Ново в anarchy.bg

печат

Мрежа и съучастие

Както може да се очаква, през последните няколко месеца новите публикации в сайта са свързани с „коронните“ събития. Макар да има и други материали, например репортаж на турската организация Революционно анархистко действие за мигрантската криза по границата с Гърция, те много бързо бяха изместени от темата за глобалната пандемия.
Повечето публикации са отговори на симпатизанти на въпроса „Какво мислите за извънредното положение“, зададен от екипа на радио ЕРА. Използваме случая, за да благодарим на онези от вас, които ни писаха.

Радио ЕРА

За победата на медицинските сестри
През март, преди още властта да притисне народа на борба с вируса, коментирахме необичайната победа на медицинските сестри. Те изобличиха властта в нейната неспособност и насилничество. Опитахме се да отговорим на въпроса дали това е правилната тактика и дали е универсална рецепта? Дали можем да кажем, че това е начинът всеки от нас да се бори с властта, или това може да бъде постигнато само от определен вид хора?
Сестрите не искаха нищо повече от вече договореното, но бяха доведени до „крайни“ действия от безхаберието на властта. Подпомогнаха ги много други хора, практически без политически мотиви – от обикновена човешка солидарност. Властта не може да бъде заплашена от няколко жени, но се страхува да не бъде изобличена от такива смели хора. Затова тя задвижи всички свои средства, включително и репресивните, за да потуши действията им. Отзвукът от тях обаче не заглъхна толкова лесно, колкото ѝ се искаше. В съвременната информационна среда, все още недобре и недостатъчно дълбоко контролирана в интерес на „висшите“ класи, куражът на хората да се опълчат срещу властта поне този път не остана незабелязан.

Covid-19: натиск и възможности
Още в самото начало на „извънредното положение“ в екипа на радиото имахме принципна позиция: властта не може да направи нищо повече от това, което и досега е правила – да върти тоягата и да ограбва хората. Сред толкова бързо променящата се ситуация обаче ни беше трудно да намерим правилните думи и да изберем точните неща, които трябва да бъдат казани. Накрая избрахме да дадем отговор на няколко въпроса.
Безотговорни и неорганизирани ли са хората по природа? Могат ли да се самоорганизират и справят сами в подобни ситуации?
Разказите и реакциите в социалните мрежи разкриват реалност, различна от представяната в медиите. Мерките на правителството са неефективни. Претенцията на властта, че знае и може най-добре, се оголва като неоснователна във време на криза. Изобличава се принудата като нейна изначална същност. Има ли примери, в които да потърсим надежда?

Covid-19: ще прелее ли чашата?

Дълго време търсихме как кратко и ясно да изразим революционната позиция към настоящата ситуация. На поредната среща на ФАКБ попаднахме на подходящите думи. Представихме ги на сайта с надеждата да прочетем мнението на други хора по темата. •

ФАБ


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *