Петричката врачка: ВИП-продукт на ДС, КГБ и ГРУ?

печат

Всеки може да стане пророк, стига да има кой да му вярва! – Хераклит

Навремето Айнщайн формулира следното красноречиво съждение: „Две неща на този свят са абсолютно безкрайни: човешката глупост и Вселената. За второто не съм съвсем сигурен“. Тази мисъл на гениалния физик идеално пасва на „казуса Ванга“ и нейните фанатично-гръмогласни глашатаи и поклонници. Митът за феноменалната врачка е уникален преди всичко с това, че се учреди, сиреч, създаде във времената на свиреп тоталитарен, държавен атеизъм, когато деспотичната партком-държавна власт поголовно клейми като углавно престъпление всички тъй наречени „нетрудови доходи“, към които безусловно спадат и врачуващите бизнес-мероприятия на българската Касандра. През 2010 година журналистката Светослава Тадаръкова стига до следния извод: „Изчетох всички книги за нея. В тях се повтарят легенди, които никой не е проверявал. Около Ванга е създадена митология, в която почти нищо не е вярно. Ако се усъмниш в нещо и все пак го провериш, се оказва, че то не е така“. Многобройна и гръмогласна тълпа от върло ревностни вангофили успява обаче да превърне баснословната врачка в легенда. Особено ярко и куртоазно сред тях се откроява Татовата щерка, спиритоманката Людмила и нейната свита от интелектуализирани шушумиги и лапнишарани.

Според известния руски юрист и бивш главен следовател в КГБ Николай Китаев голословните твърдения за нея са свързани с хитроумното прилагане на психологически механизъм за въздействие върху човешкото въображение, отдавна широко известен в науката като „когнитивна психология“. В едно доста обширно журналистическо изследване на руското издание „Комсомолская правда“ от 31.01.2016 г. се констатира, че Вангелия Гущерова – Ванга е психично болен индивид с лабилни поведенчески признаци на симптоматично-акутна шизофрения. С тези особено мрачни констатации се съгласява и друг реномирано-сведущ руснак – психиатърът и доктор на медицинските науки професор Борис Положий. Според него тъй нареченият „феномен“ е служил перфектно за целите на българските и съветските спецслужби като удобна марионетка. Политпрогнозите на тази умишлено митологизирана врачка целесъобразно са подготвени и щателно отредактирани от агентурчиците на ДС, КГБ и ГРУ (съветската, понастоящем вече руска, военна разведка). Тя е била диагностично психично болна, ала перфектно моделирана от спецовете на ДС и доусъвършенствана от КГБ до култивирано-роботизиран киборг, продукт на свръхсекретните психотронни експерименти. Ванга дейно е съдействала на тайните служби в НРБ и СССР в периода 1965-1990 г.

Известният руски журналист Анатолий Строев, провел изнурителна дванадесетчасова среща с предвещателката от Рупите, твърди непоколебимо, че тя не е никакъв феномен, а безусловно „една природно извънредно хитра и неграмотна шарлатанка“, която по същество не познава, а криво-ляво налучква. Интересното при нея е, че идентифицира фактите, но винаги със задна дата. Строев неминуемо стига до извода, че: „всъщност някой друг: ДС, КГБ, ГРУ или други заинтересувани субекти диктуват нейните предсказания“. Самият той успял да се докопа до едно от нейните агентурни имена в ДС – „Струма“.

Академик Е. Б. Александров – виден член на реномираната още от царско време Руска академия на науките – характеризира по следния очевидно-прозаичен начин същността на феномена Гущерова: „Ванга – това е отлично организиран държавен бизнес, благодарение на който изостаналият Петрички край се превръща в място за поклонничество на тълпата от цял свят“. Таксиджиите, келнерите в гостилниците и кафеджийниците, тоест, людете, които, благодарение на ясновидката, реализират отлично заработени печалби – всички те с огромно удоволствие събират за врачката предварителна информация откъде е дошъл човекът, защо, на какво се надява в живота си и какво очаква. След тези достоверни сведения Ванга се държи с клиентите така непосредствено, сякаш самата тя ги е сапикасвала и ужким директно разговаряла с тях. Помагат чрез досиетата на клиентите и спецслужбите, под прикритието на които функционира това, реално обсебено от ДС, меркантилно държавно начинание. Сънародниците на академика от Съветския съюз дори след разпадането му разказват, че са могли да идат при нея само с предварително разрешение на спецслужбите, сиреч, на българската Държавна сигурност.

Досието на Ванга в ДС наброява над хиляда страници и в един момент изчезва яко дим, барабар с ведомостите, които педантично отчитат, че прочутата врачка е получавала от въпросната спецслужба всеки месец по триста лева заплата в продължение на 33 години. Подобни зейпазари и феноменални марионетки на КГБ и ГРУ са и съветските мегаекстрасенси и ясновидци: кандидатът на медицинските науки, баш психотерапевтът Анатолий Кашпировски и генерал-полковникът от КГБ, екстравагантна грузинка Евгения Давиташвили – Джуна, почетен академик на 129 световни академии?! Кагебисткият цербер Юрий Андропов отчита, че в съответното чекистко ведомство редовно са се провеждали спецкурсове по ясновидство, астрология, мистификация, чародейство, хиромантия и още какви ли не мистериозни тинтири-минтири…

Как мигновено паряса маркс-ленинския, диалектически материализъм и колко ачик самоотвержено, кестерме нагази в ужким тъй непроходимите, мистично-метафизични дебри на окултните селения?! Ако да бе Ванга реален феномен, абсурдна е вероятността да остане извън полезрението и контрола на ДС, КГБ и ГРУ и то в НРБ, където на всеки пет-шест души поне един е снасял на спецслужбите. Петричката врачка задължително е била поне нещатна сътрудничка на въпросните страховити конфиденциални структури. До главата на врачката постоянно се кипрел телефон, по който, преди да влезе някой от следващите пишман пациенти, съответният сведущ, спецагентурен кадър свеждал кратко и ясно, в оперативен порядък информация на незрящата Вангелия за текущото дередже и евентуалните намерения на оперативно интересното лице. Освен това врачката чинно изпълнявала поръчки и на КГБ, и на ГРУ, които, както впрочем и ДС, подробно я осведомявали за житейския статус на конкретните посещаващи я субекти. Така тя уж свръхестествено, артък чудодейно, наистина „познавала“ почти стопроцентово преобладаващата част от балъците, дошли при оракулката.

Къщата и дворът, където поминувала кьоравата баячка, са нацвъкани с безброй подслушвателни устройства. В НРБ, а сетне и в перестроечната държавица РъБъ, таксата за срещите с Ванга се прибира от общински чиновник, също таен агент на спецслужбите, а персоналната месечна заплата от ДС за нашумялата ясновидка, както веднъж вече споменахме по горе в текста, е цифром и словом 300 (триста) лева. Врачката контактува не с някакви ангели, ангелици, демони или Духа Господен, а с роботизираните дежурни от Психотронната матрица в ДС, КГБ и ГРУ. Чрез нея ДС безпрепятствено събира извънредно актуална и ценна информация за обществените настроения и нагласи, а и за възникването на евентуални, проблемни усложнения с оперативно енигматичните, размирно-метежни субекти. Същевременно спецслужбите системно я подхранват с разностранни сведения, които тя публично, мотамо ги произнася, едва ли не като свише дошли от устата на Господ Бог.

По-късно, през псевдодемократичните времена, най-усилено я ухажват какви ли не олигархични мутрократи и мутреси от най-долнопробен криминален калибър.

Чародейката официално е назначена за старши научен сътрудник първа степен в Държавния научно-изследователски институт по сугестология с 220 лева месечна заплата. Лично Тодор Живков се разпорежда всички пациентски посещения при Ванга да бъдат институционализирани и платени: сто лева за български граждани и лица от Соцлагера и 50 долара за другите посетители извън страните, членки на Варшавския договор. Като стахановски герой на соцтруда Ванга често опрасква по 150-200 души на ден и за целия период на врачуване се среща с има-няма 3 милиона пациенти! От финансова гледна точка Гущерова струва повече от паричния оборот в печеливша индустриална зона. Митът за пророчицата е генериран от Българската ДС по личното разпореждане на Тодор Живков, с прякото съдействие на КГБ и ГРУ. За Българската държава е меко казано престижно да има пророчица, при която ахмашки се стичат тълпи туристи, знаменитости и политици от цял свят.

Фамозната врачка умира някак доста нескопосано на 11.08.1996 г. от рак на гърдата в Софийската правителствена болница. Гробът на Ванга е щателно бетониран, а преди изливането на бетона над ковчега полагат извънредно яка метална решетка, за да се предотврати на всяка цена евентуалното вампирясване на покойната врачка. Да не би приживе да е имала вземане-даване с вампири и други нечисти сили?! Ех, освен със свръхагентурните таласъми от ДС, КГБ и ГРУ, чиято кукла на конци е бил прочутият феномен, с други нечисти сили Ванга си е нямала вземане-даване!

Един мой познайник, доктор на философските и исторически науки и на кой знай още какви дрън-дрън ярини, ми обясни, че тъй като съм бил стопроцентов атеист, та затуй не ме е огряло нито едно предсказание на Петричката врачка. Ето защо в края на настоящия мазохистичен текст ще си позволя да цитирам неколцина от най-екзистенциалните пророчества на знаменития Петрички феноменален кретеноид: 1. „Животните ще станат като растенията, людете няма да сеят, нито да жънат, а само ще отглеждат всичко. Животните ще се плодят досущ като растенията, а растенията като животните“. 2. „През 1994 г., подир 9 години, ще настъпи краят на света. Земята ще се отвърне от Слънцето. Където е било горещо, ще има лед, животните ще измрат. А след това времето ще тръгне назад“. 3. „През 1995 г. висок човек от чужбина ще се появи и той ще оправи България“. 4. „През 1996 г. руса жена ще помогне на България“. 5. „През 2008 г. ще избухне конфликт в Индия, последван от покушения срещу четирима важни правителствени ръководители. Това ще е една от причините за Третата световна война, която ще започне през 2010 г.“ 6. „Световната война ще свърши през 2014 г.“ 7. „През 2016 г. САЩ ще се разпаднат като държава. Ядрена катастрофа ще унищожи хората, фауната и флората. Европа ще остане почти безлюдна. Ще изчезнат растенията и животинските видове. Европа ще бъде завладяна от мюсюлманите и Рим ще стане столица на новия халифат.“…

В края на тези гениални предзнаменования на Петричката врачка какво друго ми остава освен надве-натри смирено да изтъкна следните тривиални съждения: през 1923 г. болшевишкият вожд Ленин велегласно оповестява, че за болшевиките от всички изкуства най-важни са киното и циркът! Правешкият тарикатлъшки гьонсуратин и шизофренизираната му, мозъчно изкилена щерка Людмила имат несъмнено, ако ли не неоценим, то значим творчески принос във въпросния Ленинов постулат, вмъквайки в Лениновата теза, наред с киното и цирка, и врачуването като реципрочна на тях дейност.

Марин Караиванов – МАКАР


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *