Призив на Жълтите жилетки от Сен Назер

печат
Ние, Жълти жилетки, организирани в местни събрания, обединени в Сен Назер на 5, 6 и 7 април 2019 г., се обръщаме към народа в неговата цялост. Като следствие от първото събрание, проведено в Комерси, приблизително 200 присъстващи делегации продължават своята битка срещу либералния екстремизъм, за свободата, равенството и братството.
Въпреки бруталното засилване на репресиите от страна на правителството, натрупването на закони, които утежняват условията за живот на всички и унищожават свободите и правата, мобилизацията установява своите солидни основи, така че да промени системата, въплъщавана от Макрон. Като единствен отговор на движението на Жълтите жилетки и другите борещи се движения, правителството изпада в паника и прибягва до отявлена авторитарност. Вече пет месеца навсякъде във Франция, по кръстовища, паркинги, площади, магистрали, по манифестации и събрания, ние продължаваме да обсъждаме и да се борим срещу всички форми на неравенство и неправда, за солидарност и достойнство.
Искаме общо повишаване на заплатите, пенсиите и социалните минимуми, както и на обществените услуги за всички. Изразяваме особена солидарност с 9-те милиона души, живеещи под прага на бедността. Осъзнаваме неотложността на опазването на природата и заявяваме: краят на света и краят на месеца – една и съща логика, една и съща борба.
Изправени пред маскарада на „големия дебат“ [официалното име на консултативния дебат, който Макрон предложи като изход от управленческата криза – б. пр.], пред едно непредставително правителство в услуга на едно привилегировано малцинство, ние установяваме новите форми на една пряка демокрация.
Конкретно, ние признаваме, че събранието на събранията може да получава предложения от местните събрания и да изготвя насоки, както направи и първото събрание на събранията в Комерси. Тези насоки впоследствие систематично се подлагат на обсъждане и приемане от страна на местните групи. Събранието на събранията отново подчертава своята независимост от политическите партии и синдикалните корпорации и не признава никакви самозвани лидери.
За да променим съотношението на силите, като мобилизираме гражданите в битката срещу тази система, събранието на събранията призовава към действия, чийто график ще бъде оповестен чрез дигитална платформа в най-скоро време.
Събранието на събранията призовава към разширяване и укрепване на гражданските суверенни събрания, както и към сформиране на нови такива. Ние призоваваме всички Жълти жилетки да разпространяват този призив и заключенията от нашето събрание. Резултатите от работата, извършена на общата сесия, могат да подпомогнат действията и решенията на местните събрания.
Издигаме няколко призива: за евро-изборите, местните народни граждански събрания, срещу репресиите и за отмяна на наказанията на затворниците и осъдените от движението. Според нас си струва да отделим три седмици, за да мобилизираме всички Жълти жилетки и да убедим тези, които още се колебаят. Призоваваме към седмица на действието, която да започне от 1 май.
Призоваваме всички хора, които искат да сложат край на ограбването на природните ресурси, да разберат необходимостта от влизането в конфликт с настоящата система, с което да се създаде едно ново народно, екологично, обществено движение. Разрастването на настоящите борби ни подканва да търсим единство в действието.
Призоваваме към колективна борба на всички териториални нива за изпълнението на нашите социални, данъчни, екологични и демократични искания. Осъзнали необходимостта за борба с една глобална система, считаме, че трябва да приключим с капитализма. По този начин ще изградим колективно прословутото „всички заедно“, което скандираме и което прави всичко възможно. Всички заедно градим на всички териториални нива.
Властта на народа, от народа, за народа. Не ни гледайте, присъединете се към нас!

Призив към екологично сдружаване

Събранието на събранията на Жълтите жилетки признава напълно критичното и неотложно състояние на природата, социалните и демократичните отношения.
Логиката на безкрайната експлоатация на капитализма е една и съща. Тя съсипва както хората, така и Земята.
Ограничените ресурси налагат да поставим въпроса за тяхното споделяне и контрола над производството.
Климатичните промени, сривът на биоразнообразието и ядрената заплаха – всички те са заплахи за нашето бъдеще. Общите блага (вода, въздух, земя, право на здравословна среда) не трябва да бъдат превръщани в стоки.
Данъкът върху горивата е идеален пример за фалшивата наказателна екология, която санкционира хората, които не са отговорни.
За сметка на това има отговорни и замърсители, които могат да бъдат атакувани директно чрез координирани действия.
Жълтите жилетки канят всички хора, които желаят да сложат край на присвояването на живота на планетата, да се борят с настоящата система, за да създадат заедно, чрез всички необходими средства, едно ново народно екологично социално движение.
Възмущението вече не е достатъчно. Да преминем към действие!

Настояваме за отмяна на наказанията на затворниците и осъдените от движението

Вече 5 месеца движението на жълтите жилетки е подложено на жестоки полицейски и съдебни репресии. Хиляди от нас бяха ранени, 22 души изгубиха око, петима – ръце, а една жена беше убита. Полицейското насилие, което осакатява и убива, е акт на политическо сплашване. Тяхната цел е да ни тероризират, за да ни попречат да действаме – това е държавно престъпление. За да оправдае това си престъпление, правителството, с подкрепата на медиите, криминализира всички мъже и жени, които оспорват неговата политика. Съдебните репресии вървят ръка за ръка с полицейското насилие, за да задушат движението: 8700 арестувани, 2000 съдебни дела, от които 1500 по съкратена процедура, повече от 40% от тях с присъда затвор.
Това, което търпим днес, десетилетия наред е ежедневие в народните квартали. В момента авторитаризмът се засилва над цялото общество. Ние, жълти жилетки, обединени на Събранието на събранията в Сен Назер, призоваваме за мощна национална акция на 18 май, в цяла Франция, по повод 27-ия ден за действие.
Настояваме за:
отмяна на наказанията на хилядите затворници и осъдени от движението на жълтите жилетки и всички останали криминализирани борби
прекратяване на следствията срещу обвинените и подсъдимите
защитата на обществените свободи и основни права
статут на политически затворници за стотиците затворени от жълтите жилетки, народните квартали и всички социални, екологични и пряко-демократични борби
Длъжни сме да се съпротивляваме с всички сили срещу този авторитаризъм!
Призоваваме за създаване на нови и укрепване на вече съществуващите взаимоспомагателни каси и групи за правна помощ. Призоваваме за създаване на общонационална платформа, която да отразява всички случаи на съдебни репресии, да подкрепя подсъдимите и затворниците. Призоваваме за споделянето на цялата информация за защита срещу полицейските и съдебните репресии.
Събранието на събранията призовава за шествия на 13 април, организирани по призивите на 50 организации, сред които и Лигата за Правата на Човека – за оттеглянето на закона, унищожаващ демократичното право да се манифестира.
Нека в събота, на 18 май, да се съберем навсякъде, за да манифестираме – пред съдилищата и затворите!
Този призив ще бъде разпратен по групите, кръстовищата и местните общи събрания, за да се присъединят, ако желаят!

7 април 2019 г.
Превод: Без лого


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.