Пред глобалната здравна криза:

печат

Държавата и капитализмът не работят, солидарността работи – проект за декларация на IAF-IFA

Разграбването и унищожаването на природата, експлоатацията и обедняването на цели общества, военните операции, смъртта на милиони хора от глад и лишения, изолирането и задържането на хора в концентрационни лагери и затвори разкриват престъпния характер на държавнокапиталистическата система. Днес, пред лицето на глобалната пандемия жестокостта на този авторитарен модел на социална организация става още по-откровена.
Докато нашите дейци се опитват да продължават своята социална и политическа работа под различни форми, въпреки повсеместната блокада, бяха споделени някои общи проблеми:
Признаваме необходимостта от социална отговорност и предпазни мерки за здравето, които всички хора трябва да предприемат, за да защитят себе си и другите, и отричаме авторитаризма и милитаризма на онези правителства, които подхождат към здравните проблеми с военна и полицейска репресия, с потискане на гражданските свободи и засилване на тоталитарните форми на контрол. Това важи особено за онези правителства, които се възползват от ситуацията, за да наложат авторитарни промени.
Заклеймяваме търсенето на печалба на капиталистите и управляващите класи, които настояват производството да продължава въпреки опасността за работниците, и подкрепяме стачките и спонтанните мобилизации на работниците по цял свят, за да отхвърлят аргументите за печалбата и да насърчават прякото действие.
Заклеймяваме увеличаването на домашното и сексисткото насилие, насърчавано от мерките за затваряне по домовете, и заставаме, както обикновено, срещу патриархата, сексизма и хомо/трансфобията.
Заставаме против националистическата реторика, използвана в повечето държави, и сме солидарни с мигрантите, които често страдат и рискуват повече от другите поради нечовешките и позорни условия на лагерите за задържане.
Солидарни сме със затворниците и сме твърдо против всички затвори, лагери и тоталитарни институции, чиято убийствена природа явно се разкрива чрез тази пандемия.
Заклеймяваме принудителната бедност и лишенията на всички безработни и временни работници, които носят тежестта на социалната несправедливост по целия свят, а в някои страни рискуват дори гладна смърт, защото са последна грижа на техните правителства и управляващи класи.
Солидарни сме със здравните работници и всички, които изпълняват задължения, важни за живота на всеки човек, работят често без необходимите предпазни средства и гаранции и нерядко плащат с живота си за неефективността и грешките на държавните машини.
Солидарни сме с всички хора и общности, които се съпротивляват на атаките на държавата – от Чиапас до Рожава, – засилени днес от CoVID-19.
Затова призоваваме за засилване на взаимопомощта, солидарността и споделянето, организирани отдолу-нагоре по цял свят. Само така можем да се справим успешно с днешните глобални предизвикателства. Тези форми на взаимопомощ сред най-слабите в обществото, бедните, възрастните хора, всички малтретирани, експлоатирани и дискриминирани групи и отделни хора трябва да се разширят. Повече от всякога трябва да подкрепяме всички конкретни действия, които преобразяват ежедневието, включително солидарни кооперативи, алтернативни и свободни училища, окупирани пространства, пространства за солидарност и алтернативен обмен, както и всички инициативи за взаимопомощ и безвластническа социална трансформация в световен мащаб.
Макар че би било невъзможно да се обобщят всички конкретни действия, които нашите другари и федерации в различни страни и при различни условия подкрепят, ще споменем някои примери, на които вече сме свидетели: създаване на групи за взаимопомощ, които помагат на местните общности да се справят с вируса – например чрез разнасяне на храни, предпазни средства и лекарства; разкриване на нови пространства за живот и културни дейности, включително окупиране на пространства за бездомни хора; тиражиране на книги, списания и други съвети и обяснения за справяне с кризата; насърчаване и практическо прилагане на антикапиталистически алтернативи на съществуващата икономическа система – например солидарно споделени средства; засилване на подкрепата за малтретирани и уязвими групи – например сред коренното население – и още много други, които не могат да бъдат изброени тук.
Държавнокапиталистическата система, която осъжда милиони хора на смърт от глад, болести и война, не се бори срещу развиващата се пандемия, а за запазването на привилегиите и властта на политическите и икономическите елити.
Ние, анархистите от IAF-IFA страдаме като всички останали от ситуацията, потвърждаваме своята убеденост и продължаваме да се борим в световен мащаб за справедливост и свобода, за да продължим да изграждаме ден след ден новия свят, който носим в сърцата си. •

Комисия за връзки към IAF-IFA


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *