да прочетеш потвърждение на личните си убеждения. Фактите разбиват ли митове, обаче? Боя се, че не. Точно затова идеолигиите създават митове, които ги крепят.

  • Общо взето съм съгласен относно фактите и митовете, все пак оснвната цел на сатията е не да разбие мита за невероятните способности на главният герой. Основната цел е да се критикува социално-икономическата система и да се види как, и за кого, реално работи тя. В следващите части на статията ще се види, че реално вярата в подобни неща е по-скоро религиозна отколкото базирана на факти. Радваме се че сме били полезни с фактите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *